PSD anunță că are ca prioritate în noua sesiune parlamentară Legea privind vaccinarea obligatorie. Proiectul este în Parlament de peste doi ani, fiind blocat în Comisia de sănătate
PSD a anunțat, joi, că are ca prioritate în noua sesiune parlamentară Legea privind vaccinarea obligatorie. Proiectul este în Parlament de peste doi ani și a fost promovat de Guvernul Tudose, a fost adoptat de Senat în toamna lui 2017, dar a rămas blocat în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților.
„PSD are ca prioritate în această sesiune parlamentară Proiectul de Lege privind vaccinarea obligatorie. Sănătatea populației este o chestiune ce ține de siguranța națională, iar pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale trebuie să aibă un răspuns ferm. Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură pe care un stat responsabil o poate lua pentru a proteja viețile cetățenilor săi. Lupta politică trebuie lăsată deoparte! Sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri, asigurarea distribuției în timp util a acestora în țară, problemele legate de vaccinarea efectivă trebuie rezolvate.
Este nevoie de predictibilitate!”, este mesajul postat de PSD pe Facebook, însoțit de un clip cu fostul ministru al Sănătății Florian Bodog, care vorbește despre necesitatea vaccinării.
Trebuie remarcat că anunțul PSD vine pe fondul apariției noului coronavirus din China, care a pus în alte Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile țărilor din lumea întreagă.
Totuși, Guvernul PSD condus de Mihai Tudose a promovat un astfel de proiect încă din august 2017 și, deși a deținut puterea și în Parlament și în Guvern până la finalul anului trecut, PSD nu a adoptat legea. Proiectul a trecut de Senat în octombrie 2017 și apoi a mers la Camera Deputaților, forul decizional. Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, condusă de PSD, avea termen în noiembrie același an să depună raportul, însă proiectul a fost uitat.
În cursul anului trecut, Sorina Pintea, ministrul Sănătății la vremea respectivă, a amintit în mai multe declarații despre legea vaccinării, însă spunea că trebuie să existe consens pentru a fi adoptată.
„Am vorbit cu colegii de la PSD, dar fiind o lege cu impact atât de mare cred că se procedează corect. Pentru a putea adopta o astfel de lege e nevoie de un consens, este o lege care va afecta sănătatea publică. Deocamdată, în Comisia de sănătate, există încă multe discuţii şi nu neapărat parlamentarii PSD nu sunt de acord. Părerea mea personală – este nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate, pentru că, dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolva problema. Discuţiile sunt între obligativitatea vaccinării şi obligativitatea informării”, spunea Sorina Pintea, în mai 2019, la Palatul Victoria, întrebată de ce nu se adoptă mai rapid legea vaccinării în Parlament.
Ce prevede proiectul Legii vaccinării
Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
”În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”, stabileşte proiectul de lege, potrivit căruia excepţie de la această prevedere fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor.
De asemenea, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligaţia prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situaţia în care prezintă medicului care are în evidenţa sa minorul o certificare a situaţiei invocate. Certificarea contraindicaţiei de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Judeţeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.
Conform proiectului de act normativ, la data înscrierii copiilor sau a adulţilor într-o unitate de învăţământ sau într-o altă colectivitate, aceasta are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii.
În cazul în care vaccinările obligatorii nu au fost efectuate, persoana responsabilă are obligaţia prezentării, până la intrarea în colectivitate, a unuia dintre următoarele documente eliberate de către Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti: calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări. Dacă nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de învăţământ are obligaţia de a sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în colectivitate.
”În cazul prezentării unui calendar de recuperare a antigenelor vaccinale obligatorii, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate”, se arată în proiect.
Părinţii sau alţi reprezentanţi legali care nu prezintă copiii la vaccinare sau care refuză imunizarea acestora vot fi convocaţi, în vederea consilierii, la Comisiile judeţene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucureşti. Convocarea se face în baza sesizării furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivităţilor de învăţământ, respectiv sesizări din sistemul de protecţie a drepturilor copilului.
Comisiile de vaccinare iau în evidenţă copilul nevaccinat, consiliază cel puţin o dată la 3 luni părinţii sau ceilalţi reprezentanţi legali ai minorilor care trebuie vaccinaţi, până la acceptarea planului de recuperare. De asemenea, stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate în conformitate cu vârsta şi monitorizează cazul până la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzătoare vârstei.
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii