G4Media.ro

PSD a găsit o nouă tema de atac la Klaus Iohannis: Moneda…

PSD a găsit o nouă tema de atac la Klaus Iohannis: Moneda locală Sibcoin, transformată între timp în suvenir/ Ministrul Turismului, despre șeful statului: Sunt dezgustat de comportamentul acestui domn

Preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Sibiu, Cătălin Stanciu, critică autorităţile locale, Primăria municipiului reşedinţă şi Consiliul Judeţean, care au anunţat iniţial că lansează prima monedă locală din România, SIBcoin-ul, după care au revenit cu precizarea că de fapt este un suvenir, asta la scurt timp după ce Banca Naţională a României a declarat că ar fi ilegal să fie emisă o monedă la Sibiu, transmite Agerpres.

„SIBcoin”ul lansat miercuri, la Bucureşti, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, este catalogat de PSD Sibiu, drept „un fiasco total”.

„La evenimentul de ieri, a fost lansată şi mult disputata monedă locală ‘SIBcoin’, care s-a dovedit în cele din urmă un fiasco total pentru că, după ce Consorţiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 a anunţat că va pune în circulaţie o monedă locală, BNR a reacţionat imediat şi a interzis total această iniţiativă pentru că ar fi fost total ilegal ca o altă monedă să fie lansată în România, alături de cea oficială. Aşa s-a făcut că SIBcoin s-a transformat într-un suvenir care a fost înmânat, ieri, preşedintelui Iohannis, dar care habar nu a avut că acea monedă nu are valoare şi chiar a crezut că ar putea cumpăra produse specifice gastronomiei sibiene folosind SIBcoin-ul”, se arată într-un comunicat de presă al PSD Sibiu, remis joi, AGERPRES.

Suvenirul Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019, „SIBcoin”ul. are o denumire identică cu o criptomonedă rusească.

„Mai mult, ţinem să-i informăm pe sibienii care încă nu au aflat că, la o căutare simplă pe Google, SibCoin-ul este o criptomonedă din Regiunea Siberia, lansată încă din 2015 în Rusia, care circulă în fostele ţări care formau URSS (https://sibcoin.money/). Această monedă apare pe majoritatea site-urilor de tranzacţii pentru criptomonede, valoarea la zi pentru SIBCoin fiind de 0,13 dolari”, se mai arată în comunicatul celor de la PSD.

„Este pentru prima dată în viaţa mea când străbat 600 de kilometri dus-întors, pentru a participa la lansarea unui suvenir. Cred că membrii consorţiului din care fac parte şi Primăria Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu au indus publicul într-o regretabilă eroare. Sau probabil au fost ei într-o mare eroare de la bun început, necunoscând legislaţia. Dacă se documentau puţin înainte, aflau şi faptul că moneda SibCoin există deja. De asemenea, am fost contrariat să constat că nu au fost invitaţi toţi consilierii judeţeni şi cei ai Consiliului Municipal Sibiu, aşa cum s-a întâmplat în cazul municipiului Mediaş, de exemplu. Deşi la acest eveniment au fost invitaţi invitaţi înalţi oficiali ai unor reprezentanţe diplomatice din România, organizatorii nu au trimis nicio invitaţie ministrului Turismului, sibian şi el, deşi această instituţie este parteneră în cadrul proiectului, dar nici altor membri ai actualului Guvern,” a declarat preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Sibiu, Cătălin Stanciu.

Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Sibiu, ministrul Turismului, Bogdan Trif, l-a criticat în acelaşi comunicat, pe preşedintele Klaus Iohannis, pe care îl acuză că a determinat autorităţile locale să facă lansarea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 la Bucureşti, nu la Sibiu.

„Sunt dezgustat de comportamentul acestui domn, care nu a reprezentat niciodată interesele sibienilor, iar acum îi tratează din nou ca pe subalternii săi. Sibiul – Regiune Gastronomică Europeană nu este al lui Iohannis, ci al sibienilor, al românilor şi a face un eveniment la Bucureşti, în care să fie sărbătorit Sibiul, este cel puţin jignitor pentru locuitorii judeţului nostru. În calitate de ministru al Turismului trebuie să menţionez faptul că am întâmpinat multe piedici în legătură cu protocolul pe care Consiliul Judeţean Sibiu l-a solicitat Ministerului Turismului pentru ca Sibiul- Regiune Gastronomică Europeană 2019, să fie inclus în proiectele de promovare ale instituţiei pe care o conduc. Doamna Cîmpean, preşedintele CJ Sibiu, a avut nevoie de mai bine două luni să semneze protocolul de colaborare cu Ministerul Turismului, în condiţiile în care ministerul este cel mai important promotor al României. Dezinteresul autorităţilor locale din Sibiu pare să fie moştenirea lăsată de domnul Iohannis după ce a plecat de la primărie la Cotroceni”, a declarat preşedintele PSD Sibiu, Bogdan Trif.

Potrivit ministrului Trif, „Sibiul este astăzi pe lista celor mai promovate destinaţii din ţara noastră după ce a fost inclus în Planul de Promovare a României în contextul preluării Preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, de asemenea 3 localităţi din judeţul Sibiu au primit statut de staţiuni turistice şi astfel pot accesa cu mai multă uşurinţă fonduri pentru dezvoltarea turistică”.

„De asemenea, Sibiul va avea un birou de informare turistică sub directa coordonare a ministerului, tocmai pentru ca această zonă să fie exploatată la maximum din punct de vedere turistic. Eu ştiu potenţialul turistic al Sibiului şi ştiu câtă nevoie au sibienii de proiecte solide pentru dezvoltarea judeţului şi implicit pentru bunăstarea comunităţii. Iohannis, însă, a uitat de unde a plecat şi preferă să petreacă la Bucureşti, la Clubul Diplomaţilor şi nu alături de sibieni”, a mai spus Trif.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins, miercuri, că programul „Sibiu, regiune gastronomică europeană 2019” va fi un mare succes, el afirmând că mâncarea din această zonă este cea mai bună.

Consorţiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 a anunţat, pe 6 noiembrie, că a fost aleasă denumirea pentru moneda locală a Sibiului, prima monedă locală din România. Aceasta se va numi ”Sibcoin” şi a fost propusă de Eugen Ţîntar.

”Eu zic că i se poate spune simplu «Sibcoin», având deja un frate virtual, «Bitcoin». Simplu şi totuşi răsunător, în acelaşi timp reprezentativ”, şi-a motivat sibianul propunerea.

Denumirea a fost aleasă în urma unui concurs de soluţii, organizat online, la care s-au putut înscrie toţi cei interesaţi. Au mai fost propuse denumiri ca ”Sibian”, ”Cibin”, ”Cibinium”, ”EuroSibanul”, ”Oi” sau ” Bulz”, făcând referire la tradiţia oieritului din zona Mărginimii Sibiului.

Sibiul ar fi urmat să devină astfel prima regiune din România care va pune în circulaţie o monedă locală, potrivit site-ului oficial al Regiunii Gastromice Europene Sibiu, www.sibiugastronomia.ro. Potrivit acestui site, moneda locală nu înlocuieşte moneda naţională şi se alătură altor 300 de monede locale şi regionale din lume. Cu alte cuvinte, leul nu va fi înlocuit de Sibcoin.

Autorităţile în colaborare cu industria ospitalieră, vor ca în anul 2019, ca gurmanzii să plătească în restaurante cu Sibcoini. Gurmanzii vor avea la dispoziţie, de asemenea, în 2019, un meniu special numit „Cartea Gusturilor”, dedicat Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană.

„Acesta va conţine 5-10 feluri de mâncare pentru prepararea cărora se vor utiliza ingrediente locale. Felurile de mâncare vor fi însoţite, în Cartea Gusturilor, de o poveste interesantă despre preparatul respectiv, fie că este vorba de o legătură în istoria zonei sau de ingrediente locale deosebite”, potrivit unui comunicat de presă din luna iunie, al Primăriei Sibiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Cum e asta că ministrul turismului e dezgustat de un eveniment in care e partener ??? Oare se aude când vorbește imbecilu?

  2. „Sunt dezgustat de comportamentul acestui domn”
    Si noi sintem dezgustati de dinti de grebla si de toate slugile lui (tu fiind parte integrala a cetei de slugi ce-i pupati sosetele)

  3. Ho, ba, pesedeilor, ca si la Lidl iti preschimba punctele de loialitate in cutite sau ce mai au ei la oferta. Si la Orange se dau preturile in euro, iar la unele cluburi pe baza unei bratari, primesti niste cocktail-uri.
    Ca sa nu mai vorbim de spaga, care se da de obicei in euro sau dolari. Ce, asta inseamna ca oamenii aia care cer spaga in euro submineaza moneda nationala?

  4. psd….un izvor nesecat de imbecili

  5. Ha, ha, ha, Sibiul promovat de ei!!!! Frate, Sibiul atrage de ani de zile turiati gârlă, nu de când ați venit voi la conducere…
    Sa ne spuneți voi cum de doar orașele din Transilvania și Banat au devenit poli turistici, deși nu ai avut primari PSDisti!!! Dar celelalte orașe de ce nu sunt, de ce nu v-ați focusat și pe ele: Constanța, Iași, Suceava ce au ?? Vorbesc de orașe,nu de stațiunilor turistice din zona gen satele din Bucovina…
    Cum a ajuns Constanța sub conducere PSDista??? Orașul acesta care devine un oraș trist, ruinat???Cazinoul ăla ce se mai intampla cu el??? Noroc de ONGurile care macar se chinuie să îl conserve…
    Trif asta e ministrul sub care România a participat la un târg turistic international cu un poster cu cocalar in natură???ăla care stătea pe un buștean cu șosete în sandale???

  6. pacaliciul asta de trif e de rasul sibiului de cate ori deschide gura.
    acum ceva timp a spus ca protestatarii de la „va vedem din Sibiu” le-au bagat scobitori in broasca usii.
    e de o prostie monumentala si mai si semnalizeaza

  7. Mai lipseste o casa de schimb la Turnu Rosu.

  8. daca nu grohaia nici nu stiam ca exista ministrul turismului

  9. In Elveția moneda locală este un element de încurajare a comerțului local. Iată un exemplu: https://m.lematin.ch/articles/5ba8bcb7ab5c373d0d000001

  10. Cat de mult crede el ca ne pasa noua de faptul ca este dezgustat?

  11. Ce prosti sunt pesedistii. Chiar si in Ardeal

  12. Tot aici afișați cu mare emfază hotărârea Regiunii Gastronomice Sibiu de a emite prima monedă locală care va circula în regiunea Sibiului. Atunci spuneam că este ilegală o astfel de emisiune. Acum, după ce BNR și-a îndeplinit parțial îndatorirea, o întoarceți ”ca la Ploiești” și spuneți că tare proști mai sunt cei de la BNR și alții care critică această acțiune anarhică și ilegală, că de fapt nu s-a emis o monedă ci un suvenir. Să fie cum ziceți voi !