PSD, înfrângere parțială la votul pe legea offshore. Au trecut impozitele mărite, dar deputații au adoptat un amendament PNL, cerut de companii și refuzat până acum de Dragnea, care garantează stabilitatea fiscală pentru investitori
Legea offshore a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, vot final înainte de trimiterea spre promulgare. Noutatea majoră o reprezintă adoptarea unui amendament propus de Virgil Popescu (PNL) care prevede că investitorii din Marea Neagră sunt protejați de posibile majorări de taxe și impozite. PSD nu s-a putut opune amendamentului, dat fiind că amendamentul a fost susținut de toate partidele, inclusiv ALDE.
”PSD a aluat act de realitatea că și cu, și fără voturile noastre amendamentul acesta era trecut în lege”, a declarat Liviu Dragnea la finalul votului.
”Dacă investitorii vor mai discuta despre gazele din Marea Neagră este numai datorită PNL, care a adus prin acest amendament stabilitate și predictibilitate a cadrului legislativ. Dacă românii vor mai beneficia de gaze din Marea Neagră este numai datorită PNL”, a declarat Virgil Popescu pentru G4Media.ro.
Amendamentul a fost cerut insistent de companiile care au concesiuni de explorare în Marea Neagră.
- Amendamentul promovat de PNL, care va fi introdus la Articolul 18: ”Titularilor acordurilor petroliere referitoare la perimetrele petroliere offshore, aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi, li se aplică pe toată perioada derulării acestora nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferentă acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţii de explorare, dezvoltare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare la prezentei legi”.
Legea votată azi menține prevederea propusă de Liviu Dragnea, potrivit căreia plafonul de deduceri pentru investițiile făcute de companii e limitat la nivelul de 30% din impozitul pe venitul suplimentar. Varianta Dragnea aduce mai mulți bani la bugetul statului decât varianta votată la Senat care prevedea că deducerea maximă era de 60% din totalul veniturilor suplimentare.
Un alt amendament susținut în comun de toate partidele prevede că banii proveniți din taxele offshore nu vor mai merge spre proiectele realizate în parteneriat public-privat (PPP), așa cum voia Liviu Dragnea la început, ci vor alimenta distribuția de gaze, proiectele strategice adoptate prin HG și dezvoltarea industriei petrochimice pe orizontală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii