G4Media.ro

Psihologul Domnica Petrovai: Școala trebuie să le asigure copiilor masă caldă hrănitoare,…

Domnica Petrovai / Foto: Arhiva personala

Psihologul Domnica Petrovai: Școala trebuie să le asigure copiilor masă caldă hrănitoare, mișcare și nevoia de a avea conversații despre cum să se protejeze în fața problemelor din online

Depresia în rândul adolescentelor s-a dublat din anii 80 până acum și aceasta este singura categorie de vârstă unde incidența a crescut constant. Iar datele Organizației Mondiale a Sănătății spun că depresia va fi principala cauză de boală din lumea întreagă, atrage atenția Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut. Coordonatoare a Strategiei Naționale de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului din România, Petrovai a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că „școala trebuie să-și asume responsabilitatea să le asigure copiilor un spațiu care integrează grija pentru nevoile lor de bază”.

„Școala trebuie să răspundă la nevoia copiilor de a avea o masă caldă hrănitoare, la nevoia de mișcare și la nevoia de a avea conversații despre cum să se protejeze în fața problemelor din mediul online, care fragilizează încrederea în sine”, a avertizat Domnica Petrovai.

Opusul depresiei este vitalitatea, mișcarea și acele experiențe prin care să învețe cum să aibă o stare de bine, somn, o alimentație care să le hrănească creierul, de relațiile sociale pe care au nevoie să le îmbunătățească”, a precizat psihoterapeuta.

Edupedu.ro: Vedem tot mai mulți profesori care vorbesc despre adolescenți „prea sensibili” la mesajele pe care ei le trimit, atunci când le atrag de exemplu atenția că mâncarea pe care o scot pe bancă nu este benefică pentru sănătate. Care este cauza reactivității elevilor și a sensibilității percepute de profesori?

Domnica Petrovai: Este un subiect foarte important și o să-l ating din mai multe perspective. Ce știm este că depresia în rândul adolescentelor a crescut semnificativ; datele spun că și la nivel european și la nivel mondial aceasta este singura categorie de vârstă unde în decursul anilor a crescut incidența în mod constant; avem o mare provocare cu depresia adolescentelor și ea s-a dublat din anii 80 până acum. Deci asta este consecința.

Care sunt cauzele depresiei? Studiile spun că, pe de o parte, singurătatea este un factor de risc și din nou datele ne arată că și în cazul adolescentelor 30-40% dintre adolescente se simt singure. Asta înseamnă că, practic, persoana respectivă se simte amenințată, în pericol, nu se simte în siguranță. Deci pentru creierul și corpul unei adolescente, sentimentul de singurătate este perceput ca amenințare care o pune în poziția de a se proteja. Și atunci și mesajele din partea profesorilor și părinților, chiar dacă sunt transmise cu intenție pozitivă, sunt percepute ca amenințări și pericole, deci nu le pot primi așa cum sunt intențiile profesorilor. O altă cauză importantă a depresiei este lipsa de mișcare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Prea multa gargara.
    De ce trebuie școala sa isi „asume”? Palavrageala inutila ca să mai pape niște consultanți fonduri europene.
    Scoala trebuie sa răspundă la nevoia de miscare? Pai sa se facă orele de Matematică în sălile de sport, alea ridicate de adrian Năstase.
    Păcat ca anumite idei bune ale doamnei psiholog sunt amestecate cu tâmpenii și strica tot.

  2. Aceasta d-na psiholog este dusa cu capul . Divagam rau de la rolul scolii in societate . Nu scoala trebuie sa-i asigure copilului o masa calda ci parintii lui . Idem cu miscarea . E bine sa faci ore de sport la scoala , dar doua ore pe saptamana nu sunt suficiente . Este sarcina parintilor sa-si duca copii sa faca un sport sau sa-i scoata la plimbare sau sa-i duca la mare . In plus , tot ei trebuie sa le asigure climatul de liniste , sa fie alaturi de copii in momentele mai dificile , sa-i inteleaga si sa le canalizeze talentele cu care s-au nascut . Daca asta se intampla , sunt mici sanse ca un copil sa aiba probleme de depresie . Daca nu pot ei , dintr-o multitudine de motive , atunci statul trebuie sa aiba grija de aceste lucruri , prin crearea conditiilor necesare desfasurarii acestor activitati . Asta se poate face si in scoala , dar rolul scolii este altul si anume sa-i asigure copilului cel putin minimul de cunostinte necesare astfel incat acesta sa se descurce in viata , sa aiba din ce trai , sau sa-si atimga aspiratiile si sa poata la randul lui sa asigure hrana si toate cele necesare copiilor lui .