G4Media.ro

PSD, un nou eșec uriaș în materie de investiții: locuitorii din Iași,…

PSD, un nou eșec uriaș în materie de investiții: locuitorii din Iași, Cluj și Craiova rămân fără marile spitale regionale, amânate fără termen precis de execuție

Guvernele PSD marchează încă o ratare majoră în domeniul investițiilor: ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat marţi că guvernul Dăncilă a decis etapizarea construcţiei celor trei spitale regionale (Iași, Cluj și Craiova) până după 2021, fără a da un termen clar de finalizare. Alături de marile autostrăzi, începute de ani buni și rămase tot pe hârtie, cele trei spitale se adaugă unui bilanț catastrofal al PSD în domeniul investițiilor.

De altfel, diverși lideri PSD, în frunte cu consilierul Darius Vâlcov și miniștrii Rovana Plumb și Lia Olguța Vasilescu, au pregătit terenul pentru acest eșec, susținând că sunt prea scumpe. Ei au continuat acuzele la adresa UE, în ciuda asigurărilor comisarului Corina Crețu că Bruxelles-ul e gata să suplimenteze fondurile europene (gratuite).

„Documentaţia tehnică care înseamnă studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, design, maparea serviciilor este în cuantum de 120 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale. (…) Costul construcţiei şi al dotării fiecărui spital în parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital. Şi atunci, având în vedere alocarea financiară din fonduri europene, pe actuala perioadă de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro contribuţie UE şi 150 de milioane de euro contribuţia României, am decis etapizarea construcţiei acestor spitale în sensul că din actuala perioadă de programare să plătim documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor, având în vedere perioada de timp care se întinde undeva până la jumătatea anului 2020 cu pregătirea acestor construcţii de spitale, am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada următoare de programare care începe imediat în anul 2021″, a declarat marți Rovana Plumb, citată de Agerpres.

Construcția celor trei spitale a fost convenită de fostul premier Victor Ponta cu Comisia Europeană în 2014. În 2016, pe durata campaniei electorale, PSD și Liviu Dragnea au promis constant aceste obiective. Pe tot parcursul anilor 2017 și 2018, guvernele succesive PSD au ratat toate termenele asumate pentru depunerea documentațiilor, ajungându-se în situația ca suma alocată de UE, 150 de milioane de euro, să fie în pericol de pierdere.

Context

Avertismentul privind pierderea fondurilor a venit chiar de la Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională. Chiar la prima întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, în februarie 2018, Corina Creţu a criticat clar întârzierea în proiectul spitalelor regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova. Comisarul european atrăsese atenția în privința întârzierilor majore şi în mandatul Guvernului Tudose, după o întâlnire cu ministrul de atunci al Sănătăţii, Florian Bodog.

Dăncilă însăşi a recunoscut că guvernul e în întârziere cu proiectul şi a încercat să plaseze responsabilitatea pe predecesorii săi. Care, însă, sunt tot membri PSD, impuşi în funcţiile de premier sau ministru al Sănătăţii tot de şeful partidului, Liviu Dragnea.

Cum s-a ajuns aici

Pe scurt, lucrurile stau în felul următor. Proiectul celor trei spitale regionale a fost convenit în 2014 de Guvernul Ponta şi Comisia Europeană, cu o finanţare parţială de 150 milioane de euro din fonduri europene. Suma totală a proiectului este estimată la circa 600 milioane de euro pentru toate cele trei spitale regionale. Cu alte cuvinte, România ar trebui să cheltuiască circa 450 milioane de euro din bugetul naţional sau din împrumuturi.

În 2015 însă proiectul nu a avansat. Crizele politice şi demisia Guvernului Ponta au avut un impact şi asupra celor trei spitale, astfel încât nu au fost definite nevoile pentru cele trei spitale. Mai mult, nu a fost elaborat planul de dezvoltare, care reprezenta o condiţionalitate ex-ante, adică o condiţie esenţială pentru ca finanţarea de la Comisia Europeană să fie aprobată.

În 2016, Guvernul Cioloş a aprobat planul cerut de Comisia Europeană, a alocat terenurile necesare pentru construcţie în cele trei oraşe, iar ministrul Vlad Voiculescu a încheiat în 5 decembrie 2016 un acord cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Acordul, în valoare de 1,5 milioane de euro, presupunea ca BEI să realizeze studiile de fezabilitate, documentaţia şi organizarea licitaţiilor pentru construirea efectivă şi dotarea spitalelor.

18 luni, trei premieri şi doi miniştri mai târziu, proiectul e exact în acelaşi punct. Acesta e motivul iritării oficialilor Comisiei Europene, care acuză întârzieri majore şi avertizează că finanţarea europeană va fi pierdută.

Cum se explică această întârziere? Toate cele trei guverne PSD au amânat şi au schimbat planurile iniţiale, dând semnalele că proiectul nu e deloc prioritar, şi asta în ciuda faptului că finanţarea agreată cu Comisia Europeană pe Programul Operaţional Regional (POR) prevede că termenul-limită pentru finalizarea celor trei spitale este 2022.

Potrivit unor surse politice, fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, şi Liviu Dragnea au amânat iniţial procedura convenită cu BEI pentru că şi-ar fi dorit un proiect cu opt spitale regionale în loc de trei. În cele din urmă, proiectul iniţial a fost deblocat şi PSD a acceptat formula iniţială promovată de miniştrii Nicolae Bănicioiu şi Vlad Voiculescu.

A urmat schimbarea unora dintre terenurile deja alocate în cele trei judeţe, ceea ce a dus la apariţia unor întârzieri suplimentare. Problema terenurilor a fost recunoscută şi de actualul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă din 2 februarie: “Mai avem o problemă şi la Cluj, un transfer de teren de la Ministerul Apărării la Ministerul Sănătăţii. Avem o problemă la Craiova, avem probleme şi la Iaşi din punctul acesta de vedere. Dar, mai mult, avem probleme cu mentalităţile” (sursa: Agerpres).

Chiar şi după ce ministrul Bodog şi BEI au convenit cu continuarea proiectului iniţial au apărut fricţiuni între cele două echipe. Potrivit surselor G4Media.ro din Ministerul Sănătăţii, la minister nu a existat o echipă dedicată de experţi cu experienţă şi know-how în construcţia de spitale. Dimpotrivă, responsabil de proiect şi de relaţia cu BEI şi echipa de consultanţi a fost desemnat secretarul de stat Cristian Grasu, fost şef al Serviciului de ambulanţă Bucureşti – Ilfov, cu minime competenţe relevante pentru construirea de spitale (Vezi aici CV-ul sau oficial).

Întârzierile au continuat să se acumuleze. Într-o întâlnire cu Florian Bodog în 6 septembrie 2017 la Bruxelles, comisarul Corina Creţu arăta, potrivit unui comunicat oficial, că studiul de fezabilitate pentru cele trei spitale trebuie finalizat până în martie 2018, iar depunerea proiectelor până în luna aprilie 2018.

Am ajuns în noiembrie 2018 și ultimele informații au fost atacurile constante ale PSD-iștilor la adresa lui Crețu. Între timp, spitalele au rămas doar la stadiul de proiect.

Foto: Conducerea PSD, în frunte cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă (InquamPhotos / Bogdan Buda)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Guvernul incompetentilor. niste maimute ratatate si oligofrene care au ajuns sa ne conduca confiscand votul a 3.1 mil de romani. Ei nu fac nimic din platforma pt care au fost votati, numai fura si mint si amana pana la urmatorul guvern (care sigur nu va fi al lor).. ceva de genul… eu pun gropi aci si sa vina urmatorul sa le acopere sau sa cada in ele. Atat de retardati sunt votantii sustinatori ai PSD ALDE UDMR. #muiepsd #muiealde #muiebor #muiepnl #muieudmr

    • Nu un esec pentru PSD, scopul lor e intotdeauna sa fure banii de investitii si sa ne tina in permanenta subdezvoltare.

      Pacat ca romanii sunt prea prosti sa voteze impotriva PSD. La asa popor, asa conducatori.

    • @2087-De unde te-ai intitulat 2087? De la numărul de postări pentru psd?

    • @Nicu
      De unde ai înţeles tu că eu susţin PSD?

      Eu vreau ca românii să nu mai fie proşti. Vreau să văd un Parlament cu USR, RO+ şi nimeni altcineva.

      E vina a 11 milioane de proşti care n-au votat în 2016 că PSD e la putere acum.

      Românii nu ştiu să se comporte în democraţie, ei nu înţeleg că votul e obligatoriu, în ciuda faptului că absenţa nu e amendată de stat.

      Ştii care-i amenda pentru absenţa de la vot? Îţi mor părinţii în spitale murdare, fiindcă poporul e prea prost să voteze împotriva PSD.

    • @ 2087 – Dar tu de ce l-ai atacat pe amicul meu Geo făcându-l postac psd-ist? Ai gijă!

  2. Clujenii se descurca prin forţe proprii, moldovenii si oltenii raman cei mai nevolnici.

  3. Nimic deosebit !
    CAND TE IMPRUMUTI DE PE PIATA LIBERA CU MILIARDE DE EURO PT A PUTEA PLATI SALARIILE MAJORATE SI PENSIILE cum sa poti sa construiesti spitale regionale ? 😉

    PS. Chiar ii putea crede careva care este cu capul pe umeri ca PSD poate construi ceva semnificativ si durabil in tara asta ? 😉

  4. Nici în spitalele existente nu sunt resurse umane și materiale pentru realizarea unui act medical de calitatea. Dacă mâine ar ”răsări” 7 clădiri pentru a adăposti cele 7 mega spitale oare cine va lucra și cu ce în acele spitale ?!? În concluzie ne se construiesc acele spitale, iar la umbra acestui scandal, nu se face nimic pentru cele existente ( completarea schemei de personal, dotare cu aparatură, instrumentar și mobilier de ultimă generație, renovare, igienizare, dezinfecție, dezinsecție și deparazitare, etc. ), nu se înființează dispensare comunale, lucruri mai puțin costisitoare și mult mai necesare.

  5. Proasta satului, care e platita regeste de desteptii satului, aka noi pulimea, e cu lanterna spre podea 🙂

  6. nu vad nicio problema aici. cum spunea un coleg , ce faci cu 7 spitale , cine lucreaza in ele ? intai ar trebui sa o ia de jos, de la infrastructura, educatie, ca sa dea doctorilor un motiv sa nu mai plece in alte tari. mai bine ca nu le fac acum, ca sigur furau 70% din bani si de acolo. nu ma intelegeti gresit, spitalele regionale sunt o necesitate, dar eu unul nu-mi doresc un spital nou cu asistente care incurca pungile de sange sau doctori care iti omoara copiii la o chirurgie banala. mai bine ar face ceva cu astea vechi, sa le renoveze si sa le igienizeze ca sa nu mai intri cu o boala si sa iesi cu 5 sau mort.

  7. Asta-i prosteală marca PSD. Alegerile parlamentare au loc în 2020,iar spitalele ar urma să fie construite începând cu 2021. PSD-ul trage speranța ca în 2020 vor fi aleși din nou. Așa le-a promis și pensionarilor ca pensiile vor crește etapizat până in2022.. Dacă pensionarii la alegeri vor vota PSD-ul, vor lua o țeapă mare în loc de pensia promisă.