PSD: Guvernul trebuie să declare urgent starea de calamitate naturală din cauza secetei/ România se confruntă cu secetă severă în aproape toate regiunile agricole
PSD susţine că Guvernul trebuie, pentru contracararea secetei, să declare stare de calamitate naturală, să acorde vouchere pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi motorină şi să accelereze investiţiile în sistemele de irigaţii.
„Pe lângă măsurile propuse de PSD pentru combaterea efectelor pandemiei, Guvernul trebuie să ia urgent următoarele decizii pentru contracararea secetei: declararea stării de calamitate naturală, acordarea de vouchere pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi motorină, linie de credit cu garanţii de stat pentru fermieri, umplerea tuturor canalelor cu apă şi suspendarea plăţii acesteia, accelerarea investiţiilor pentru sistemele de irigaţii şi anti-grindină”, se arată într-un mesaj al PSD publicat, vineri, pe Facebook.
Potrivit social-democraţilor, România se confruntă cu o secetă severă în aproape toate zonele agricole, iar „fermierii încep să ‘întoarcă culturile’, pentru a le înlocui pe cele compromise cu altele noi”.
„Iar peste toate astea, Guvernul PNL dă liber la plecarea din ţară a muncitorilor agricoli! În loc să ne păstrăm această forţă de muncă, mergem pe contrasens faţă de Germania, Spania sau Italia care, anticipând iminenta criză alimentară, aduc muncitori de peste tot pentru a le produce hrana de care vor avea nevoie”, mai transmite PSD.
Context
Fermierii sunt disperați de stadiul actual al culturilor de păioase. Mii de hectare cultivate cu grâu și orz sunt calamitate de dubla secetă, pedologică şi climatologică, cu şanse infime de salvare, scrie guraialomitei.com
Lipsa precipitaţiilor din ultimele 6 luni, temperaturile negative de la jumătatea lunii martie şi vântul din această perioadă au pârjolit culturile şi câmpurile din Ialomiţa: „Oile n-au ce mânca nimic, islazul e mai rău ca toamna. Bate vântul, s-a uscat tot, nu se face nimic în vara asta.”
Agricultorii constată cum plantele se usucă, deşi până la 15 martie evoluţia acestora a fost bună, spune Nicolae Sitaru, care a înfiinţat peste 1000 de hectare cu grâu: „N-a plouat toată iarna, n-a plouat toată primăvara, a venit și o perioadă de îngheț după care nu a plouat, pământul s-a uscat foarte tare.”
La nivelul judeţului sunt în discuţie peste 100.000 de hectare, cultivate anual, în Ialomiţa, cu grâu şi orz, iar aproximativ 80 % din suprafeţe sunt afectate, explică Vasile Câmpulungeanu: „E țărână, e praf, iar planta nu a mai înfrățit, nu poate să se dezvolte. 80-90% din grâu e compromis.”
În condiţiile actuale, aceste culturi NU mai pot fi înlocuite, iar terenul va intra un an în repaus, precizează Marian Nedu: „Temperatura foarte scăzută noaptea față de zi, ca în deșert, efectiv. Deci avem un an de pauză, să sperăm că e numai un an.”
Fermierii spun că este evidentă schimbarea radicală a condiţiilor climatice din Bărăgan şi aşteaptă ca instituţiile statului să ia în calcul deşertificarea zonei şi să sprijine activităţile agricole cel puţin prin acordarea de consultanţă pentru reorientarea acestora.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii