PSD amplifică discursul naționalist pe tema privatizării companiilor de stat: Să cedezi acum, în pandemie, bucăți imense din avuția națională este o adevărată crimă economică
Partidul Social Democrat continuă campania împotriva unei posibile privatizări a companiilor de stat, afirmând că „dreapta vrea să privatizeze profitul țării” în timpul pandemiei, când prețul activelor este redus, și acuzând că acest lucru ar echivala cu „o adevărată crimă națională”.
„Dreapta vrea să privatizeze profitul țării, adică cele mai rentabile companii de stat! Acestea au însumat în 2019, în timpul guvernării PSD, profituri anuale peste 800 de milioane de euro. Să cedezi acum, în pandemie, când prețul tuturor activelor este mult diminuat, bucăți imense din avuția națională, este o adevărată crimă economică! Nu vă lăsăm să jefuiți economia și să condamnați definitiv România!”, a postat PSD pe contul de Facebook.
De la începutul anului, PSD a vut mai multe mesaje cu tentă naționalistă pe tema privatizării unor companii de stat, după ce Guvernul Cîțu și-a exprimat intenția de a abroga legea 173/2020, proiect al PSD, prin care s-a impus interdicţia de a înstrăina acţiunile deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale pentru o perioadă de 2 ani.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat vineri că Guvernul nu va privatiza nicio companie sau societate comercială la care statul este acționar, după ce va fi abrogată această lege.
Ministrul Energiei a scris pe contul de Facebook că susține abrogarea și a subliniat că Guvernul nu va privatiza „nimic”, în opinia sa, statul ar trebui să fie acționar majoritar în societățile și companiile de interes strategic național.
„Ca în povestea cu Petrică și Lupul, pe diverse voci, aud că se strigă ”Ne vând țara”. (….) ÎNSĂ, nu privatizăm NIMIC! Așa cum am spus și în cadrul ultimelor audieri, nu PRIVATIZĂM NIMIC! STATUL TREBUIE SĂ FIE ACȚIONAR MAJORITAR ÎN TOATE SOCIETĂȚILE ȘI COMPANIILE DE INTERES STRATEGIC NAȚIONAL! Și așa va fi! Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român.
P.S. În continuare cred că nu este bine să ne folosim de manipulare și de temerile ascunse ale unor oameni, doar că să obținem un interes electoral efemer”, a scris Virgil Popescu, pe 15 ianuarie, pe Facebook.
Cu o zi înainte, președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat un nou atac la adresa premierului Florin Cîțu pe tema intenției Guvernului de a relua privatizarea companiilor de stat, afirmând că se pune la cale „cel mai mare jaf din istoria modernă a țării” și că PSD se va opune „cu toate forțele”.
„Nu le-a ajuns cât au furat în pandemie! După împrumuturile uriașe de 30 de miliarde de euro, făcute anul trecut, Cîțu pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării! Vrea să vândă – PE NIMIC! – cele mai puternice și mai rentabile companii de stat! Tot ce a rămas mai valoros în patrimoniul statului român, companii cu profituri de miliarde de lei! ”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
În urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu se opunea privatizărilor, tot într-o pe Facebok, scriind ”Iohannis, oprește jaful! Nu vindeți bogățiile țării!”.
Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a scris, pe 7 ianuarie, pe Facebook că premierul Cîțu pregateste OUG prin care să abroge ”Legea de protejare a avuției naționale”. ”Vor acum să prăduiască Portul Constanța, Aeroporturile, Hidroelectrica și CEC-ul”, a mai scris Zamfir.
Legea 173/2020 a fost inițiată și votată de majoritatea PSD din precedentul Parlament și interzice pentru o perioadă de 2 ani privatizarea sub orice formă a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. Mai mult, legea suspendă, tot pentru 2 ani, privatizările deja începute la acel moment.
Interzicerea privatizărilor a fost criticată de partenerii economici ai României, dar și de mulți participanți la piața de capital, dat fiind că experiența privatizărilor – fie și ale unor pachete minoritare de acțiuni – au dus deseori la însănătoșirea unor companii de stat căpușate de partidele politice aflate la putere.
Citește și:
Guvernul vrea să abroge legea care interzice timp de doi ani privatizarea companiilor de stat
sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii