G4Media.ro

PSD numește Legea recursului compensatoriu drept „cumplita greșeală făcută de tehnocraţi cu…

PSD numește Legea recursului compensatoriu drept „cumplita greșeală făcută de tehnocraţi cu susţinerea PNL şi USR“

PSD insistă că Legea recursului compensatoriu a fost promovată de Guvernul Cioloș și o numește „cumplita greșeală făcută de tehnocraţi cu susţinerea PNL şi USR“.

„PSD vine să repare legea Prună-Cioloș a recursului compensatoriu, cumplita greșeală făcută de tehnocraţi cu susţinerea PNL şi USR! Iohannis a susținut total legea propusă de Prună şi Cioloş şi a promulgat-o fără nicio rezervă, fără să o întoarcă sau să o conteste la CCR. Ministrul Justiției va prezenta premierului o evaluare a consecinţelor legii și propuneri de îmbunătățire a acesteia“, este mesajul distribuit marți seara de PSD pe pagina de Facebook.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut miercurea trecută, într-o declarație de presă, că Legea privind recursul compensatoriu nu a creat probleme, dar, totuși, a promis că va lua măsuri pe care le va anunța săptămâna viitoare (detalii aici)

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat săptămâna trecută că numărul infractorilor eliberați din închisori în baza legii recursului compensatoriu se ridică la 14.402, mai mult de 700 dintre aceștia întorcându-se deja după gratii

”Din totalul celor 14.402 persoane care au beneficiat de prevederile Legii 169/2017 (privind recursul compensatoriu – n. red.), un număr de 11.851 au fost liberate ca urmare a admiterii cererii de liberare condiționată de către instanţele de judecată competente, iar restul de 2.551 au fost liberate la împlinirea termenului de executare a pedepsei. De asemenea, din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale prevederilor Legii 169/2017, un număr de 724 au revenit în penitenciar, reprezentând un procent de 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu”, precizează ANP într-un comunicat de presă (detalii aici).

În ceea ce privește geneza legii recursului compensatoriu, proiectul a fost inițiat de ministrul Justiției din Guvernul Cioloș, Raluca Prună, dar într-o formă care nu ar fi permis eliberări în masă din închisori. Proiectul inițial prevedea ca deținuților să li se scadă câte trei zile pe lună din pedeapsă dacă au stat într-un spațiu de sub trei metri pătrați de persoană. Prevederea fusese preluată de Raluca Prună dintr-o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din octombrie 2016 (Mursic contra Croației), care a stabilit că norma minimă aplicabilă este de trei metri pătrați de suprafață la sol pentru fiecare deținut în celulă colectivă.

Mandatul Guvernului Cioloș s-a încheiat însă înainte ca proiectul legii recursului compensatoriu să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere. Primul Guvern PSD instalat după alegerile din 2016, condus de Sorin Grindeanu, a fost cel care a trimis proiectul de act normativ în Parlament, exact în forma elaborată de Raluca Prună.

Proiectul a fost aprobat de Guvernul Grindeanu pe 31 ianuarie 2017, în ședința în care a fost adoptată și OUG 13, și a fost înregistrat în aceeași zi la Senat pentru dezbatere în procedură de urgență.

Pe 13 martie, actul normativ a intrat în dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului, condusă la acea vreme de social-democratul Șerban Nicolae. Aici sunt adoptate, la propunerea UDMR, primele măsuri în favoarea infractorilor: redefinirea spațiului necorespunzător prin creșterea suprafeței de la trei la patru metri pătrați per deținut:

  • Se consideră executare a pedepsei într-un spațiu necorespunzător cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp / deținut, care se calculează excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului respectiv” – autori: senatorii UDMR Csazar Karoly Zsolt și Tanczos Barna.

În aceeași zi de 13 martie, încălcând regulamentul Senatului care prevede ca un proiect dezbătut în comisie să aștepte minimum trei zile înainte de a fi supus votului în plen, legea intră în ședința de plen a Senatului și este adoptată. A fost înregistrat un singur vot împotrivă.

Forma finală a legii a fost dată însă în comisia juridică a Camerei Deputaților, condusă atunci de social-democratul Eugen Nicolicea.

Deputații PSD, ALDE și UDMR au formulat și au adoptat o serie de amendamente care au schimbat radical, în favoarea infractorilor, condițiile de eliberare înainte de termen a celor condamnați la închisoare cu executare.

În primul rând, a fost majorat numărul de zile care se consideră executate din pedeapsă pentru condiții necorespunzătoare: de la trei, cât prevedea proiectul Prună, la șase pe lună:

  • Pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare (…) se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată” – autori: deputații PSD, ALDE și UDMR din Comisia Juridică

În al doilea rând, au fost redefinite ”condițiile necorespunzătoare” astfel încât nu a mai rămas penitenciar în România care să nu se încadreze la acest capitol. Autorii au fost aceeași deputați PSD, ALDE și UDMR din Comisia Juridică:

  • Se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaț­iile următoare:
    • a) cazarea într-un spaț­iu mai mic sau egal cu 4mp/deț­inut, care se calculează, excluzând suprafaț­a grupurilor sanitare ­și a spaț­iilor de depozitare a alimentelor, prin împărț­irea suprafeț­ei totale a camerelor de deț­inere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spațiului în cauză.
    • b) lipsa accesului la activităț­i în aer liber;
    • c) lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaț­ie;
    • d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;
    • e) lipsa posibilităț­ii de a folosi toaleta în privat ș­i de a se respecta normele sanitare de bază precum ­i a cerin­țelor de igienă.
    • f) existenta infiltra­țiilor, igrasiei ș­i mucegaiului în pere­ții camerelor de deten­ție.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a venit cu câteva amendamente suplimentare, tot în favoarea infractorilor: cei care renunță la o parte din banii cuveniți pentru munca prestată în detenție sunt asimilați celor care prestează muncă neremunerată și, pentru două zile de muncă, câștigă o zi de libertate.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, în forma propusă de Comisia Juridică, pe 9 mai 2017. S-au înregistrat 175 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR). Printre cei care au votat actul normativ se numără și 11 deputați de la minoritățile naționale, dar și liberalul Ioan Cupșa. Toți cei 13 deputați ai PMP s-au abținut la vot.

Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de PNL și USR, dar sesizarea a fost respinsă.

Sursa foto: PSD / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. de parca ii si crede cineva pe hotii astia.

    • Cu siguranta ca sint multi care ii cred. Chiar nu va dati seama ce fel de oameni sint sustinatorii psd? Alegatorii psd sint disciplinati si n-au vointa proprie, ginduri proprii, domnul Gadea (& Co) gindeste pentru ei.

    • te inseli total. daca la chestii gen salarii si alte inventii ii cred, aici nici gand.

  2. Dau credit G4 ca tot ce se spune mai sus este adevarat si corect.
    Acum dau print la articol in 20 de exemplare si diseara le pun in fiecare usa in blocul unde locuieste o ruda si unde toti (virsta!) sint votanti psd.
    Faceti toti la fel, cite un pic, si astfel vom reusi sa aducem la lumina toate minciunile injositoare promovate de pzd!

    • Niciun sustinator psd nu citeste atata. Iti bati capul de pomana.

    • @ciocumic

      Vezi tu, mentalitatea asta ne sabotează. Asa au ajuns jegurile la putere. La ce bun sa fac […], când aia oricum sunt […]?

      Amice, dacă nu încerci sa schimbi ceva, fii convins ca nu prea curând se vor îndrepta lucrurile. Dacă schimbarea venea din fiecare, nu stăteam acum la polemici pe g4m.
      Uneori trebuie sa educi acolo unde educația lipsește.

  3. Golania romaneasca nimeni n-o intrece.

  4. Imbecilii!
    Iata aici adresa de inaintare a proiectului de lege, initiat si trimis de guvernul PSD la Senat:

    https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L015AD.pdf

    Se intampla in ianuarie 2017, cand Ciolos nu mai era de vreo 2 luni prim-ministru. Apropos, tot in perioada aia, pesedeii mai ziceau ceva de o gaura de 10 miliarde euro lasata de guvernul Ciolos si de care nu s-a mai auzit nimic.

  5. Niste mizerabili cei de la PSD care se dedau la asemenea manupulari. V-a interesat japite politice sa dati o asemenea lege stiindu-va posibili puscariabili sau avand legaturi cu tot felul de mafioti si grupuri infractionale. Daca va deranja ce a propus Pruna cine v-a obligat PSD-istilor sa o duceti mai departe si, mai mult, sa o modificati de s-a ales praful de ea. In favoarea infractorilor, printre ei numarandu-va si voi. Lepre ordinare de la Dragnea si pana la ultimul membru care accepta un partid catastrofal precum este PSD-ul.

  6. S-a-ntors Norocel Barbugiu! Sau Gratargiu. Sau cum il chema pe eminenta gri care dadea fake-news-urile PSD. Isi mai aduce aminte cineva de „Politia incompetenta va da vina pe tine!”, cand cu acea crima de la metrou? E fix aceeasi idee. Acelasi autor.

    Norocele, batu-te-ar norocul, inca n-ai inteles sa nu mai minti?

  7. #analfabeta SLUGA PSD! un jeg de om..

    Cel mai slab guvern: https://guvernometru.factual.ro/index.php

    Cele mai putine realizate dar cele mai multe promise! Numai la furt sunteti primii!!

    #muiepsd #muiealde #muieudmr #muiebor #muiecfp

  8. In afara de acolitii lor care oricum cred tot ce spun cine ii mai crede?

  9. As dori sa mulțumesc pe aceasta cale PSD-ului, care ma face sa ma cac pe ei de ras în fiecare zi. Cu fiecare elucubrație de genul asta scoasa din puțul gândirii din fundul curții, îmi dau seama ca ăștia nu sunt decât un pamflet temporar.

  10. Un popor care suportă de atâta amar de vreme o guvernare pentru care minciuna deșănțată, prostirea în față și scuipatul între ochi reprezintă deja normalitatea este un popor bolnav…!

  11. USR trebuie sa fie mandra, desi nu au nici o treaba cu tampeniile facute de 30 de ani de politicienii nostri, au devenit un inamic al coruptiei si al PSD prin simpla lor prezenta

  12. Unde anume scrie în legea „bună” că nu se aplică recidiviștilor, violatorilor, ucigașilor, tâlharilor și celor care au comis acte cu violență ? Judecați cu propria minte și nu mai țineți partea unei tabere sau alta de politicieni.

    • eu zic sa citesti tu intai cu proprii ochi si dupa aia sa vii cu indemnuri din astea fumate. legea initiala nu era nici pe departe asa permisiva. evident ca li se aplica tuturor, ca de condamnati in general era vorba, nu de o anumita categorie, CEDO ne reprosa conditii de detentie la modul general. dar nu era asa permisiva. iar permisivitatea asta mare PSD+ aliatii au introdus-o. astea sunt faptele, degeaba negi.
      si spune-mi si mie ce conditii de detentie s-au imbunatatit in tot timpul asta ca sa iesim din culpa asa cum ar trebui, imbunatatind conditiile nu dandu-le drumul afara. daca se voia ceva, se facea ceva pana acum. dar e clar ca nu se vrea.

  13. E teribil ce se intampla!
    Cat de prost sa fii pt a crede ceea ce spun acesti hoti?!

  14. Nimic nu e veșnic .
    Un proverb spune ” fiecare pasare pe limba ei piere”
    Oamenii cu o cultură insuficienta fara voia lor stârnesc necazuri.