G4Media.ro

PSD: România nu își permite să rateze fondurile europene din PNRR din…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

PSD: România nu își permite să rateze fondurile europene din PNRR din cauza pensiilor speciale / Miniștrii care gestionează pensii speciale vor veni cu o formulă care să reducă ponderea în PIB a acestor pensii

PSD susține, într-un comunicat, că România nu își permite să rateze fondurile europene din PNRR din cauza pensiilor speciale și precizează că grupul de lucru format din miniștrii care gestionează această problemă va propune un set de amendamente care să transpună recomandările Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene. PSD mai precizează că miniștrii care gestionează pensii speciale vor veni cu o formulă care să reducă ponderea în PIB a acestor pensii și care să asigure echitatea față de sistemul de contributivitate.

Redă mai jos comunicatul integral

”Referitor la reforma pensiilor speciale lucrurile sunt cât se poate de simple.

Grupul de lucru, format din miniștrii care gestionează pensii speciale, va propune un set de amendamente care să transpună recomandările Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene în această chestiune. România nu își permite să rateze fondurile europene din PNRR din cauza pensiilor speciale.

Astfel, miniștrii care gestionează pensii speciale vor veni cu o formulă care să reducă ponderea în PIB a acestor pensii și care să asigure echitatea față de sistemul de contributivitate.
Toate ministerele care au în plată pensii de serviciu vor face propuneri și le vor integra într-un singur set de amendamente, pentru a fi atinse obiectivele convenite cu reprezentanții BM și CE:

1. Creșterea treptată a vârstei de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu până la nivelul stabilit în sistemul contributiv;
2. Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate;
3. Acordarea pensiei de serviciu doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu;
4. Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen sa fie cu totul excepționale.
Decizia finală se va lua la nivelul Coaliției.”

Context

Un proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii privind pensiile speciale este blocat în acest moment în Senat.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat duminică la Prima News că obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale din Produsul Intern Brut (PIB). obiectiv asumat de România, ar fi atins, pentru că acest procent a scăzut în ultimii trei ani.

Reamintim că România și-a asumat prin PNRR să reformeze pensiile speciale atât prin scăderea ponderii lor în PIB, dar mai ales prin introducerea principiului contributitivității. Proiectul de lege aprobat de guvern în decembrie și aflat acum în Parlament nu introduce însă principiul contributitivității la pensiile militare.

Câciu a declarat că pensiile speciale, în acest moment, reprezintă 0.8% din PIB, pentru că sunt pensiile militare care reprezintă aproape 11 miliarde de lei în 2023 şi restul 1,4 miliarde – magistraţi şi celelalte categorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...