G4Media.ro

PSD și-a luat țara înapoi, președintele României devine un personaj decorativ

PSD și-a luat țara înapoi, președintele României devine un personaj decorativ

Președintele Klaus Iohannis a ajuns să fie din ce în ce mai izolat între zidurile Palatului Cotroceni, iar funcția prezidențială este în fiecare zi golită de conținut de tandemul Dragnea-Tăriceanu, cu ajutorul esențial al Curții Constituționale.

Rând pe rând, precum într-un joc de domino, atribuțiile șefului statului au fost dărâmate și confiscate de majoritatea PSD-ALDE.

Au început timid, cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), instituție pe care Guvernul Grindeanu a trecut-o prin Ordonanță de Urgență în subordinea Parlamentului. Adică a majorității PSD-ALDE. Decizia a fost validată de Curtea Constituțională.

A mai urmat un pas mic cu numirea șefului Direcției Generale de Informații a Armatei, unde președintele, prin CSAT a pierdut dreptul de veto.

Apoi au fost mai îndrăzneți: i-au luat președintelui dreptul de a refuza numirea șefilor Curții Supreme. Modificarea a fost operată în comsia Iordache cu ocazia revizuirii legilor Justiției, iar Curtea Constituțională a validat-o.

Următoarea mutare a fost scoaterea președintelui din procedura de convocare a referendumului constituțional, atribuție transferată în totalitate Parlamentului.

Un intermezzo simbolic a fost decizia Consiliului pentru Combaterea Discriminării. Atunci, președintele a fost pus la colț de o instituție confiscată de PSD, care i-a luat până și dreptul de a se exprima ca om politic.

Văzând că se poate, atacul a fost apoi declanșat simultan pe trei fronturi: negarea rolului președintelui în politica externă, subtilizarea serviciilor secrete și eliminarea șefului statului din procedura de numire și revocare a procurorilor-șefi (Parchetul General, DNA, DIICOT).

Pe ultimul dintre cele trei fronturi, armata PSD-ALDE tocmai a repurtat o zdrobitoare victorie. În rol de cal troian, aceeași Curte Constituțională care a validat și amputările anterioare din atribuțiile președintelui. Călin Popescu Tăriceanu efectiv a jubilat la aflarea deciziei CCR de astăzi care îl va obliga pe Iohannis să o revoce pe Kovesi: ”E consolidarea caracterului de republică parlamentară, nu semiprezidențială. Președintele are un rol solemn”. Un rol solemn, adică decorativ.

Pe celelalte două fronturi bătălia se duce încă. În ceea ce privește politica externă, securea războiului a fost dezgropată odată cu memorandumul misterios adoptat de Guvern în privința relocării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. În acest caz, Constituția prevede, la art. 91 alin (2) că ”Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”.

La fel prevede și legea în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi: ministrul Justiției propune, CSM avizează, președintele numește sau revocă. Am văzut cu toții astăzi cum au interpretat judecătorii constituționali legea: 6 dintre ei au înțeles că președintele nu are niciun rol în numirea sau demiterea procurorilor șefi, iar 3 au văzut situația în sens invers. Dacă se va ajunge și cu politica externă la Curtea Constituțională, decizia nu cred va fi o surpriză pentru nimeni.

O altă atribuție care este pe cale să-i fie luată președintelui este numirea șefilor serviciilor secrete. Liviu Dragnea a înființat deja o comisie specială în Parlament care să modifice legile siguranței naționale cu scopul clar de a transfera în totalitate atributul numirii directorilor SRI și SIE la Parlament. Adică în mâinile sale, ale președintelui PSD. În prezent, șeful SRI este numit de Parlament la propunerea președintelui României, iar cel al SIE de CSAT la propunerea președintelui.

Iar Klaus Iohannis a stat aproape pasiv în fața acestor atacuri din partea PSD. În loc să fie ofensiv, a ales varianta mai confortabilă a retragerii în cazarmă în timp ce funcția prezidențială era golită de conținut. Non-combatul său a fost un semnal de demobilizare pentru cei care i-ar fi putut fi aliați. Președinții însă vin și pleacă, iar perdantul pe termen lung al acestei abdicări va fi România.

Și nu este ca și cum Klaus Iohannis nu ar fi avut ocazii de a fi ferm în fața asaltului PSD asupra funcției prezidențiale, numai câte tribune i-au oferit oamenii care au ieșit în stradă. Iar absurdul absolut al situației este că președintele Iohannis merge în acest weekend în Germania pentru a fi premiat pentru lupta anticorupție.

P.S. Golirea de conținut a funcției prezidențiale este un plan mai vechi al PSD, cât pe ce să fie pus în practică în 2013, când USL deținea peste două treimi din Parlament. Motivul ține de calcul rece: PSD nu a mai reușit să trimită un om la Cotroceni din 2000, când Ion Iliescu a fost ales pentru cel de-al treilea mandat. Și dacă nu poate cuceri Palatul Cotroceni, atunci îl golește de putere și îl transformă în hotel de lux.

Întrebarea care se pune în aceste condiții: noi de ce să mai mergem la vot la prezidențialele din 2019?

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Presedintele trebuie sa iasa public si sa avertizeze CCR , ca daca nu se revine asupra deciziei , CCR risca sa intre in conflict total cu poporul roman , in cadrul unui referendum. Vointa poporului roman , prevaleaza in fata CCR .

  2. Trist dar adevarat … indiferenta ucide ..

  3. N-a fost „precum intr-un joc de domino”. A fost „tactica salamului”.

  4. Dorneanu a urmat sfatul trasat de sefii lui de la Moscova. Inalta tradare se va pedepsi cu ani grei de puscarie. Pas cu pas aceste personaje toxice vor sta dupa gratii. In curand!

  5. Din 1990 incoace am descifrat foarte bine politica UDMR, mai bine zis maniera, tehnica de a face politica: cea a pasilor marunti, fortand de fiecare data limitele rezistentei adverse, pentru un obiectiv bine stabilit.
    PSD, cu presedintele lui in varf, aplica exact aceeasi metoda, chiar poate fi acuzat de plagiat, incepand cu ianuarie 2017.
    De data asta PSD, Guvernul, Ministrul Justitiei si CCR au depasit linia rosie si merita ceva pe masura.

  6. Dupa ce a fost ales prin propaganda facuta de binom pe facebook de o masa de dobitoci care au iesit la vot sa fie cool,Iohannis s-a indatorat pe viata lui Kovesi si paraliticului Coldea,acum e pus intr-o situatie dificila,e panica mare in sobolanime(DNA,SRI,SIE,STS,SPP)

    • Din atatea opinii decente, a trebuit sa iesi tu in evidenta prin limbaj suburban. Mi se pare o caracteristica a voastra, un patern al limbajului de ghena care exprima apasat: 4 CLASE. Exprima-te civilizat, maimutoiule.

    • Ești dus rău!… si te rog nu-mi răspunde ca ma improști cu rumeguș.

    • O sa averti o mare surpriza! Noi cei care iubim libertatea nu va vom lasa sa ne vindeti incaodata Moscovei si sa ne scoateti din UE si NATO pt ca vreti sa furati la nesfarsit, sobolanilor! Romania nu va fi in afara UE! VOI CEI CARE FACETI JOCUL MOSCOVEI VETI STA MULTI ANI DUPA GRATII!

    • Pentru Der , foarte bine punctat si subscriu comentariului ca raspuns la tradatorii de tara.

    • Pudila PROSTILA bine te-a numit Der, MAIMUTOI.
      Esti si un ZERO BARAT, ca tradator de tara.

    • Faceboocistilor se strânge lațul,de unde postati,din sediul SRI.Duceti-va la Bruxelles sa ii spălați pe aia cu limba poate intervin.

    • nu, postam de prin alte tari, unde vom iesi la vot ca de fiecara data, ca sa muriti voi de ciuda. Si daca e nevoie, o sa vin pana in RO sa votez la fata locului. Chus !

    • Radule tu vii aici daca iti da voie stapanul la care slugaresti in occident!

    • Ti-ai ales bine pseudonimul-te guduri la picioarele ciumatilor.Va cunosc faceti parte din gasca – prea mare a coruptilor abonati la banii nostrii(consilieri locali , judeteni si alti pupincuristi )

  7. Iohannis să iasă și să spună că el nu e făcătorul de decrete de revocare la ordinul Curții PSD-ului, că a României nu mai e de mult timp, și că n-are decât Curtea PSD-ului s-o demită ea, curtea, pe Kovesi. Dacă tot ordonă și scoate din joc și CSM-ul, să facă slugile pesediste cu salarii babane și această formalitate. Ce atâta tevatură, nu?

  8. Alo, Opozitia, nici asta nu-i motiv de unificare a fortelor voastre?!
    Ce-ar mai trebui sa se intample ca sa va uniti, sa ne bage Dragnea in razboi cu alt stat?!!!!!!!

  9. Cine pudila mea mai e si Pudila?

    • E …pudic si pentru acest motiv, nu ne poate spune chiar totul despre el. Dar putem sa intuim, ”citind”printre randuri:
      – e platit ”gras”, dar nu pe merit, fireste! Dupa ”slova” aplecata spre litera ”l”, presupun ca e platit in lire turcesti. Naspa, pentru ca devalorizarea e galopanta. Pana la sfarsitul campaniei de denigrare, fac pariu ca nu-i raman nici macar de-o cura de rahat cu apa rece…
      -e posesor de mustata carunta, cum altfel…De unde stiu…? Pai , de obicei acestia sunt cei mai pudici… (cer scuze pe aceasta cale celor inofensivi, dar astfel”inzestrati”)
      -uraste tehnica de orice fel, singura-i pasiune fiind aceea de a ..bate…, de a bate ”campii”, vreau sa zic…

  10. Marcel, suntem in razboi cu tardatorii Romaniei finantati de Moscova, grupul infractional PSD-ALDE.

  11. O spui ca si cum asta ar fi ceva legitim, pe un ton laudativ.

  12. Desteapta-te Romane !

  13. Pai asta e efectul dupa ce iohanis in primii 3 ani jumatate de mandat a fost mai degraba preocupat de concedii in locuri exotice decat de intereselor Romaniei – de a nu desemna un premier incompetent, de a nu spune nimic cand pesede taia pe banda rulanta din aributiile presedintelui si in general de a sta si dormi in papuci in putinele momente cand era la lucru la cotroceni.

    • Terminați cu legendele astea antenisto-basiste. Președintele a fost foarte activ, a întors la examinare zeci de legi, a atacat la CCR zeci de legi, a avut luări publice de poziție în toate problemele importante. Sigur, nu s-a înjurat în fiecare zi cu Ponta, ceea ce înseamnă activitate pentru unii. E vinovat că n-a votat în locul „deștepților” națiunii, probabil.

  14. Pentru ca fostul premier USL sa mai poata da o sansa siesi si camarilei sale.

  15. Fratilor ne pleaca copii !!! Plecam si noi ? Sigur

  16. „- Ce se intampla frate in Romania, au innebunit aia?
    – Da fratioare, nu stiu ce dracu, dar pare ca au ramas doar ei in tara asta si fac ce vor. Oamenii faini au plecat, ar fi nevoie de ei aici sa indreptam lucrurile…
    – Aaaa ok, pai hai dracu’ si tu aici”

  17. Eu nu inteleg. Ar trebui sa ne fie cumva mila de domnul pres? Eu zic ca nu. El si-a facut-o cu mana lui.

    Si situatia asta e si un semnal de trezire pentru cei care nu voteaza. Guvernul si parlamentul au fost mereu mai importante decat presedintele si oamenii nu au priceput asta niciodata.

    Sa nu ne facem iluzii, vina este cu totul a oamenilor, politicienii sunt doar oglinda societatii.

  18. Dupa cum evolueaza lucrurile, urmatoarele alegeri prezidentiale vor numai un concurs de frumusete, presedintele nemaiavind nici un fel de putere decizionala. Trist!