G4Media.ro

Psihiatria punitivă în Rusia: Un instrument din ce în ce mai frecvent…

sursa foto: Pixabay

Psihiatria punitivă în Rusia: Un instrument din ce în ce mai frecvent în cadrul represiunii împotriva activiștilor politici anti-război

Un număr tot mai mare de activiști politici ruși au fost supuși unui tratament psihiatric forțat – o practică care datează din era sovietică și care implică internarea în spitale de boli mintale, scrie Moscow Times.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, unii deținuți politici care au fost supuși acestui tratament au declarat că au fost supuși la umilințe, bătăi și li s-au injectat medicamente anti-psihotice puternice.

Numărul de activiști politici plasați în tratament psihiatric forțat în 2023 a fost de cinci ori mai mare decât media pentru perioada 2021-2022, a declarat agenția independentă de știri de investigație Agentstvo.

Persoanele care sunt supuse unui tratament psihiatric forțat pot fi ținute în spitale până când sunt considerate vindecate de către o comisie de psihiatri.

După începutul războiului cu Ucraina, Rusia a trimis 86 de persoane la tratament psihiatric forțat, scrie Agentstvo, adăugând că „este imposibil să se facă distincția între cazurile care implică boli reale și cele care sunt represiuni motivate politic”.

Observatorul pentru drepturile omului Memorial, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, afirmă că cel puțin 49 de persoane din Rusia au fost trimise la tratament psihiatric forțat în cadrul unor pedepse motivate politic.

The Moscow Times aruncă o privire asupra unora dintre cele mai cunoscute cazuri de psihiatrie punitivă, toate fiind desemnate prizonieri politici:

Maxim Lypkan, 19 ani

Maxim Lypkan este unul dintre cei mai tineri activiști politici care au fost trimiși la tratament forțat. Adolescentul din Moscova a fost inculpat pentru o postare pe Telegram în care cerea un protest cu ocazia primei aniversări a invaziei Ucrainei, precum și pentru un interviu acordat postului de știri RFE/RL, finanțat de SUA, în care spunea că a fost „profund șocat” de invazie.

„Consider că războiul a fost o trădare a Ucrainei de către Rusia. Am fost atât de zguduit de victimele din rândul poporului ucrainean din Harkov, Bucea și alte orașe ucrainene încât am decis să protestez activ”, a declarat Lypkan.

El a fost arestat în februarie 2023 pentru răspândirea așa-numitelor „falsuri” despre acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina. Prin intermediul avocatului său, Lypkan a declarat că s-a confruntat cu presiuni psihologice și fizice în timpul arestului preventiv. Acesta a fost transferat de la un centru de detenție provizorie la un spital de psihiatrie aproximativ opt luni mai târziu.

Maria Semerenko, 38 de ani

Maria Semerenko, din regiunea Moscovei, a fost trimisă la tratament psihiatric forțat anul trecut, după ce a fost acuzată că a răspândit informații „false” despre armata rusă – o „infracțiune” care prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Potrivit Memorial, dosarul penal împotriva lui Semerenko a fost deschis pentru o postare pe Instagram în care aceasta ar fi vorbit despre atrocitățile armatei ruse împotriva civililor de la Bucea în primele săptămâni ale invaziei.

Moscova neagă faptul că armata sa a fost în spatele atrocităților din Bucea și a acuzat Kievul și aliații săi occidentali de înscenare.

Andrey Gaevsky, 40 de ani

Andrey Gaevsky din Moscova a fost, de asemenea, condamnat anul acesta la tratament psihiatric forțat după ce un tribunal din Rusia l-a declarat inapt din punct de vedere mental.

Gaevsky a fost acuzat de răspândirea de „falsuri” despre acțiunile armatei ruse în Ucraina pentru postarea sa despre atacul cu rachete rusești din 20 iunie 2022 asupra unui centru comercial din orașul Kremenciuk, care a ucis cel puțin 20 de persoane și a rănit alte zeci.

În dosarul penal se afirmă că acesta a răspândit „știri false” care ar fi fost motivate de ură politică. Gaevsky, care a lucrat ca jurnalist și muzician înainte de condamnarea sa, are un handicap de gradul doi.

Artyom Vatria, 29 de ani

Artyom Vatria din districtul autonom Khanty-Mansi a fost trimis într-un spital de psihiatrie pentru tratament forțat anul trecut, după ce o instanță rusă l-a declarat inapt mintal.

Vatria, de religie musulmană, a fost arestat alături de alți doi musulmani locali în 2020, sub acuzații de terorism pe care activiștii pentru drepturile omului le consideră „fabricate”.

De asemenea, cei trei au fost acuzați de deținere ilegală de arme și explozibili, precum și de fabricarea de materiale explozive. Inculpații au susținut că dispozitivele au fost plantate asupra lor.

Memorial a declarat că acest caz a fost fabricat și motivat politic. Cazul „se încadrează în agenda mai largă a forțelor de securitate ruse de a dezmembra comunitățile musulmane independente sub pretextul combaterii extremismului și terorismului”, a declarat Memorial. Vatria se află încă la spitalul de psihiatrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...