PSD insistă cu legea Șarapatin care permite construirea de hidrocentrale în ariile naturale protejate/ Proiectul e pe ordinea de zi a Camerei Deputaților
Proiectul de lege cu articol unic, care declară amenajările hidroenergetice de „interes public major” şi permite construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate, se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de marți, 10 martie. Vezi aici, la punctul 29.
Proiectul, iniţiat de 24 de parlamentari PSD-ALDE-UDMR, în frunte cu deputata PSD de Gorj, Elvira Şarapatin, a fost adoptat de Parlament anul trecut, deși avea aviz negativ chiar și de la Guvernul Dăncilă. Legea a mers la promulgare, însă președintele României a trimis proiectul la reexaminare.
Între timp, Senatul a respins proiectul de lege și propunerea a ajuns la Camera Deputaților, care e cameră decizională. Comisia juridică a dat aviz favorabil și proiectul e acum la plen.
Cerere respinsă de retrimitere a proiectului în comisii. Luni, 9 martie, deputatul USR Stelian Ion a cerut retrimiterea proiectului de lege la comisii. Vezi aici la minutul 1:38.
”Dacă s-ar vota un astfel de proiect, ar însemna că, pe viitor, proiecte pentru desfășurarea unor activități industriale ar putea fi făcute fără acord de mediu, ceea ce ar avea un impact devastator asupra mediului înconjurător. Noi credem că e important să plantăm, e important să avem grijă de mediul înconjurător, dar e este important să avem grijă foarte mult de ceea ce avem acum în patrimoniul nostru care se circumscrie sferei protecției mediului.
Există un punct de vedere negativ din partea guvernului, există comentarii pe neconstituționalitate și din partea Consiliului Legislativ, care sunt regăsite și în avizul Consiliului Economic și Social. De asemenea, președintele României a solicitat reexaminarea acestei legi, care a fost respinsă în Senatul României”, a declarat deputatul USR, Stelian Ion, în plenul Camerei Deputaților.
Alianță PSD-PRO România. Parlamentarii PSD, împreună cu cei ai PRO România, au respins însă cererea lui Stelian Ion de retrimitere a legii la Comisia juridică a Camerei, așa că proiectul se află acum pe ordinea de zi a plenului. Potrivit stenogramei ședinței, 69 din 70 de parlamentari PSD prezenți și 7 deputați PRO România din cei 8 prezenți au votat pentru respingerea propunerii de retrimitere la Comisia Juridică. Vezi aici.
Care e miza. Proiectul modifică articolul 5 al legii 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi adaugă faptul că „lucrările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major”.
În Directiva europeană Habitate şi în OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, care interzic lucrările hidrotehnice în ariile protejate de mediu, se arată că hidocentralele pot fi construite, totuşi, în zone protejate din „motive cruciale de interes public major” pentru comunitate.
Parlamentarii au declarat toate amenajările hidroenergetice de „interes public major” prin lege.
Cazul hidrocentralelor de pe Jiu. Hidroelectrica vrea să continue construcția amenajării hidroenergetice din Defileul Jiului, deși se află în arie naturală protejată (sit Natura 2000), iar instanța a blocat lucrările în 2017 întrucât nu exista studiu de impact asupa mediului.
Însă compania de stat a decis să reia procedura de obținere a unui nou acord de mediu și a autorizației de construcție, cu toate că, potrivit legii, studiul de impact asupra mediului nu se poate face după începerea lucrărilor, a explicat biologul și activistul de mediu Călin Dejeu.
Construcția hidrocentralelor din defileul Jiului este făcută de foști parteneri de afaceri ai fostului ministru al Industriilor din Guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu.
Avem infringement din cauza hidrocentralelor din ariile naturale protejate. În 2015, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement în cazul României din pricina amenajărilor hidroenergetice care afectează habitatele. Procedura de infringement presupune o atenționare în primă fază din partea Comisiei Europene că se încalcă legislația europeană. Dacă țara vizată nu remediază problema, CE poate acționa la Curtea de Justiție a UE (CJUE).
Vezi aici un reportaj Deutsche Welle realizat de jurnaliștii Paul Wagner și Mădălina Roșca despre râurile de munte din România amenințate de proiectele hidroenergetice.
sursa foto: Hidroelectrica
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii