Publicație americană: Avioanele NATO au decolat de patru ori în 20 de zile pentru a intercepta avioane de război rusești
În ultimele 20 de zile, avioanele NATO au decolat de patru ori, de la o bază aeriană românească, pentru a intercepta avioane de luptă rusești care se îndreptau spre teritoriul NATO, de-a lungul coastei Mării Negre, după ce au decolat din Crimeea, transmite Eurasian Times, citată de Rador.
Avioanele rusești au fost întoarse din drum fără probleme, de fiecare dată, dar zborurile reprezintă o provocare serioasă pentru coaliția militară, a relatat Airforce Magazine.
Acest lucru se întâmplă în timp ce membrii NATO desfășoară mai multe resurse pentru a-și consolida apărarea antiaeriană. De exemplu, Marea Britanie a declarat, pe 8 aprilie, că încă două avioane Typhoon ale RAF s-au alăturat celor patru deja staționate în România.
Avioanele de luptă Typhoon și personalul Royal Air Force au sosit în România pentru a prelua misiunea de poliție aeriană a NATO în regiunea Mării Negre. Misiunea de poliție aeriană a NATO este cunoscută în Marea Britanie sub numele de Operațiunea Biloxi.
Comandanții poliției aeriene a NATO și Centrul de operațiuni aeriene combinate de la Torrejon, Spania, nu erau pe deplin siguri de scopul zborurilor rusești. Cu toate acestea, s-a evidențiat relevanța misiunii în protejarea spațiului aerian față de ceea ce oficialii apărării descriu ca fiind prima linie a NATO în lupta Rusiei cu Ucraina.
„Zboară mai multe avioane rusești în jurul Mării Negre”, a declarat generalul spaniol Fernando De La Cruz Caravaca, comandantul Centrului de Operații Aeriene Combinate al NATO (CAOC), pentru Air Force Magazine.
„Reacționăm oricând un avion rusesc zboară în Marea Neagră”, a adăugat el. „Trebuie să fim siguri că suntem acolo, pregătiți, în fața lor, pentru orice eventualitate.”
NATO își consolidează poliția aeriană
O ceremonie de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (MK), România, a marcat predarea de către Italia Regatului Unit a sarcinilor de poliție aeriană întărită a NATO în România, cu prezența comandantului CAOC, printre oficiali români, americani și alți oficiali din NATO.
Un total de șase avioane Eurofighter Typhoon din Regatul Unit s-au alăturat celor opt avioane Typhoon italiene, MiG-21 Lancer și F-16 românești și șase F-16 americane din Escadrila 480 de Luptă de la Baza Aeriană Spangdahlem, Germania, în pregătirea pentru misiune.
Evenimentul a inclus o manevră exclusivă a NATO, „tango scramble”, în care patru avioane de luptă zboară în formație în doar 15 minute. Avioanele au zburat într-o formație de tip diamant, cu un Typhoon britanic în față, un Eurofighter italian în spate și un F-16 românesc pe aripă, flancat de un F-16 american de la baza aeriană Fetești din apropiere.
Exercițiul servește, de asemenea, ca simbol al pregătirii NATO de a proteja cerul cu o mare varietate de platforme de diferite dimensiuni și capacități, potrivit comandantului detașamentului, Escadrila 480 de luptă, Lt. Col. William Parks de la Forțele Aeriene ale Statelor Unite.
„Executăm misiuni 24/7 cu toți partenerii NATO, pe întregul front estic”, a declarat el pentru Air Force Magazine, în marginea evenimentului. „Ne oferă o șansă să arătăm că suntem complet integrați cu partenerii noștri din NATO și asta include formația strânsă”, a adăugat el.
De când a început invadarea Ucrainei de către Rusia, multe țări europene și-au mărit cheltuielile pentru apărare, iar Statele Unite ajută NATO să-și întărească apărarea. Vineri, un purtător de cuvânt al Gărzii Naționale Aeriene din Vermont a confirmat că membrii săi vor fi dislocați în Europa, la începutul lunii mai.
Garda Națională Aeriană Vermont este căminul celei de-a 158-a unități de luptă și este prima unitate a Gărzii Naționale Aeriene care are avioane F-35A Lightning II.
Trupele Gărzii vor fi repartizate la Comandamentul European al SUA și vor contribui la „îmbunătățirea apărării colective a NATO”, precum și la „misiunea de poliție aeriană” a Alianței în Europa, potrivit maiorului J. Scott Detweiler.
Detweiler, pe de altă parte, a spus că desfășurarea din luna mai nu are legătură cu conflictul din Ucraina. Mai degrabă, el a declarat că misiunea face parte dintr-o serie de desfășurări de rutină în Europa, care continuă angajamentul Statelor Unite de antrenamente și de operare alături de partenerii din regiune.
Ofițerii forțelor aeriene italiene și britanice cred că Moscova urmărește ce face NATO în spațiul său aerian de-a lungul coastei Mării Negre.
„Forțele noastre aeriene se află în prima linie a NATO”, a declarat mareșalul britanic Sir Michael Wigston. „Suntem în prima linie de apărare”, a adăugat el. „Și nu mă îndoiesc că Rusia urmărește foarte atent situația, din Norvegia până la Mediterana.”
Sursa: Eurasiantimes/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii