PSD cere „imperativ” Guvernului să publice criteriile pe baza cărora firma GSP Power devine beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului Energie
PSD a cerut, miercuri, Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca o singură firmă privată, GSP Power, despre care susține că a fost „implicată puternic în susţinerea candidaturii şi alegerea actualului primar PNL de la Constanţa, Vergil Chiţac”, să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului Energie, potrivit unui comunicat de presă al partidului.
„PSD denunţă categoric maniera obscură în care firme prietene de partid ale PNL îşi umflă buzunarele, în dauna interesului general. Odată-n plus se face proba că ceea ce ar fi trebuit să fie un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă este, în viziunea şi aplicarea guvernului PNL-USRPLUS-UDMR, doar un instrument de îmbogăţire ilicită şi imorală a clicii de partid, de mituire a administraţiilor „de dreapta”- primari şi/sau preşedinţi de CJ – pentru influenţarea rezultatelor alegerilor interne de partid. Practic, guvernul Cîţu şi complicii săi folosesc bani publici pentru propriile interesele politic-personale”, precizează sursa citată.
PSD susține că aproape 600 de milioane de euro din PNRR, bani fără licitaţie, respectiv o treime din fondurile alocate capitolului Energie, „sunt daţi cu dedicaţie de guvernul premierului PNL către sponsorul PNL din campania electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020”.
„Premierul Florin Vasile Cîţu reuşeşte astfel sinistra performanţă să-l surclaseze pe fostul prim-ministru Ludovic Orban, care – în decembrie 2019 – se grăbea să dea 300 de milioane de euro din fondul de rezervă al guvernului unui alt sponsor notoriu al PNL – fraţii Micula – fapt ce a contribuit la aruncarea în aer a deficitului bugetar şi a accelerat îndatorarea ţării la costuri mărite. Acum se explică de ce guvernul Cîţu a ţinut ascuns PNRR! Românii nu trebuiau să afle despre combinaţiile sulfuroase dedicate finanţatorilor de partid înainte de depunerea oficială a documentelor la Comisia Europeană, pentru că scandalul public generat le-ar fi compromis”, mai susține PSD.
Capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență prevede două proiecte pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului, ambele urmând să fie derulate cu compania românească privată GSP Power, unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți, județul de baștină al ministrului Energiei, după cum a scris Economedia.
Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 585 de milioane de euro. Nu e clar cum a ajuns compania magnatului Gabriel Comănescu să fie unica firmă privată menționată expres in capitolul elaborat de Ministerul Energiei din PNRR.
De altfel, în documentul consultat de Economedia.ro nu se face referire la vreo licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP.
Primul proiect, în valoare totală de 320 de milioane de euro, implică un parteneriat între compania de stat Romgaz și compania GSP Power SRL, înființată anul trecut în cadrul grupului GSP și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Proiectul vizează dezvoltarea unui proiect de tipul „oraș verde” în Hălânga, județul Mehedinți, respectiv: o instalație de gaz cu capacitate instalată de 159 MW (135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 100 MW (70 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).
Cel de-al doilea proiect, în valoare totală de 265 de milioane de euro, este de asemenea un parteneriat între Romgaz și GSP Power pentru dezvoltarea unui „oraș verde” în Constanța, care va include de asemenea o instalație de gaz cu capacitatea de 158 MW (tot în valoare de 135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 20 MW (15 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii