PSD trebuie să vină cu alte propuneri la Transporturi și Dezvoltare: Curtea Constituțională a decis în 2008 că premierul nu mai poate propune persoana respinsă
PSD va trebui să propună persoane noi pentru Ministerul Transporturilor și pentru Ministerul Dezvoltării după ce președintele Klaus Iohannis i-a respins marți pe Lia Olguța Vasilescu și pe Ilan Laufer.
Obligația de a veni cu propuneri noi a fost statuată într-o decizie a Curții Constituționale din 2008:
- ”Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană”.
Judecătorii și-au întemeiat decizia din 2008 luând ca valoare constituțională de principiu prevederea constituțională care îi oferă președintelui României să ceară, o singură dată, reexaminarea unei legi adoptate de parlament.
”Aplicată la procesul de remaniere guvernamentală şi de numire a unor miniştri în caz de vacanţă a posturilor, această soluţie este de natură să elimine blocajul ce s-ar genera prin eventualul refuz repetat al Preşedintelui de a numi un ministru la propunerea primului-ministru”, au explicat judecătorii constituționali.
Explicațiile CCR:
- Preşedintele României, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru.
- Motivele cererii Preşedintelui României nu pot fi cenzurate de primul-ministru, care, în procedura prevăzută de art.85 alin.(2) din Constituţie, nu are decât dreptul de a propune Preşedintelui numirea unui ministru, iar nu şi competenţă decizională.
- Ca şi în cazul exercitării celorlalte atribuţii prevăzute în Constituţie, Preşedintele rămâne răspunzător politic, în faţa electoratului, pentru modul în care a motivat refuzul de a da curs propunerii primului-ministru, după cum primul-ministru şi Guvernul rămân răspunzători politic în faţa Parlamentului.
- În ceea ce priveşte posibilitatea primului-ministru de a reitera prima propunere, Curtea urmează să constate că această posibilitate este exclusă prin chiar faptul neînsuşirii propunerii de către Preşedintele României. Aşadar, primul-ministru are obligaţia să propună pentru funcţia de ministru o altă persoană.
Opinie separată la decizia majoritară a Curții a făcut actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, în 2008 judecător constituțional. El a susținut atunci că prim-ministrul ar trebui să-i poată propune președintelui aceeași persoană pentru funcția de ministru, chiar dacă șeful statului a respins-o inițial:
- ”Se observă că numărul de cazuri în care Preşedintele României poate cere primului-ministru să facă altă nominalizare pentru funcţia de ministru vacantă a fost stabilit prin raportare la prevederile art.77 alin.(2) din Legea fundamentală, prevederi potrivit cărora, înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii. Curtea a mai apreciat că această soluţie are valoare constituţională de principiu cu aplicaţiune generală în cazuri similare. Consecvenţi cu acest raţionament, ar fi trebuit ca, după refuzul Preşedintelui de numire a unei persoane în funcţia vacantă, primul-ministru să poată reveni, propunând aceeaşi persoană pentru funcţia de ministru, tot astfel cum după cererea de reexaminare a legii, Preşedintele este obligat să promulge legea, chiar dacă are acelaşi conţinut, legiuitorul considerând că nu sunt necesare modificări în sensul celor solicitate”, a susținut Tudorel Toader în 2008 din calitatea de judecător CCR.
Citește aici integral decizia CCR: DECIZIA Nr.98 din 7 februarie 2008
Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că acceptă șase dintre cei opt noi miniștri propuși luni de PSD, dar refuză doi dintre ei – adică portofoliile cele mai importante: Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor și Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. De remarcat că președintele l-a acceptat pe Marius Budăi la Ministerul Muncii, ceea ce înseamnă că în acest moment Lia Olguța Vasilescu rămâne fără post în guvern.
De asemenea, de pe lista citită de Iohannis cu numele miniștrilor pentru care a acceptat remanierea a lipsit numele lui Paul Stănescu, ceea ce înseamnă că rivalul lui Liviu Dragnea rămâne ministru (detalii aici).
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii