PSD și UDMR au trântit în Senat alegerile locale în două tururi
Senatorii PSD și UDMR au trântit miercuri la vot în Senat proiectul de lege al USR prin care alegerile locale ar fi trebuit să se desfășoare în două tururi. Scorul la vot a fost 46 de voturi împotrivă și 34 pentru, potrivit tabelei de vot prezentate pe Facebook de senatorul USR Dan Lungu. Proiectul va merge la dezbateri și vot în Camera Deputaților, care e decizională.
Inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi pentru primari, a fost depus la Senat pe 8 mai.
Proiectul, iniţiat de deputatul USR Tudor Benga şi senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, face parte din iniţiativa „Oameni noi în politică”.
”PSD şi UDMR au respins propunerea USR pentru alegerea primarilor în două tururi. Toate argumentele aduse împotriva legii ţin doar de frica acestora că vor pierde primari. Mergem mai departe, la Camera Deputaţilor. Dacă vrem cu adevărat schimbare, începem cu adoptarea acestei modificări legislative”, a spus Florina Presadă într-o reacție la votul de azi din Senat.
În raportul comun de respingere a proiectului, întocmit de comisiile juridică şi pentru administraţie, se precizează că, în condiţiile în care alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor avea loc în luna iunie 2020, „semnalăm incidenţa în cauză a principiului stabilităţii legii electorale menţionat în cadrul Codului bunelor practici în materie electorală, potrivit căruia elementele fundamentale ale dreptului electoral şi, în special, sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale, nu ar trebui să poată fi amendate cu mai puţin de un an înainte de alegeri”.
Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a susţinut în plen că termenul scurt rămas până la alegerile locale ar crea o „bulversare” şi că, de fapt, „ca şi în alte situaţii, e vorba doar de un calcul politicianist, în care cei mai puţin potenţi la primul tur speră ca la turul II să colecteze voturile negative împotriva contracandidaţilor lor şi aşa să-şi motiveze reprezentativitatea sau necesitatea de a ocupa o funcţie politică”.
Senatorul USR Florina Presadă le-a cerut senatorilor să voteze acest proiect pentru a da „un plus” de legitimitate primarilor aleşi.
Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a spus că această temă a modificării legislaţiei electorale, în momentul actual, este un „subiect închis”. „Nicio ordonanţă de urgenţă, niciun guvern nu poate interveni pe acest domeniu şi în mod normal Parlamentul poate adopta o asemenea lege, dar în mod evident este supusă unor condiţii de neconstituţionalitate”.
Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.
Potrivit actului normativ depus la Senat, art. 101 din Legea 115/2015 prevede că:
- „Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv primii doi candidaţi dacă sunt aflaţi în situaţie de balotaj. În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”.
USR a explicat la momentul depunerii legii că România are primari de mari municipii aleşi prin votul a mai puţin de 20% din numărul total al alegătorilor:
- „Exemple: Gabriela Firea (Bucureşti) – 13,84%, Mihai Chirica (Iaşi – 15,36%), George Scripcaru (Braşov) – 18,38%, Decebal Făgădău (Constanţa) – 16,12% şi Adrian Florin Dobre (Ploieşti) – 11,07%. Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral şi favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%”.
Foto: Facebook / PSD
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii