G4Media.ro

Psihologul Domnica Petrovai, despre provocările emoționale ale Crăciunului: Antidotul stresului este bunătatea…

Domnica Petrovai / Foto: Arhiva personala

Psihologul Domnica Petrovai, despre provocările emoționale ale Crăciunului: Antidotul stresului este bunătatea față de noi și ceilalți/ Copiii învață prin ce facem noi că această sărbătoare înseamnă recunoștință, nu consum

„Crăciunul în tradiția culturii noastre semnifică generozitatea. Când suntem generoși, ne simțim în siguranță. Simțim că aparținem, că nu suntem singuri. Copiii învață acum prin ceea ce facem noi că această sărbătoare înseamnă recunoștință, nu consum și îndreptățire – trebuie să-mi cumperi cadouri”, spune Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut. Coordonatoare a Strategiei Naționale de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului din România, Petrovai a acordat un interviu pentru Edupedu.ro, în care a vorbit despre provocările sărbătorilor, de la cadoul perfect, bradul perfect, la interacțiunile cu partenerul, copiii, familia extinsă și prietenii. 

Însă „această lună vine și cu o stare de anxietate și stres și antidotul stresului este bunătatea față de noi și ceilalți. Nu trebuie să ne dezechilibrăm bugetul familiei pentru a ne face cadouri sau a sărbători. Sunt atât de multe lucruri valoroase pe care ni le putem oferi și de care avem mare nevoie”, spune Domnica Petrovai, care ne oferă exemple de acte de bunătate care ne echilibrează emoțional.

„Cu cât ne distragem atenția de la noi, stăm pe telefon, la TV, prin cumpărături și nu ne dăm un timp zilnic de re-conectare, cu atât vom traversa și această perioadă mai stresant”, spune Domnica Petrovai, care remarcă faptul că așteptarea de a avea cadouri perfecte, casa perfectă, bradul perfect și masa perfectă pot crea efecte adverse dacă nu sunt realiste. În plus, aceasta spune că „fotografiile sunt minunate pentru identitatea și memoria autobiografică a unei familii, dar sunt o experiență privată, nu publică”, iar atunci când le publicăm pe rețelele de socializare trebuie să ne gândim și la cei care sunt singuri. „Este și o oportunitate de a învăța să sărbătorim altfel, fără să fie despre perfecțiune, anxietate și fără prea mult trebuie”, explică psiholoaga.

A găti împreună, a face o plimbare sau o conversație despre recunoștință sunt experiențe mult mai valoroase pentru copii și familia noastră. Reglează stresul și previn depresia și anxietatea”, spune aceasta.

Citește interviul integral cu Domnica Petrovai pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...