G4Media.ro

PSD atacă la CCR numirile interimare de la TVR și Radio, chiar…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

PSD atacă la CCR numirile interimare de la TVR și Radio, chiar dacă în 2017 social-democrații au folosit exact articolele din lege contestate acum

Social-democrații sunt nemulțumiți de modul în care a acționat coaliția de guvernare și reclamă la CCR faptul că cele două numiri au fost făcute într-un timp foarte scurt și nu au dat posibilitatea mai multor persoane să se înscrie pentru cele două funcții.

În ambele sesizări transmise marți judecătorilor CCR, parlamentarii PSD reclamă că ”în mod abuziv, deși ora era înaintată, președinții celor două Camere ale Parlamentului au hotărât convocarea Birourilor permanente reunite în vederea sesizării celor doua comisii de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului pentru a dezbate propunerea de numire a unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune și propunerea de numire a unui director general interimar al Societății Române de Televiziune”.

”La insistențele Grupului parlamentar PSD a fost acordat un termen foarte scurt, contrar tuturor cutumelor parlamentare, de o ora pentru a oferi posibilitatea altor candidați să-și depună candidatura”, se arată în cele două sesizări.

Social-democrații susțin că parlamentarii puterii, articolul din Legea 41/1994, invocat de coaliția de guvernare pentru numire celor doi, nu s-ar aplica în această situație.

  • ”Art. 21 din Legea 41/1994:
    (1) In situaţia în care procedura de numire a consiliului de administraţie nu este definitivata de către Parlament în decursul legislaturii în care a fost declansata, după constituirea noului Parlament aceasta se va relua.(2) Dacă, din cauza situaţiei prevăzute la alin. (1), consiliul de administraţie căruia ii expira mandatul nu poate fi înlocuit, acestuia i se prelungeşte mandatul pana la numirea noului consiliu de administraţie.(3) Când situaţia prevăzută la alin. (1) intervine într-un moment în care, din diferite motive, nu exista nici consiliu de administraţie, nici preşedinte legal numit, Parlamentul, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, numeşte un director interimar, cu mandat bine definit.(4) Prelungirea mandatului sau durata interimatului nu poate fi mai mare de 6 luni.

Astfel, articolul 21 din Legea 41/1994 a prevăzut o procedură specială cu privire la imposibilitatea numirii consiliului de administrație și numirea directorului general interimar.

În alin. (1) și (2) ale art. 21 se stabilește procedura de numire a consiliului de administrație în situația în care această procedură se întinde pe două legislaturi – în curs și viitoare.

Alin. (3) și (4) ale acestui articol introduc dreptul Parlamentului, la propunerea comisiilor de specialitate, să numească un director general interimar, cu mandat bine definit, pe o perioadă de maximum 6 luni.

PSD susține că niciuna dintre prevederile articolului precizat nu poate constitui un temei legal al numirii unui director general interimar, pentru că se referă la procedura începută într-o legislatură încheiată și finalizată în legislatura următoare.

Așadar, comisiile de specialitate au întemeiat și înaintat plenului reunit, în mod greșit, propunerea de numire a directorului general interimar. În urma votului plenului reunit a fost adoptată Hotărârea Parlamentului nr. 31/2021, care, după cum se poate constata are drept temei art. 21 alin (3) care nu oferă cadrul legal pentru efectuarea numirii în situația de față. A admite că numirea se poate face în baza art. 21 alin (3) echivalează cu o adăugare la Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, prin crearea unei noi situații în care poate fi numit un director general interimar”, arată documentul PSD.

Articolul la care fac referire aleșii PSD este același folosit de majoritatea din 2017 (PSD – ALDE), atunci când Doina Gradea a fost numită director general interimar al Televiziunii Române. În ședința plenului reunit din 27 septembrie 2017, senatorul PSD Radu Cosmin Preda citea de la microfonul central avizul comun de numire a Doinei Gradea în fruntea TVR.

”Ca urmare a respingerii Raportului de activitate şi a contului de execuţie bugetară ale SRTV pe anul 2016 şi a hotărârii Camerelor reunite ale Parlamentului, Comisia pentru cultură şi media a Senatului şi Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, în ziua de 27 septembrie 2017, pentru audierea doamnei Doina Gradea, în vederea numirii în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, republicată, cu modificările ulterioare”, se arată în stenograma ședinței din 27 septembrie 2017.

Deși numirea de la acea vreme s-a făcut în baza aceleiași Legi și folosindu-se de același articol, social-democrații arată în sesizarea transmisă Curții Constituționale că partidele din arcul guvernamental puteau să numească un Consiliu de Administrație la TVR și la SRR, nu doar directori generali interimari.

”Singura prevedere legală aplicabilă situației din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7) , întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate și de execuție bugetară, fiind necesară, ulterior, declanșarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administrație a Societății Române de Radiodifuziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Nimic nu a impiediccat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit să declanșeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de ședință a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greșită a legii și încălcarea acesteia, întrucât nici una din cele trei articole enunțate mai sus nu se poate aplica în speța de față”, se arată în documentele prin care PSD cere CCR să îi fie admise cererile de neconstituționalitate privind cele două numiri.

Documentele din 2017 pot fi consultate aici.

Rapoartele de activitate ale celor două instituții, TVR și Radioul Public, au fost respinse de Parlament marți, 11 mai 2021. În acest fel, Consiliile de Administrație au fost dizolvate, iar Doina Gradea și Georgică Severin au fost demiși din funcțiile de conducere.

În locul lor au fost numiți directori generali interimari, Ramona Săseanu la TVR (susținută de PNL) și Liviu Popescu la SRR (susținut de USR PLUS).

Sursa: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Iar? Stirea asta a mai fost.
    Sau au atacat la CCR de doua ori.
    Toata lumea stie ca CCR nu se baga in dispute de acest gen… CCR e cu libera circulatie, justa asezare a obligatiilor fiscale – ar putea sa se pronunte cu privire la fiecare si orice taxa, cat de mica, pe care o platim daca e… Constitutionala sau nu,
    Dar PSD are AERE… cu 40% si in opozitie.

  2. Coalitia numeste numai imputerniciti, deleaga puteri, numeste interimate…0 concursuri-Asta e trendul-exclusiv obedienta politica la orice structura guvernamentala-0 concursuri!

    • Poate si „presiunea” e mare si faptul ca ai partidul „in spate” te face sa te simti cumva protejat. Pana la urma cat e salariul iar vizibilitatea pe care o capeti foloseste la ceva… interes personal si nu neaparat financiar?

  3. Distractiv, caraghios și jenant! Când ne convine, legea e bună, când nu ne mai convine, legea e rea. Așa stau lucrurile și când vine vorba de constituționalitatea unei prevederi legale, e bună sau rea în funcție de interesul avut. Ciumați mizerabili, nu v-ar fi rușine! Vă salută tuta veo de la BNR!