PSD începe măsurile de austeritate. Primele ținte: pensionarii care lucrează la stat și angajații detașați din privat în ministere
Premierul Viorica Dăncilă și vicepremierul Eugen Teodorovici au anunțat vineri seară la Tulcea că guvernul caută soluții pentru acoperirea deficitului bugetar. Pentru scăderea cheltuielilor statului, Dăncilă și Teodorovici au anunțat că primele două ținte sunt angajații detașați din firme în ministere pe salarii mari, precum și pensionarii care lucrează la stat.
De remarcat că PSD a încurajat, în cei 7 ani de când se află la guvernare, detașarea în ministere a mii de angajați la firme private sau instituții din administrația locală, ajungându-se ca administrația centrală să fie plină de rude ale liderilor partidului.
„Sunt foarte multe persoane, pe unele dintre ele le ştim, pe altele le aflăm acum când facem analiza fiecărui minister, persoane care sunt detaşate de la societăţi comerciale. Dacă e angajat de trei zile pe salariul de prim-ministru, detaşarea se face pe salariul din societate. Aceste lucruri nu le mai putem accepta. Vom cere detaşările de la fiecare minister în parte, pentru că nu e corect şi nu e un mod constructiv de abordare”, a declarat Dăncilă, citată de Agerpres.
Dăncilă a mai spus că vor fi verificate şi entităţile din cadrul unor ministere care au mai mulţi şefi decât angajaţi, dar și că va căuta soluții să transfere povara salariilor către consiliile județene pentru ”unităţile din teritoriu”: ”De săptămâna viitoare vom lua fiecare minister în parte, vom analiza toate aceste lucruri şi vom vedea cum putem descentraliza şi să lăsăm unităţile din teritoriu în subordinea consiliilor judeţene şi să apropiem decizia de cetăţeni”.
La rândul lui, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat măsuri care ar putea fi adoptate pentru acoperirea deficitului bugetar. Una dintre ele ar fi interdicția ca pensionarii să lucreze la stat: „Dacă te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun că nu. Mergi în privat! Ştim foarte bine ce se întâmplă de ani de zile în acest sens. Sunt măsuri de bun-simţ pe care le vom discuta, astfel încât până la rectificare să fie prezentate şi, sper, multe din ele să fie şi asumate”, potrivit Agerpres.
Context: Context. La sfârșitul anului 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență pentru interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Ordonanța a fost declarată însă neconstituțională de către judecătorii Curții Constituționale. Curtea a admis atunci o contestație depusă de Avocatul Poporului și a motivat că Ordonanța de urgență a Guvernului este neconstituțională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituție, privind dreptul la muncă și dreptul la pensie.
În februarie 2019, deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a inițiat un proiect de lege pentru reglementarea cumulului pensiilor cu câștigurile salariale. Roman sa explicat pentru G4Media.ro că sunt vizați cei care ies la pensie din instituțiile de stat, mai ales din cele din subordinea MAI, și se angajează din nou la stat. Potrivit proiectului, indiferent cât de mare ar fi pensia unei persoane care este angajată în același timp și la stat, nivelul acesteia va fi limitat la echivalentul unui salariu minim pe economie. Discuția este importantă în contextul unui fenomen îngrijorător în România: un mare număr de foști angajați ai MAI, mai ales unii care au avut funcții de conducere, au fost reangajați la stat imediat după ce au ieșit la pensie. La nivel local, aceștia sunt angajați la primării, la Instituția prefectului, în instituțiile deconcentrate sau la consiliul județean. Florin Roman a oferit mai multe exemple de la Alba, unul fiind cel al fostului șef al IPJ, Laurențiu Crișan, angajat, imediat după pensionare, la Instituția Prefectului pe post de consilier. Florin Roman spune că potrivit studiului de impact pe care l-a făcut înainte de a redacta proiectul de lege, aproximativ 100.000 de oameni sunt atât pensionari, cât și angajați la stat.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
41 comentarii