G4Media.ro

PSD l-a acuzat pe Traian Băsescu în 2012 că l-a numit ilegal…

PSD l-a acuzat pe Traian Băsescu în 2012 că l-a numit ilegal pe judecătorul Petre Lăzăroiu la CCR. A fost unul dintre motivele de suspendare

„Preşedintele l-a numit la Curtea Constituţională pe domnul Petre Lăzăroiu, pentru un al doilea mandat, cu încălcarea prevederilor art.142 alin.(2) din Constituţie, care prevede că mandatul membrilor Curţii nu poate fi reînnoit”, se arată în rechizitoriul suspendării întocmit în 2012 de USL (PSD și PNL) la adresa fostului președinte Traian Băsescu. Petre Lăzăroiu a fost numit în 2008 de fostul președinte Traian Băsescu pentru restul de mandat de 2 ani lăsat liber de Petre Ninosu și reînvestit în 2010 pentru un mandat complet de 9 ani. Curtea a invocat atunci legea de funcționare a CCR, care permite ca un mandat plin de 9 ani să fie adăugat unui rest de mandat dacă acesta este mai mic de 3 ani, pentru ca prin decizia din martie 2018 CCR să-și schimbe practica, declarând articolul respectiv neconstituțional.

În anul 2012, majoritatea USL (PSD plus PNL) se pregătea de suspendarea lui Traian Băsescu. În cea de-a treia inițiativă de suspendare post-decembristă (primele fiind Iliescu 1994 pentru indicațiile date justiției în chestiunea caselor naționalizate, Băsescu 2007) parlamentul a adus numeroase argumente privind presupusele încălcări ale constituției de Băsescu. Unele au fost admise parțial de Curte (cum ar fi că președintele începuse să se confunde cu primul ministru) – „Faptul că Președintele României, prin comportamentul său politic, și-a asumat public inițiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reținut ca o încercare de a diminua rolul și atribuțiile primului ministru.”

După cum se poate vedea în motivarea deciziei, în 2012, USL considera că numirea domnului Petre Lăzăroiu pe o perioadă de 9 ani este motiv de suspendare a lui Traian Băsescu. „De asemenea, Preşedintele l-a numit la Curtea Constituţională pe domnul Petre Lăzăroiu, pentru un al doilea mandat, cu încălcarea prevederilor art.142 alin.(2) din Constituţie, care prevede că mandatul membrilor Curţii nu poate fi reînnoit” (CCR 1200H/2012).

Ce a decis atunci CCR referitor la numirea lui Lăzăroiu:  ”(…) Cât priveşte numirea domnului Petre Lăzăroiu ca judecător la Curtea Constituţională cu înfrângerea art.142 alin.(2) din Constituţie, Curtea reţine că, potrivit art.68 alin.(2) şi (3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, „(2) În cazul în care mandatul a încetat înainte de expirarea duratei pentru care judecătorul a fost numit, iar perioada rămasă depăşeşte 6 luni, preşedintele va sesiza autoritatea publică prevăzută la alin.(1), în termen de cel mult 3 zile de la data încetării mandatului, în vederea numirii unui nou judecător. Mandatul judecătorului astfel numit încetează la expirarea duratei mandatului pe care l-a avut judecătorul înlocuit. (3 )În cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător, potrivit alin.(2), este mai mică de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani.” (Vezi aici avizul CCR din 2012)

De altfel, şi cele două Camere ale Parlamentului au aplicat dispoziţiile de lege sus-citate.

Șase ani mai târziu, Curtea Constituțională și-a schimbat radical practica. Prin decizia 136 din 20 martie 2018, CCR stabilește că nu poate fi adăugat un mandat plin de 9 ani la un rest de mandat: ”dispozițiile legale care reglementează posibilitatea înnoirii în funcție, cu un mandat de 9 ani, a judecătorului care a deținut deja un mandat corespunzător restului de mandat al unui alt judecător, constituie o încălcare a dispozițiilor constituționale cuprinse în art.142 alin. (2) referitoare la interdicția înnoirii mandatului și în art.1 alin.(5) din Constituție, potrivit cărora <<În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie>>”.

Care PSD este PSD-ul real? Cel care în 2012 contesta la CCR numirea lui Lăzăroiu pe o durată de 9 ani sau cel care azi spune ironic „să-l aresteze”? Liviu Dragnea era atunci secretar general al PSD, fiind condamnat în 2016 chiar pentru fraude la referendumul de suspendare. În calitate de lider PSD, Dragnea a ironizat situația lui Lăzăroiu, iar când a fost întrebat de ziariști cum comentează situația judecătorului CCR a răspuns: ”Să-l aresteze ”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. in lumina ultimelor evenimente, pare din ce in ce mai clar cat de decazuta e insitutia aceasta, pentru ca politicul s-a implicat puternic in ea, iese lazaroiu la digi24 spune ca nu sunt presiuni, iese pe latrina zice ca „comisia de la venetia”, mai apare si PSD, mai apare si Basescu … define destul de clar ca CCR nu are nici o legatura cu Romania, si cu interesele politice de moment, si binenteles, la ce ne putem astepta cand oamenii aia sunt niste vechi dinozauri comunisti care nu au decenta sa faca un pas in spate sa lase oameni noi in fata

  2. PSD -ul real este un grup de infractori sau viitori infractori a caror principal obiectiv este , platiti fiind din bani publici, sa prade bugetul de stat care este constituit din Banii cotizantilor net de taxe . Grupul este reprezentat atat la nivel de Guvern/Parlament/ CCR / cat si la nivel de beneficiar de venituri din bugetul public , de orice natura. Acest PSD este sprijinit masiv de o mare parte de presa , rasplatita cu contracte achitate tot din bugetul public.

  3. Jurnalistii postului A3 l-au injurat pe dl Lazaroiu (judecator CCR) in anul 2012 / l-au facut securist, sluga lui Basescu, etc.
    Aseara dl Lazaroiu devenise un judecator onorabil si o victima a dl Presedinte Iohannis.
    Mizeria jurnalistilor A3 este evidenta.

  4. Cica politicianul trebuie sa fie capabil sa inghita zilnic cate o broasca !

    Politicianul pesedist se valideaza insa doar daca inghite zilnic o buda plina cu rahat !

    PS. Iar sef ajunge ala care dupa ce a inghitit-o nu-i tremura niciun fir don mustata !

  5. Manipulare grosolana,făcută cu buna știință.Acea lege nu este in vigoare,deci ce explicați in articol nu este adevărat.

    • @Laura

      Dacă ați fi citit articolul ați fi observat că nu am obiectat asupra lungimii mandatului domnului Lăzăroiu. Mandatul domnnului pare legal, dar ce ne facemn cu motivarea 136 din martie 2018?

      Ce anume ne în vigoare? Pe scurt
      * Legea 47/1992 este în vigoare
      * Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale nu este in vigoare tocmai din cauza obiecției CCR legată de lungimea mandatului. Altfel ar fi fost promulgată de mult.

      După decizia CCR camera deputaților a scos posibilitatea ca un judecător să aibă un mandat mai lung de 9 ani (se poate vedea pe cdep.ro). Legea aceasta într-adevăr nu este promulgată încă. Domnul Tudorel Toader chiar a clarificat intr-un mesaj pe facebook că doar avocatul poporului mai poate contesta legea 47/1992 – dar nu stiu cât sens mai are deoarece va intra noua lege până atunci.

      Toate informațiile din articol sunt adevărate.

  6. asa a fost si cu ilici. ca primul mandat nu a fost ‘complet’ hai sa mai fie ales de 2 ori ‘pe bune’. ca sa fi sincer astia decid dupa matematica proprie.

  7. Se zice ca politica e o curva.
    PSD este matroana curvelor. Corolar, dragnea este un peste :))