PSD, Pro România, ALDE și UDMR au eliminat prevederile esențiale din ordonanța de urgență privind amânarea alegerilor locale și le-au înlocuit cu o inițiativă legislativă proprie / A fost eliminată posibilitatea înlocuirii semnăturilor de susținere cu o contribuție în bani
Comisia juridică a Senatului a eliminat marți prevederile esențiale din ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale și le-au înlocuit cu o inițiativă legislativă semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.
Astfel, primele trei articole ale ordonanței au fost abrogate de Comisie. Acestea prevedeau că:
- Procedurile privind organizarea alegerilor locale se demarează în termen de șase luni de la încetarea stării de urgență;
- Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării;
- Mandatele actualilor aleși locali se prelungesc până cel târziu la data de 31 decembrie 2020.
Amendamentul de eliminare a fost propus de senatorii Șerban Nicolae (PSD), Radu Preda (PSD), Cseke Attila (UDMR) și Csaszar Karoly Zsolt (UDMR). Membrii PNL și USR din Comisia juridică a Senatului s-au abținut la votul acestui amendament.
De asemenea, tot prin votul PSD și UDMR, Comisia juridică a eliminat și prevederea din ordonanța de urgență care dădea posibilitatea partidelor ca, în locul unei liste de semnături de susținere a candidaților la locale, să depună o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).
Odată cu respingerea acestor prevederi, Comisia juridică a adoptat un raport de admitere la inițiativa legislativă depusă de liderii PSD, UDMR, Pro România și ALDE, care prevede că:
- Mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență;
- Data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n. red.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.
Deciziile luate de Comisia juridică urmează să fie supuse votului plenului Senatului, cu mari șanse să fie adoptate deoarece PSD are singur majoritatea în această Cameră legislativă.
Plenul are programată o ședință miercuri la ora 14:00. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.
Comisia juridică a păstrat din ordonanța de urgență a guvernului doar posibilitatea depunerii online a candidaturilor la alegerile locale, înjumătățirea numărului de semnături de susținere și posibilitatea de a depune o singură listă cu semnături de susținere la nivel național.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii