G4Media.ro

PSD dă iar atacul la Consiliul Concurenței, la doar trei săptămâni după…

PSD dă iar atacul la Consiliul Concurenței, la doar trei săptămâni după ce Curtea Constituțională a respins o propunere similară. Miza: scoaterea președintelui Iohannis din procedura de numire a conducerii instituției

Senatul începe astăzi dezbaterea unui proiect de lege prin care PSD, prin Șerban Nicolae, încearcă să îl scoată pe președintele României din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenței.

Mai precis, Șerban Nicolae a depus o serie de amendamente la un proiect mai vechi pentru modificarea Legii Consiliului Concurenței, iar amendamentele sale vor fi dezbătute în ședința de azi a Comisiei de Industrii din Senat. Proiectul a trecut deja de Camera Deputaților, iar Senatul e cameră decizională.

Amendamentele depuse astăzi de Șerban Nicolae sunt identice cu cele depuse de același senator PSD în urmă cu două luni, dar Curtea Constituțională a decis pe 3 iunie că modificările sunt neconstituționale pentru că lipsea avizul Consiliului Economic și Social. CCR a fost sesizată la acel moment de senatori PNL, USR și UDMR, dar și de președintele Iohannis. De remarcat că senatorul Șerban Nicolae nu a așteptat motivarea CCR înainte de a face din nou aceleași amendamente.

Cel mai radical amendament depus de cei doi PSD-iști, care au atacat constant Consiliul Concurenței, este eliminarea președintelui țării din procedura de numire a conducerii instituției.

Mai precis, în acest moment plenul Consiliului Concurenței e numit de președintele țării prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor două camere. Or, un amendament propus de Șerban Nicolae prevede ca plenul Consiliului Concurenței să fie numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere.

PSD vrea să treacă rapid la vot noua componență a conducerii cât timp mai are majoritatea în Parlament. Dacă amendamentul va trece, PSD va avea timp să numească o nouă conducere a Consiliului Concurenței pe care să o controleze pentru un mandat de cinci ani.

O altă modificare majoră, propusă tot de Șerban Nicolae, e creșterea de la 7 la 11 a membrilor plenului Consiliului Concurenței. În plină criză economică ar însemna o creștere automată de buget pentru instituție, dat fiind că fiecare membru al plenului are la dispoziție un aparat propriu.

În plus, Șerban Nicolae propune și încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii jurământului de către viitorii membri, în condițiile în care legislația actuală prevede clar că mandatul nu poate fi scurtat înainte de termenul de 5 ani.

De asemenea, Șerban Nicolae vrea să relaxeze condițiile pe care membrii Consiliului Concurenței trebuie să le îndeplinească: vechime de 10 ani (în loc de 15 acum) într-o funcție de demnitate publică sau de conducere cu responsabilităţi ce implică o înaltă competenţă profesională şi managerială.

În plus, Șerban Nicolae vrea să elimine interdicția ca membrii Consiliului Concurenței să nu fi fost condamnați pentru infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, păstrând doar prevederea ca aceștia să nu fi fost condamnați pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani sau mai mare.

Context. Consiliul Concurenței este una dintre puținele instituții care au scăpat controlului total al PSD în epoca Liviu Dragnea. Instituția are un rol-cheie în domeniul economic, avizând majoritatea achizițiilor și fuziunilor dintre companii și controlând companiile bănuite că încalcă legislația anti-monopol.

Foto: Șerban Nicolae (InquamPhotos / Adriana Neagoe)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Probabil ca nu va trece de presedinte modificarea, partea buna e ca prin initiativele unor specimene urat mirositoare din Psd, lumea isi aduce aminte perioada protestelor din timpul ordonantei 13 si nu poate sa uite de ce e in stare aceasta organizatie mafiota care se pretinde partid politic

  2. Asociatia escrocilor romani (psd adica) are nevoie de protectie ca de aer de aia incearca sa se blindeze subordonind tot ce poate.

  3. gio psd incearca demolarea statului pe care l a jefuit 30 ani.. referendum pentru scoaterea in afara legii a grupului mafiot camuflat in partid.. serbane.. se stange lațul.. locul tau e langa daddy la rahova.. macelarul justitiei , sofer de infractor..vei ajunge unde tie locul..ramane valabilà plàcuța suedezà..

  4. Șerban Nicolae, în numele PSD: Aut Caesar aut nihil. Sau pe românește: Totul sau nimic.
    Că de împărați nici nu poate fi vorba. Până când, tovarăși?

  5. sa-l elimine pe nenea ala care e atit de fluent in exprimare, atit de spontan si de percutant , atit de fluid in idei. …. atit de de de ….. de minunat ! rusine!!!

    • adica porcul de serban nicolae? nu il elimina nimeni, jegul e etern.

  6. Absolut tot ce au votat acesti criminali in special dupa alegerile europarlamentare trebuiesc anulate. Din acel moment s-a vazut ce legitimitate au avut, adica zero barat.

  7. Vă rog eu, luați de aici fața de bidon turtit a lui ăsta. Un țigan care nu a reprezentat si nu reprezintă românii în niciun fel. Un comunist ieftin care trebuie pus la locul lui. Doar n-a ajuns țara noastră să asculte de țigani. Si asa ăstia ne-au şifonat rău imaginea peste tot în lume. Marş de-aici cu țiganii!

  8. Si alții gen Vanghele, asa cum îi spune Băse. PSD cu țiganii lor să dispară. Manda si mulți alții. OUT!

  9. Am obosit sa mai asist la propunerile acestor vanzatori de interse. Sunt in politica si clocesc
    surse noi de venituri. Asta le este preocuparea. Nu-i vorba de Romania sau de romani . Ptr. acestia , daca pot sa le ia impozite mai mari ca sa-si mareasca salariile de paraziti ai Romaniei, cred ca-i o realizare punctat de catre „Onor” Parlament..