G4Media.ro

PSD vizează ruperea Digi24 de RCS&RDS. Un amendament depus de ministrul Lucian…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

PSD vizează ruperea Digi24 de RCS&RDS. Un amendament depus de ministrul Lucian Romașcanu ar forța compania condusă de Zoltan Teszari să vândă televiziunea Digi24 / Cabliștii cu poziție dominantă pe piață ar fi obligați să transmită gratuit orice nou canal de televiziune

Articol inițial: O serie de amendamente depuse de PSD, prin senatorul Lucian Romașcanu, la un proiect de lege din Senat ar forța compania de telecomunicații RCS&RDS, potrivit documentului consultat de G4Media. Mai precis, dacă prevederea ar fi adoptată, orice cablist care are mai mult de 40% din piața de cablu și deține și posturi TV trebuie să renunțe fie la afacerea de cablu, fie la televiziuni.

Or, potrivit unui raport oficial al ANCOM, RCS&RDS avea în 2021 o cotă de 74,4% din piața de cablu.

Lucian Romașcanu, care este și ministru al Culturii și unul dintre apropiații președintelui Marcel Ciolacu, a formulat mai multe amendamente la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002. Amendamentele sunt dezbătute în Senat, care este și cameră decizională.

Practic, amendamentele depuse de Lucian Romașcanu ar obliga un distribuitor de servicii care ”deține putere semnificativă pe piață” să opteze ”pentru păstrarea activității doar pe una dintre piețe”.

Instituția care va decide că un cablist trebuie să-și vândă posturile TV dacă ”deține putere semnificativă pe piață” este CNA, potrivit amendamentelor depuse de Lucian Romașcanu.

Motivația invocată de Lucian Romașcanu pentru această măsură drastică? ”Soluția este necesară pentru preîntâmpinarea abuzului de poziție dominantă al unui operator economic, care ar putea folosi poziția preponderentă pe care o deține pe una dintre piețe pentru a perturba activitatea pe cealaltă piață”, potrivit amendamentelor citate.

  • UPDATE: Senatorul PSD Lucian Romașcanu, autorul amendamentelor, a declarat pentru G4Media că a făcut propunerile ”pentru că e vorba de un principiu. Am o experiență lungă în piața media, printre care și într-o televiziune din Top 3. Există o perturbare a acestei piețe tv. E firesc ca la un moment dat, unui difuzor (cablist) să i se spună că, dacă a depășit o anumită cotă de piața și o anumită concentrare, trebuie despărțite operațiunile. Să nu uităm că cine are distribuția are o sursă de cash extrem de mare. Au existat pe piață lucruri care pot fi considerate excesive. Sunt notorii cazurile. Dar nu am absolut nici o problemă cu RCS. Din punct de vedere al legislației care trebuie să prevină încălcarea concurenței, aceasta nu trebuie să fie aplicabilă doar când există abuzul. E făcută să prevină abuzul. Tentația abuzului va exista. Dacă vreți facem cu o paralelă cu piața de energie, când companiile au fost obligate să își separe operațiunile de producție/distribuție/transport/furnizare. Repet, nu am nimic cu RCS și, de altfel, nu au existat puncte de vedere contrare în comisia din Senat. Căutăm calea optimă și asta înseamnă că trebuie să dăm un termen de conformare”.

Compania RCS&RDS a comentat amendamentul la Legea audiovizualului prin care marii operatori de cablu care deţin şi posturi TV pot fi obligaţi de CNA să renunţe la una dintre activităţi, afirmând că nu consideră că ar trebui să renunţe la niciuna dintre activităţi – cea de operator de cablu şi cea de media – neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe, potrivit agenției News.ro. De asemenea, RCS&RDS propune ca proiectul de modificare a legii să fie adoptat în forma propusă de Guvern, pentru conformarea rapidă cu legislaţia europeană, iar alte modificări să fie discutate separat, inclusiv cu toţi jucătorii privaţi din pieţele de profil”. Oficialii RCS&RDS subliniază însă că „interesele unor companii private, aflate în directă concurenţă şi uneori chiar în conflict, nu ar trebui să fie arbitrate de către Parlament”.

Un alt amendament controversat propus de Lucian Romașcanu ar obliga cabliștii care depășesc 40% din piață să retransmită gratuit orice televiziune nou lansată timp de 12 luni. Unul dintre cei care au susținut puternic această prevedere în timpul dezbaterilor din Comisia de Cultură a Senatului a fost Adrian Sârbu, proprietarul televiziunii Aleph News. Adrian Sârbu se află în conflict cu RCS&RDS, pe care o acuză că nu respectă legislația ce prevede că Aleph News trebuia inclusă în grupul tematic de știri, alături de Digi24.

PSD a mai avut în trecut inițiative legislative care ar fi vizat RCS&RDS. În 2019, în plin regim Dragnea, PSD a adoptat o ordonanță de urgență prin care operatorii telecom care au construit ilegal rețelele de cablu ar fi fost amendați serios. Într-un interviu la România TV din 26 iulie 2018, Darius Vâlcov acuza RCS că și-ar fi construit aproape jumătate din rețeaua de cablu fără avize. Ulterior, după negocieri cu piața operatorilor de cablu, guvernul PSD a revenit asupra prevederilor inițiale.

  • Amendamentele semnificative depuse de Lucian Romașcanu:

1. La articolul 44, alineatele (11)-(13) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(11) Se consideră concentrare a proprietății și atunci când un radiodifuzor sau distribuitor de servicii prin intermediul rețelelor de comunicații electronice deține putere semnificativă pe piață, fie individual, fie împreună cu alte întreprinderi și se găsește într-o poziție echivalentă cu poziția dominantă, și anume o poziție de putere economică care îi permite să se comporte într-o măsură apreciabilă independent față de concurenți, clienți și, în cele din urmă, față de consumatori.
(12) Atunci când un radiodifuzor sau distribuitor de servicii prin intermediul rețelelor de comunicații electronice deține putere semnificativă pe o piață specifică, acesta poate fi, de asemenea, desemnat ca având o putere semnificativă pe o piață aflată în strânsă legătură, în cazul în care legăturile dintre cele două permit valorificarea puterii de pe piața specifică pe piața cu care se află în strânsă legătură, consolidând astfel puterea pe piață a respectivului distribuitor de servicii.
(13) Determinarea poziției dominante derivată din concentrarea proprietății se face prin analiza numărului de avize de retransmisie deținute de distribuitorul de servicii coroborat cu informațiile furnizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii cu privire la numărul de abonați precum și orice alte informații solicitate distribuitorului în conformitate cu art. 17 alin. (4).”

Motivație: Având în vedere definițiile de la art. 1, pct. 12 și 14 din lege,

(„12. furnizor de servicii media – persoană fizică sau juridică având responsabilitate editorială pentru alegerea conținutului audiovizual al serviciului media audiovizual și care stabilește modul de organizare a acestuia;

14. distribuitor de servicii – orice persoană care constituie și pune la dispoziția publicului o ofertă de servicii de programe prin retransmisie, pe bază de relații contractuale cu radiodifuzorii ori cu alți distribuitori;”)

este necesară înlocuirea termenului de „furnizor” cu acela de „distribuitor” pentru delimitarea clară a destinatarilor articolului.

2. La articolul 44, după alineatul (13) se introduce un nou alineat, alin. (14), cu următorul cuprins:

„(14) În cazurile prevăzute la alin. (1²), urmare a constatării deținerii puterii semnificative, CNA va emite o decizie prin care respectivul distribuitor de servicii prin intermediul rețelelor de comunicații electronice va fi obligat să opteze pentru păstrarea activității doar pe una dintre piețe.”

Motivație: Soluția este necesară pentru preîntâmpinarea abuzului de poziție dominantă al unui operator economic, care ar putea folosi poziția preponderentă pe care o deține pe una dintre piețe pentru a perturba activitatea pe cealaltă piață.
Este necesară implicarea CNA pentru a evita apariția unei situații de abuz de poziție dominantă în piața audiovizuală. Consiliul Concurenței nu analizează implicațiile pe care le are poziția dominantă a unui operator într-o piață conexă (e.g. piața serviciilor de programe tv) aceleia principale (e.g. piața de distribuție a serviciilor de programe tv) pe care activează respectivul operator.

3. La articolul 44, partea dispozitivă a alineatului (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) În înțelesul prezentei legi și pentru determinarea cotei de audiență a serviciilor de programe sau a concentrării proprietății în cazul distribuitorilor de servicii de retransmisie prin intermediul rețelelor de comunicații electronice, se consideră că:
a) …”

Motivație: În forma actuală a legii, deși recunoscut ca participant, distribuitorul este sumar reglementat în comparație cu radiodifuzorul, în condițiile în care distribuitorul a dobândit de facto rolul esențial în relația televiziune – public.

4. La articolul 44 alin. (2), după litera f), se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul conținut:
„g) piața semnificativă a serviciilor de distribuție prin intermediul rețelelor electronice, cuprinde totalitatea avizelor de retransmisie și numărul de abonați la nivel național, regional sau local, după caz.”

Motivație: Este necesară definirea pieței semnificative pentru distribuitorii de servicii, similar cu definiția existentă pentru radiodifuzori.

5. La articolul 44, după alineatul (13) se introduc două noi alineate, alin. (14) și (15), cu următorul cuprins:

„(14) Se consideră că un distribuitor de servicii deține o poziție preponderentă în formarea opiniei publice în cazul în care concentrarea proprietății sale depășește 40% din piața serviciilor de retransmisie prin intermediul rețelelor de comunicații electronice. Determinarea concentrării proprietății se face prin luarea în considerare a numărului de abonați, conform datelor furnizate periodic de ANCOM, la cererea Consiliului.

(15) La depășirea cotei de concentrare a proprietății de către un distribuitor de servicii de programe, Consiliul va lua măsuri de impunere a retransmiterii gratuite a tuturor serviciilor de programe nou lansate sau care nu se regăsesc în lista must carry, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni.”

Motivație: Soluția este necesară pentru preîntâmpinarea abuzului de poziție dominantă al unui operator economic care ar putea folosi poziția preponderentă pe care o deține pe una dintre piețe pentru a perturba activitatea pe cealaltă piață. Este necesara implicarea CNA pentru a evita apariția unei situații de abuz de poziție dominantă în piața audiovizuală

Notă: Și agenția de presă News.ro a abordat subiectul pe larg

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

42 comentarii

  1. Digi mai ramasese cat-de-cat…
    Ce pozitie dominanta?!? Cablistul este obligat sa difuzeze csnalele de televiziune. O sa aleaga telespectatorul la ce post se uita. Nu este nevoie de PSD sa se ocupe de drepturile telespectstorului. Stim ca miza e alta….

    • Pai foarte bine fac PSD, asa tratezi prostimea si ii ingropi de tot pe sclavii de la PNL, oricum vor fi votati iar

    • Digi / RDS RCS – deranjează Sistemul

      După cum și Musk – prin Twitter – deranjează același Sistem (la ei): deschideți să vedeți, cum „Congresul e îngrijorat” că Musk….

      Iar PSD (de când s-a tras în români și și-au dat atâtea denumiri) nu doarme niciodată, e mereu pe felie.

      E greu?

    • Digi24 se alinta, la cat slugaresc Prelipceanu, Pandaru, Sabin (B)Orcan etc alianta PSD-PNL-UDMR n-o sa le faca nimeni nimic!
      Banii publici vin lunar de la PNL si PSD, reclama guvernamentala la fel, postul lauda mafia condusa de Iohannis, deci totul e OK.

    • Digi24 este cel mai echidistant post de stiri. Asta inseamna ca îi deranjază mult pe cioclii din Parlament. Daca se va aproba aceasta lege vom avea numai posturi tv gen romaniatv, antena 3 , realitatea tv, b1 tv , adica toate slugarite de cioclii. Si cum sa nu se voteze cand in Parlament sunt , ghita batausul analfabet, amanta lui leo de la Strehaia si altii ca ei. De fapt semnalul acestei actiuni a fost dat de simion george , slugarnicul secret al psd- ului, cand a incercat sa intre cu forta in studioul Digi 24.
      Gata incepe băgatul pumnului in gura presei.

    • Lucian RUSmascanu a reusit sa ”finalizeze” ancheta de la Teatrul National ?

  2. Plecați din țară până în 2024, va reveni PSD și va face praf tot ce a mai rămas. Poporul va vota masiv cu PSD, cerându-și jugul.

    • Dacă pleci, să-i iei cu tine și pe nespălații de la USR. Aceste mizerii progresiste care ne-au aruncat în evul mediu după nici 8 luni de guvernare.

    • @Eugen – cunoastem afinitatea ta pentru PSD, dar de curiozitate, spune-ne si noua, te rog, care au fost proiectele si mai ales legile propuse de USR si promulgate care au dus Romania in evul mediu. Mai ales ca vorbim de un USR care a primit 15% din voturi.
      Ah, si daca sunt mizerii „progresiste” de ce ne-ar arunca in evul mediu?

    • Lasa-l in pace. De fapt el e in evul mediu și crede că l-a dus cineva, dar e acolo de când s-au născut.

    • @Eugen
      Iar ai uitat sa-ti iei pastilele ?

  3. In principiu nu e ok sa fii implicat atat in productie (televiziue) cat si in distributie (cablu). Dar nu e obligatoriu sa vinzi, se pot aplica niste reglementari speciale.

    Cat despre transmiterea gratuita, asta la noi e cu fundul in sus. In lumea civilizata, operatorul de cablu e un prestator de servicii. Cine vrea sa foloseasca infrastructura lui pentru a-si difuza emisiunile, plateste. La noi e invers, televiziunile au acces gratuit, iar cablistii trebuie sa-si recupereze toate cheltuielile din buzunarul nostru. Dar pe asta n-o mai vede dl ministru.

    • PSD vrea campanie electorală gratuită la Digi24. Iar voi veți vota PSD peste 30%.

    • Așa e, dl sile, e o anomalie, cum spuneți, pentru că la noi sunt niste interese: televiziunile trebuie controlate pentru că au rol atât de sifoane pentru fondurile publice cât și de ventuze pentru cele private. Funcționează foarte bine și pe post de măciucă, dar și ca spălătorie, de bani și nu numai ( trolul sanitar de pe acest site are expertiză la cadavre, politice și nu doar, vă povestește îndată cum se spală). Concret, vezi reclamele sau campaniile guvernamentale, pe principiul taxei de protecție. Sau kompromaturile la adresa unora sau promovarea extremistilor, pe de altă parte ori, și mai rău, substratul anti occidental. Cum făceau reclamă la mască, dar invitau tot felul de dubioși care făceau propagandă anti știință? Cum sunt promovați cei de la Aur și discreditați cei de la USR, de exemplu? Cum se susține mascat iliberalismul lui Putin prin vânturarea a tot felul de teme fals naționaliste, pretins conservatoare, suveraniste? Și mai concret, sa luăm televiziunile de știri, de exemplu:
      Realitatea – cuib al rezerviștilor Secu, urmași ai tov geal Vlad Iulian
      Romania TV – cuib al grupării Secu din jurul fugarului Ghiță
      Antenele – celebre haznale ale condamnatului Dan Voiculescu,
      B1 – cuib al grupării conservatoare din jurul lui Bobby Păunescu, tot aripa Secu
      Digi – parțial independent, dar infiltrat cu agenți gen Prelipceanu
      Ca sa nu mai vorbim de alte bombe gen Nașul crestinopatului Moraru sau Metropola unde spală bani gruparea Firea Pandele.

    • Adica tu platesti propaganda pe care o consumi.

  4. cine se mai uita la tv 🙈

    • Aia pe care nu sunteți puși să -i prelucrați cu propaganda voi, cei de la raionul de Internet, ci sunt in sarcina anumitor televiziuni.

  5. Se ia cineva de UM Digi24? Curios….

    • Păi dacă Digi e UM si ăștia sunt statul militar, cum tot voi ziceți, de unde ar fi divergența? Nu vedeți că va zăpăciți in trolisme, nici voi nu mai știți ce spuneți.

  6. PSD-ul ajutat de fratiorii PNL-isti, face ce stie sa faca mai bine,adica ce a facut PCR-ul peste 35 de ani in Romania -Sa ditruga tot ce este de bun simt si civilizat.

  7. Si digi sunt manjiti. Cheama fel de fel de dubiosi pesedisti prin emisiuni, sau oameni care au legatura cu coruptii astia din politica.

    • Pentru că trebuie să mai facă și compromisuri, ca să supravietuiasca, dar nici nu se compară cu ceilalți.

    • La Digi24 orgqnizeaza chiar civilizat talkshowurile. 1-2 invitați, majoritatea cu ceva expertiza în subiectul dezbătut. Fiecare invitat se poate face auzit.
      La haznaua 3, dacă are curaj sa se ducă vreunul din altă gașca politica decât Grivco nici nu reușește sa se facă auzit, ca ei invita aceiași 10 atoateștiutori… Iar când vine Dragnea, Veorica, etc e doar moderatorul, sa nu-i deranjeze cineva cu vreo întrebare neplanificate.

  8. @John

    Despre care CTP vorbești? Despre ala care în 90 vorbea despre ocuparea abuziva a Universității de către intelectuali ? CTP care spunea ca protestatarii au buzunarele pline de bani verzi cu un S tăiat ? CTP care are un băiat care a picat de 3 ori bacul la un liceu de rahat. În toata presa românească nu existat o li.chea mai mare ca CTP. Nici măcar ăștia de la G 4 nu ajung la nivelul lui.

  9. si mie mi s-a stricat monitorul cand am vazut cati troli penali sunteti pe net. ia cu lam. uie, trece

  10. Orice face PSD numai sa nu se ocupe de adevaratele probleme .. inventeaza subiecte ! Josnic partid !!

  11. Nu stiu daca ati citit toata stirea (cei care comenteaza mai sus) sau doar primele paragrafe. In articol scrie asa „Unul dintre cei care au susținut puternic această prevedere în timpul dezbaterilor (…) a fost Adrian Sârbu, proprietarul televiziunii Aleph News”!!!! Pe bune? Gunoiul asta de adrian sarbu e trimis in judecata intr-o sumedenie de dosare penale (si nu numai) de ani de zile? Ce cauta asta sa isi dea cu parerea ce trebuie sau nu romanilor? Ca sa nu zic ca cine vrea mizeria aia de canal aleph news? ***

    • Am uitat să -l tre pe lista, mai sus. Alt cuib de infractorii, marca Secu, unde se spală bani.

    • Pe vremuri pe tarlaua lui sirbu pana si femeia de serviciu era angajata pe contract pt. drepturi de autor.

  12. Deci RCS@RDS va fi nevoita sa vinda Digi 24, Film Now, Digi Animal World, Digi Life, Digi World, U TV, Music Channel, Digi Sport 1,2,3,4 si 4K.
    Oare cine isi va permite sa suporte costul pentru continutul acestor posturi tv sau pentru drepturile tv ale competitilor sportive, drepturile tv pentru mizeria din fotbalul romanesc?

  13. Încă odată se adeverește faptul că PSD veghează ca dacă ceva merge bine în tara asta trebuie să fie distrus.
    Și dragilor aceasta se referă la fiecare dintre voi, cei care ați studiat, ați muncit, ați creat și duceți țara asta mai departe prin propriul vostru efort.
    Până când nu veți rezolva problema impostorilor care vă ucid viitorul, în atât de multe moduri, de la revoluție până în prezent, această țară este pierdută.

  14. O să fie lupte grele. Secu n-o să renunțe ușor la o televiziune.

    • Pensionarii și asistații nici nu ajung la digi24. Cum afectează ea concurența pe piața media ca mai sunt 10 canale care dau știri? Inclusiv dintre cele care nu sunt gratuite la redifuzare (antena 3, protv, kanal D) și totuși apar în grila.

    • @Elena Popa
      Nu-ți face griji, mai greu luptă posedații de A3 cu pr0stia.

  15. Trebuie sa se facă ordine cu numărul crescut de posturi in l. maghiara. In tara asta oricine vine în vizita privata si dezveleste statui oricarui neica nimeni care nu au nimic cu istoria tarii. Cine a aprobat ridicarea acelei statui in centrul Albei Iulia? In orașul Unirii?!!! Treziți-vă ca tara asta e in pericol.

  16. Tipic PSDist, cine nu.i cu ei să dispară! Mentalitate comunistă! Eu nu știu PNLul lui pește cum crede că o să impună liberalismul lor gripat la brat cu prăpădiții ăștia de PSDisti?!

  17. Închideți haznaua infractorului !

  18. Ar fi interesant ca acest proiect sa fie propus în UK… Sky ar fi în pericol…

  19. Dar de ce nu se emit si tdt canalele. Ca doar platim taxe . Prin cablu de 2 ori. Du te la Madrid cu un singur bat infipt in spatele tv ului vezi 30 de canale si nationale la noi nu….pt ca se incurajeaza monopolul cablistilor.

  20. Eu spun de ani de zile că nu e în regulă sa deții și distribuția de semnal și să și produci semnal, alându-te în situația de concurență neloială cu cei care doar produc semnal. Nu are importanță cum se cheamă firma, e vorba de un principiu și de faptul că distribuitorul de semnal are posibilitatea (într-o situație ipotetică, de care DigiTv nu a abuzat până acum, dar nimeni nu trebuie să aibă vreodată o asemenea posibilitate) ca în situații de concurență pe un anume tip de emisiune, să pericliteze fie și pt un minut semnalul concurentului, invocând o nevinovată defecțiune tehnică. Imaginați-vă că dintre ProTv și A1, la emisiunile tăios concurente (cele culinare sau Românii au talent etc) unde sunt în joc sume uriașe pe baza cotelor de piață, una dintre televiziuni ar fi și distribuitor de semnal pt cealaltă… E ca și cum într-un oraș sunt cinci fabrici de pâine dar din cele cinci doar una are și flota de mașini cu care distribuie în oraș atât pâinea sa cât și pâinea celorlalți producători. Până la o situație excepțională, distribuitorul își face treaba dar are posibilitatea (pe care n-ar trebui s-o aibă) ca într-un moment de dificultate să distribuie numai propria-i pâine și să-și sporească vânzările sau să ceară celorlalți un tarif exagerat pt distribuție etc. Dpdv al unei concurențe corecte, eu așa vad lucrurile.

  21. Digi are poziție de forță și fata de clienți, obligând decedații sa le plătească daune interese la cablu. Mătușa mea, decedată acum 6 luni, a primit somație și executare silita pentru o sumă imaginară de 2500 de lei, daune interese în favoarea Digi pentru că, prin deces, nu a mai plătit abonamentul de cablu !!
    Daca mătușa nu plătește, Digi va face executare silita a urmașilor, iar în lipsa acestora din tara, a acelei rude care a dus certificatul de deces în original, la agenția Digi, pentru radierea contractului, deoarece au datele de identificare a acestuia în baza de date.
    In halul asta au ajuns de hrăpăreți după bani !