PSD: Dacă pachetul propus de noi se aplică de la 1 februarie, facturile la energie și gaze vor avea scăderi substanțiale / Atac direct la PNL: comparație între facturile actuale pe „legea Popescu” și cum ar scădea prețurile potrivit PSD
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a susținut, luni, într-o conferință de presă, că, dacă pachetul de măsuri propus de PSD se va aplica de la 1 februarie, facturile la energie și gaze vor avea „scăderi substanțiale” și a lansat un atac direct la PNL, prezentând comparativ exemplu de facturi actuale pe „legea Popescu” și cum ar scădea prețurile potrivit PSD.
„Dacă acest pachet s-ar aplica începând cu 1 februarie, ceea ce ar cuprinde consumul din ianuarie, ar înseamn ca toți consumatorii casnici din România, instituțiile publice, IMM-urile, companiile din România, infrastructura critică să beneficieze de scăderi substanțiale la prețul facturilor la energie și la gaze”, a afirmat Radu Oprea.
Purtătorul de cuvânt a precizat că cea mai rapidă formulă pentru adoptarea acestor măsuri care să fie aplicate de la 1 februarie este adoptarea unei ordonanțe de urgență.
Acesta a dat câteva exemple comparative între „legea Popescu sau legea PNL”, cu referire la ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cum ar scădea acestea dacă s-ar aplica măsurile propuse de PSD:
Măsurile propuse de PSD:
1. Pentru populație
– Plafonarea prețurilor la energie și gaze la un nivel mult mai mic decât cel existent – cu până la 46% ( aprox 42% la gaz și 45.05% la energie) (până la 1 mai 2022);
– TVA redus la 5%
– Creșterea plafoanelor de consum astfel încât să se încadreze 90 la sută din populație ( 500 de kw la energie și 400 mc la gaze)
– Compensarea facturilor se va face dintr-un Fond care este alimentat din dividentele și supraimpozitarea companiilor din energie.
2. Pentru economie
A. Pentru IMM-uri, infrastructură critică (CFR; metrou etc), instituții publice (școli, spitale, etc) se aplică o plafonare a prețurilor și TVA 5%; iar pentru cele care au deja contracte noi de 10 ori mai mari se vor restructura în termen de 60 de zile la un nivel care să nu permită o marjă comercială mai mare de 15% peste prețul pieței la termen la 31.12.2022 (așa cum este ea valabilă la data de 15 ianuarie 2022).
B. Pentru marii contribuabili se încheie contracte bilaterale în termen de 60 de zile.
În plus:
– Instituirea unei proceduri de contestare care să conducă la SUSPENDAREA PLĂȚILOR DATORATE DE CONSUMATOR până la decizia asupra contestației.
– Toate facturile greșite se stornează și se recalculează
– Se interzice debranșarea consumatorilor pe perioada stării de alertă
– Se aplică marje comerciale pe lanț pentru descurajarea speculei.
sursa foto sus: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii