G4Media.ro

PSD, ALDE și UDMR vor să blocheze organizarea unui referendum în ziua…

PSD, ALDE și UDMR vor să blocheze organizarea unui referendum în ziua alegerilor europarlamentare / Legea a fost deja adoptată și este la președinte pentru promulgare

Majoritatea PSD, ALDE, UDMR a modificat la finalul anului trecut legea alegerilor europarlamentare, introducând o prevedere care interzice organizarea unui referendum la nivel național sau local în ziua scrutinului pentru Parlamentul European.

Modificarea vine în contextul declanșării de către președintele Iohannis, în ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justiția și a declarațiilor făcute în ultimele luni de șefului statului, care a spus răspicat că nu a renunțat la planul de a declanșa consultarea populară.

În urma discuțiilor din PSD pe tema adoptării unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, Klaus Iohannis a spus că referendumul rămâne în discuție, subliniind că și-a rugat consilierii să studieze problema, astfel încât soluția să fie una eficientă.

În septembrie anul trecut, 36 de senatori PSD și unul de la ALDE au depus în Parlament o inițiativă legislativă de modificare a mai multor legi electorale, inclusiv legea privind alegerile europarlamentare. În forma inițiatorilor, nu exista interdicția de a organiza un referendum în ziua scrutinului pentru Parlamentul European. Ea nu a apărut nici în forma legii adoptată de Senat, prima cameră sesizată.

Modificarea a fost adusă în comisia juridică a Camerei Deputaților, iar autorul amendamentului a fost parlamentarul UDMR Marton Arpad. Pe 27 noiembrie, acesta a propus modificarea articolului 5 al legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel:

  • La articolul 5, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local.

Trei săptămâni mai târziu, legea a fost adoptată de plenul camerei Deputaților, forul decizional, cu doar zece abțineri, toate partidele votând în favoarea actului normativ.

Nefiind atacată de nimeni la Curtea Constituțională, pe 29 decembrie legea a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Actul normativ se află încă la Palatul Cotroceni, șeful statului având la dispoziție 20 de zile pentru lua o decizie: retrimiterea legii în Parlament pentru reexaminare, sesizarea Curții Constituționale sau trimiterea la Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Alegerile europarlamentare vor avea loc anul acesta în România pe 26 mai.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. GIO parlament!

  2. de ce sa nu cheltuim cateva milione de euro in plus??? facem alegeri in fiecare saptamana, nu le putem face simultan pe toate!!!
    initiativa „fara penali in functii publice” este si acum blocata in Parlament, de cateva luni; alegerile din mai ar fi fost o ocazie buna pt supunerea ei la vot..dar, cine sa doreasca asta, un Parlament plin de „penali in functii publice” (dovediti si nedovediti)???

    • Este o poziţionare defetistă şi neproductivă, care ar vrea să zică : Să-i lăsăm pe hoţi să faca ce vor pentru că oricum nu vor fi de acord cu ceea ce propunem noi.
      Sesizaţi inadvertenţa ?
      Comparaţi-o acum cu actiunea apei care, prin forţa repetitiei, străpunge orice stâncă.
      QED!

    • Ce ar fi fost daca Dragnea organiza ,,Referendumul pentru familie” odata cu Alegerile pentru UE ?. Atunci trecea Refendumul.
      Deci este o idiotenie sa amesteci ,,Alegerile pentru UE” cu alte Referendumuri, mai ales la un electorat atat de pauper politic cum este cel din Romania.
      Iohannis sa faca bine sa ceara daca poate ,,Referendumul pentru Justie” in alta zi.
      Dar din cate stiu, Constitutia din 1991 a lui Iliescu il forteaza pe Iohannis sa accepte decizia Parlamentului daca se face sau nu Referendum. Deci nu va fi nici un Referendum, pentru ca nu vrea Dragnea.
      Si mai lasa prostia cu ,,cheltuit cateva milioane in plus” . La cate miliarde a facut Dragnea paguba Romaniei, in cei 2 ani de cand este la putere, aproape ca nu conteaza cateva ,,milioane in plus”.

    • Adica referendumul e ok doar cand si daca vrea sula penalilor ca Rahan 5 sau Dragnea? Pai mai bine interziceti votul, maimutilor comunisti. Fmmpsd

  3. Deci PSD în maghiară se pronunță UDMR. Poate concetățenii noștri maghiari vor ține cont de asta și nu vor mai vota o clică de șnapani care în niciun caz nu-i reprezintă.

  4. Doar 10 abtineri?
    Intr-un Parlament supercorupt?
    Trebuie respins amendamentul si inlocuit cu altul:
    ” in ziua de referință electoratul va raspunde prin Da sau Nu la urmatoarea intrebare:
    Sunteti de acord ca parlamentarii corupți, cercetați pentru furt si jaf sa încheie socotelile cu societatea românească prin seppuku?”

  5. Ei stiu ca ar veni multi votanti pt referendum si ar vota si alegerile, ceea ce le ar scadea ponderea pro psd in total voturi exprimate. Sunt diabolici.

  6. Nu este vorba de cheltuieli aici. Le este frică de un val de votanți în plus față de obicei, votanți care ar putea fi mânați de împotrivirea la adoptarea unei amnistii și grațieri, care este asociată cu PSD, și implicit să se voteze împotriva lor. De asta le este cel mai frică. Băieții au sesizat pericolul și vor să-și ia măsuri ca asta să nu se întâmple.
    Parșivi. Pentru ei este esențial ca la votări, de aici înainte, să vină cât mai puțină lume. Este rețeta care le aduce succesul în alegeri.
    Johannis trebuie să facă pe dracul în patru să întârzie legea asta până după alegerile europarlamentare.

  7. Halucinant !!!!! Legea a fost adoptata in Camera Deputatilor cu 10 abtineri. OPOZITIE DE PAIE!!!!!!!!!
    Deci PNL l-a blocat pe Presedinte. Ori sunt tampiti, ori partasi la marsavia psd.

    • Pe langa PNL si ALDE, cetatenii onesti trebuie sa uite si de PNL daca vor sa dea o sansa tarii.

    • @Radulescu Marcel
      Ai dreptate. La parlamentare ar trebui dat sanse USR-ului; oameni tineri, bine pregatiti, combativi, entuziasti si mai ales nemanjiti cu psd ul in tot felul de uselisme. Observ totusi ca si PNL se detaseaza incet, incet de vechile obiceiuri si fantome. Au o bila alba din partea mea, mai ales pt faptul ca n-au aprobat candidatura lui Crin Antonescu la parlamentare.

  8. Ar fi bine daca ati face un editorial si despre celelalte modificari la legile electorale. Tare mi-e ca o sa ajungem cu un mod de calcul ca in Ungaria, unde cu un procent de 45% poti controla trei sferturi din parlament.

  9. Poate ca Presedintele sa se fi prostit ca sa promulge legea asta!

    • Eu cred ca legea nu este constitutionala. Sau chiar daca este si intra in vigoare, Presedintele poate organiza referendumul si alta data in cursul acestui an. Problema justitiei e f importanta, iar participarea va fi masiva, sper.

  10. Daca intraga opozitie n-o sa se unesca intr-un singur bloc de tipul Conventiei Democratice, o s-o sugem iarasi prin batista…

  11. Nu-mi fac probleme, pentru ca e NECONSTITUTIONALA,iar presedintele este un „presedinte constitutional”,adica respecta constitutia,dupa cum el insusi o declara tot timpul!AVIZ BORFASILOR: NU VA FACETI ILUZII DESARTE!

  12. Se poate face referendum odată cu alegerea președintelui ca sa nu cheltuie tara bani in plus. Si in acest caz ghiciți cine câștiga? Pesedeaua si- epuizat minciunile si adevarul iese la suprafața.
    Orice mai încearcă acum pesedeaua se întoarce împotriva.

  13. SINISTRII TERICEANU SI DRAGNEA SI-AU GASIT LICURICII: UNGURI.