G4Media.ro

Psiholog: ”Ce facem cu această lume idealizată, în care lumea este doar…

sursa foto: Unsplash/ Tanaphong Toochinda

Psiholog: ”Ce facem cu această lume idealizată, în care lumea este doar fericită, în care pozele sunt perfecte?” / Fete de 10 ani cu anorexie, fete de 11-12 ani cu comportament bulimic alimentar, cu autovătămare

Psihologul Yolanda Creţescu afirmă că, din cauza falselor modele la care tot mai mulţi copii sunt expuşi pe internet, apar tulburări de comportament la vârste tot mai mici. ”Fete de 10 ani cu anorexie, fete de 11-12 ani cu comportament bulimic alimentar, cu autovătămare pentru că mimarea vieţii adulte de către copii este foarte greu de dus, creierul lor emoţional, relaţional, capacitatea de a decide nu s-au format. Toate acestea trebuie să se formeze într-o lume reală”, explică specialistul, transmite News.ro.

”Nevoia de modele este normală, este firească, noi ne formăm personalitatea după modelele la care am fost expuşi, teoria ne spune că la modelele primare, adică mama, tata şi îngrijitorii principali. Dar dacă îngrijitorii principali sunt personajele din Instagram, că nu sunt oameni, sunt personaje, noi nu le-am văzut, nu am pus mâna pe ele, atunci acelea vor deveni modele”, a afirmat Yolanda Creţescu, joi seară, la Medika Tv.

Pe fondul acestei realităţi, există fetiţe care, la vârste tot mai mici, suferă de tulburări de alimentaţie, din dorinţa de a ajunge să semene cât mai mult cu ceea ce văd pe internet, a spus psihologul.

”Ce facem cu această lume idealizată, în care lumea este doar fericită, în care pozele sunt perfecte, în care textele care însoţesc pozele sunt cele mai inspiraţionale? Ce facem cu neputinţa, cu situaţiile negative pe care fiecare om le are? Acelea nu sunt pe social media şi atunci copilul ce înţelege? Că, dacă nu este perfect, nu are ce căuta pe această lume. Tulburările de alimentaţie au început să apară la copii din ce în ce mai mici, din cauza falselor modele. Fete de 10 ani cu anorexie, fete de 11-12 ani cu comportament bulimic alimentar, cu autovătămare pentru că mimarea vieţii adulte de către copii este foarte greu de dus, creierul lor emoţional, relaţional, capacitatea de a decide nu s-au format. Toate acestea trebuie să se formeze într-o lume reală”, a explicat ea.

Yolanda Creţescu a spus că lucrul cel mai important ”este să-ţi înţelegi copilul şi să ţi-l cunoşti”.

Ea a explică faptul că emoticoanele pentru tineri reprezintă un limbaj, chiar dacă pentru adulţi, pentru părinţi acelea nu înseamnă nimic şi că inclusiv faptul că într-un anturaj se consumă droguri este transmis printr-un emoticon.

În acest context, psihologul a spus că cei mici trebuie ascultaţi fără să fie judecaţi, iar părinţii trebuie să fie aduşi în lumea reală, a părinţilor. Creţescu a afirmat că tinerii sunt sătui să audă ce ar trebui ei să schimbe, iar în acest context părinţii trebuie să îi asculte pe copii şi să încerce să îi înţeleagă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.