G4Media.ro

PSD încearcă să câștige sindicatele: modificări radicale la legea care stabilește relațiile…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD încearcă să câștige sindicatele: modificări radicale la legea care stabilește relațiile dintre patronate și angajați

Doi parlamentari PSD vor să modifice din temelii Legea dialogului social, iar schimbările au intrat în linie dreaptă, azi fiind programată ședința decisivă a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților. Printre amendamentele cu mare impact se numără obligația patronatului de a invita sindicatele la ședințele Consiliului de Administrație, dar și obligativitatea negocierii colective în firmele cu minim 10 angajați (față de minim 20 acum).

Proiectul pentru abrogarea Legii 62/2011 (Legea dialogului social) și înlocuirea ei cu o nouă lege este semnat de parlamentarii PSD Gabriel Petrea și Adrian Solomon și a fost respinsă de Senat în noiembrie 2018.

PSD a reluat rapid discuțiile după ce a pierdut alegerile europarlamentare, iar luni are loc ședința Comisiei de muncă din Camera Deputaților, ultima comisie avizatoare înainte de votul final din plen.

Surse din cadrul patronatelor susțin că multe dintre modificări rup echilibrul dintre angajatori și angajați, având potențialul de a distorsiona o piață a muncii afectată de lipsă cronică de angajați în multe sectoare.

Cele mai importante modificări:

Participarea obligatorie a sindicatelor la ședințele Consiliului de Administrație. Proiectul prevede că sindicaliștii vor fi invitați automat la ședințele în care se discută ”problemele de interes profesional şi social cu impact asupra angajaților, cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de data desfășurării ședinței”. Potrivit patronatelor, o asemenea obligație poate periclita informațiile sensibile discutate în timpul ședințelor conducerii.

În actuala formă, legea dialogului social prevede posibilitatea invitării sindicatelor la ședințele de CA, nu obligativitatea.

Obligația de a face negocieri colective și în firmele cu 10 angajați. Sindicatele au propus un amendament potrivit căruia ”negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi, la nivel de sector de activitate şi la nivel naţional”. În acest moment, negocierea colectivă se face doar în unitățile (firmele) cu minim 20 de angajați.

Aplicarea clauzelor contractelor colective de muncă asupra angajaţilor încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă. Este, de asemenea, o prevedere propusă de sindicate și respinsă de patronate, care susțin că extinderea automată e neconstituțională și reprezintă o restrângere a principiului libertății de a contracta și a caracterului voluntar al negocierii colective la nivel sectorial.

Foto: Adrian Solomon (PSD), unul dintre inițiatorii legii (InquamPhotos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Frectii la picior de lemn made PSD

  2. PSD vine cu aceeasi idee de a mitui oamenii, sa nu uitam ca PSD da cu o mana si ia cu doua maini.

  3. Să nu uităm că patronul cam face ce vrea mușchii lui . Unii patroni mai amănuntă angajații să nu și facă sindicat sau sa se afilieze la un sindicat mai mare , alți patroni aleg ei cine e șefu de sindicat din unitatea respectivă . Așa da mai merge . Mie unu mi se pare lucru bun . Nu mă interesează că e idea PSD sau a nu știu cine . E buna sa fie aprobată .

    • Si patronii sint pe o piata, nu fac ce vor muschii lor pentru ca dau in primire. Dar dumneavoastra puteti visa in continuare ca o sa va apere sindicatul drepturile.

  4. sindicatele sunt un fel de prostituate pentru ciuma rosie

  5. sinicatele – cureaua de transmisie a partidului. „leaderi” eterni, plini de bani, prea putini ajunsi unde le e locul. alaturi de dragnetii & co.

  6. Domnul psd-ist initiator de lege pare a fi din sindicatul fostilor vinzatori de seminte la cornet, scosi de pe piata de noua orinduire ticaloasa.

    • Noțiunea de sindicat sta la baza aparari angajatului fata de angajator . Că sindicatele sunt corupte și cumpărate de politicieni asta e altă treabă . Dar in oricare domeniu trebuie sa exista sindicat și dacă oamenii sunt apărați corect și cinstit de sindicat , angajații o duc mult mai bine . Să ți dau un exemplu . O firma mica un conducător autoritar , este sindicat al angajaților o doamna aleasa de către acest patron . Patroni respectiv tipa de 2 , 3 la ia și o amenință că o da afară și imediat face pipi pe ia . Nu au avut voie sa se afilieze la un sindicat mai mare că nu ia lăsat patronu, daca ar fi ales un sindicat mai bun altfel ar fi vorbit cu el. Orice lucru care e in avantajul angajatului sunt foarte de acord , ptr că patronul de la noi uita că are o afacere din cauza câtorva prosti care lucrează ptr el și îi aduc banii , și că fără angajați el e cam puși în vânt . De accea scuza mă daca nu o sa iau partea angajatorului . Sindicatul e foarte bun daca nu sunt corupți și sunt de bună credință .

    • @Dumitru I – ai dumneata idee cat munceste un „patron”? De dimineata pana seara tarziu, si sambata , si duminica. In timp ce majoritatea angajatilor stau si o freaca la o tigara, un facebook zicand „saracii sefi, ce mai muncesc”.In caz ca nu esti la curent, angajatii prefera sa stea in somaj in loc sa mearva la munca. Te asigur cu toata onestitatea ca la noi nu s-a mai condiat o persoana de cativa ani buni. In schimb vin cu tot felul de tertipuri pentru a beneficia de indemnizatii de tot felul. Pe angajator si pe stat cine ii protejeaza de profitorii astia?

  7. Ce fata de porc are asta din poza!
    Unul din sefii vostri, postacilor, nu iesiti la pupat?

  8. Zombie asta este ala care la amenintat pe MRU cu moartea,spunandu i ca va avea soarta lui Aldo Moro daca va calca prin Moldova.
    Imunitate,imunitate ,dar asta nu e declaratie politica!

  9. Măi nenorociților din PSD & ALDE ! Vreți să se închidă din cauza voastră și bruma aia de firme care mai rezistă în economie ? Voi știți ce dileme au administratorii de firme mici și mijlocii ? Întrebarea este nu ”DACĂ” ci ”CÂND” vor închide ”prăvălia” și o să vă dea în brațe o armată de șomeri … să-i țineți voi ! Bineînțeles și noi ”patronii” vom cere să intrăm în șomaj, apoi ne profilăm și devenim bugetari !
    Ardă-vă să vă ardă focul Gheenei măi mizerabililor !

  10. Noi suntem prosti ca inca ne mai platim taxele. Cum sa ai ma someri in tara, lipitori nenorocite, cand este un deficit de cel putin 1 milion de oameni pe piata de munca? Importam forta de munca. O sumedenie de borfasi incaseaza milioane de Euro facand cursuri de recalificare de care nu beneficiaza nimeni. Partidele platesc datorii angajand persoane in aceasta institutie (ajofm) care nu isi are rostul. LA MUNCA TRANTORILOR!!!