G4Media.ro

Publicație austriacă: O „problemă Schengen” înscenată / Adresa corectă de atac nu…

sursa foto: Captură video

Publicație austriacă: O „problemă Schengen” înscenată / Adresa corectă de atac nu ar trebui să fie România și Bulgaria, ci o țară care face parte de multă vreme din spațiul Schengen, anume Grecia

Extinderea spațiului Schengen nu este ca un comerț cu animale. Ar trebui să știe acest lucru și guvernul austriac, scrie publicația austriacă Die Presse, citată de Rador.

Extinderea spațiului Schengen constituie după iulie 2022 una din prioritățile președinției cehe a Consiliului Europei. Încă din luna mai, Comisia Europeană ceruse deja Consiliului să formuleze „decizii privind aderarea formală a Croației, respectiv României și Bulgariei”.

La momentul respectiv nu exista nicio obiecție din partea Austriei. Abia cu puțin timp înainte de binecuvântarea oficială la nivel politic a comunicat Austria că va face uz de veto, mai întâi în cazul tuturor, apoi doar în cazul României și al Bulgariei. Cu toate acestea rapoartele repetate ale Comisiei confirmă că toate cele trei țări îndeplinesc condițiile necesare pentru aderare, așa cum constataseră și misiunile de experți la fața locului; de asemenea era pozitivă și poziția Parlamentului European.

Cu toate acestea, cancelarul federal al Austriei pare să identifice „o rută prin Balcanii de Est” și să califice sistemul Schengen drept unul disfuncțional. Ultimul raport al Frontex nu pomenește de acest aspect, precizează însă că ruta din Balcanii de Vest constituie, la fel ca și înainte, ruta cea mai activă a migranților spre UE. Printre migranții proaspăt sosiți în căutare de protecție se află în număr mare cei ce au primit azil în Grecia și care se îndreaptă acum spre partea nordică a UE.

Explicația acestei evoluții stă în modificările legislației elene care anulează pentru cei cu drept de azil atât spațiul de locuit cât și aprovizionarea cu alimente, ceea ce conduce în cazul multora la probleme ale existenței și se află în contradicție clară cu directivele de a intra în UE.

Până acum UE a acceptat aceste încălcări de lege în tăcere și fără aplicarea unor sancțiuni, rezultatul fiind o continuare neregulată a drumului. În cazul în care se dorește împiedicarea acestei situații, adresa corectă de atac nu ar trebui să fie România și Bulgaria, ci o țară care face parte de multă vreme din spațiul Schengen, anume Grecia.

Însă și persoanele care caută protecție și se află de mai multe luni în țările din Balcanii de Vest în condiții cunoscute drept foarte proaste și opriți să meargă mai departe din cauza măsurilor anti-epidemie, iau drumul spre Vest. Adesea încearcă să treacă de frontiere, ceea ce duce la un număr ridicat de rețineri, deoarece taxa nu se plătește în funcție de persoană, ci de numărul încercărilor de trecere ilegală. (…)

În această situație se preferă mai degrabă înscenarea problemei migranților drept „o problemă legată de Schengen”, iar aici se vede din nou că evidența și drepturile legitime nu au nicio valoare când este vorba de interese temporare de politică internă.

Sau că solidaritatea este ceva unilateral. De exemplu, când România s-a descurcat excelent la frontiera cu Ucraina cu 2,8 milioane de refugiați; sau când Bulgaria și România s-au angajat pentru întărirea flancului estic împotriva amenințării ruse. Ideea europeană există doar când te poți aștepta la solidaritate din partea tuturor membrilor UE, dar și din partea Austriei.

Sursa: Die Presse/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Evident, Ue trebuie sa vina cu soluții si sa nu accepte restrictiile unor tari care duc la divizare

  2. O alta placuta suedeza catre userei:))) cat ati urlat ca romania nu merita in schengen, coruptie, hotie, spagi si ca austriecii au dreptate. Acum tot austriecii spun ca de fapt grecia este de vina:)))))))
    Inca o dovada ca usereii nu sunt cu nimic diferiti de haurari si postacii rusi:)))
    Sunteti penibili rau de tot:)))))
    Incet si sigur se trage apa dupa voi si cei ca marcel trolacu, cineva, ruslan, dancila si alti postaci certati cu ratiunea o sa ramana fara stapani si instructiuni:))))

    • Nu mai denatura adevărul, cu minciuni de genul ăsta, fiindca USR nu a spus așa ceva niciodată! Dă-ne dovada! Un link, te rog!

      Că e corupție la noi în țară, DA, esre adevărat, și că ea este întretinută de peste 30 de ani de către PSD & PNL, este adevărat, iar USR a spus asta, dar nu a spus ceea ce îndrugi tu!

    • Presa a urlat ca Raportul de lauda despre progresle României e exagerat, nu usereii. Si asta e adevarul: ne vor primi si ne vor lasa sa ne facem de rușine pentru ca angajatii români nu sunt capabili sa-si faca treaba temeinic

    • @vestan nu prea intelegi diferenta intre a vrea si a merita

      toti vrem, tu crezi ca si meriti (cu tot cu coruptie, cu tigarile care vin din rep moldova si ucraina, cu autobuzele de la DNA pline de vamesi , cu avioane care ne traverseaza tara si ucrainenii ne informeaza, cu magistratii care „albesc” vamesii , cu vamesi putrezi de bogati …) , unii ne dorim sa meritam

      si cand nu meriti si vrei, atunci pozitiile sunt de miloaga, nu cu fruntea sus, cum noi ne dorim

    • Cititi comentarile usereilor la articolele in care se dezbate subiectul romaia-schengen, toti sustinatorii usere au fost anti romania si ati urlat ca nu metitam.
      Pentru ala cu fruntea „sus”, romania indeplineste toate criterile pentru aderare si coruptie este in toata lumea, in special in europa, vezi malta, olanda, austria, grecia, italia, germania, spioni rusesti in toate statele „civilizate”, etc. Poti sa-mi dai toate cazurile de coruptie din romania ca exemplu, am pentru fiecare un alt caz similar din tarile „civilizate”.
      Austria, germania, italia si posturile calde bine platite la gazprom.
      De ce sunteti niste postaci rusi nesimtiti care doriti destabilizare in ue?

    • Nu e vorba de meritat sau nemeritat aici. Intrebarea este daca primirea in Schengen aduce mai mult avantaje decat dezavantaje, pentru toata lumea. Si raspunsul pare sa fie „da”.

      De exemplu, s-a sperat ca neprimirea in Shengen, prin conditionarea de MCV, va forta Romania sa faca mai multe reforme, in special in justitie. N-a fost cazul, am mimat ceva, dar politicienii locali au facut tot ce au stiut ei mai bine, sa slabeasca justitia, ca „orice om ii este teama”, nu-i asa? Din punctul asta de vedere s-ar putea afirma ca „nu meritam”.

      Dar, daca e clar ca aceasta „pedeapsa” cu neprimirea oricum nu produce efectele dorite, ce sens are sa ai cozi de sute TIR-uri la vama si sa pierzi ore intregi asteptand sa treci granita, in ambele directii, ani dupa ani? Toata lumea are doar de pierdut.

      Trebuie gasite alte mecanisme pentru a convinge politicienii romani sa repare legile privind justitia, dar Romania ar trebui primita in Schengen acum.

    • Ciocul mic slugă psd-ista.In Siberia cu tine pârlitură

    • 👍👍👍👍😃😃😃😃

  3. E vina USR că PSD a fost la putere 20 de ani și nu a făcut absolut nimic.

  4. Jurnalistii austrieci sunt de partea noastra.🥳
    Din pacate liberalii, cancelarul austriac si ministrul de interne, au dat vina si pe Ungaria, tara Schengen, si tot nu s-au razgandit in privina votului negativ.

  5. Asa ne trebuie, cand avem incredere in cine… Le-am dat petrolul, gazele, padurile si acum ne scuipa ca pe niste milogi !

    • Da,asa se intampla cand le dai totul ,te considera prost si milog,acum stam pe tuşa si aşteptam covrigul!

  6. Pune și Ungaria lîngă Grecia, că e aceeași ciorbă.

  7. In toata europa este coruptie in guverne numai ca in balanta echilibrul il face lumea civilizata servicii de calitate si care respecta cetateanul si cetateanul aduce si el aport ,la noi guvernul fura servicii varza vorbesc de institutiile statului i
    Niste spagari, in invatamant spitale posturi cumparate peste tot o tara cu nivel de cultura foarte jos .. e multe .. cam des pronuntat imaginati va ce asteptari avem dar nici nu vor sa faca ceea ce trebuie nimeni nu mai are respect pt nimic nici macar pt propria viata uitati va la accidente statistic intre tupeu nesimtire nepasare … cred ca nu s de vina partidele politice ca nu trebuie sa prosteasca o tara daca e deja asa .

  8. Mda, dar daca dam si noi Haustria in afara din Schengen pe motiv de …….RUUUZIIIA?!!

  9. Toată lumea ne iubește pt forță de muncă ieftină!! Noi arătăm lumi prin politicieni și televiziuni mizeria din țară??!! Alți nu au mizerie dar nu o arată toată ziua. Am fost singuri din lume care au ales președinte un minoritar!!! Să ne așteptăm să fim tratați cu respect.

  10. Șantaj scârbos al amărâților de austrieci pentru gazele din Marea Neagră. Ar trebui ei excluși din Schengen.

  11. Politicienii români sunt slabi, UE este slabă, forța țărilor puternice fac jocul intereselor.
    Mai ieri Germania vroia UE cu mai multe viteze, acum Austria lansează minciuni din interese economice și politice.

  12. Austria poate sa plece din Schengen daca nu-i convine, că România sa intre ,dar sa plece și Sweighofer , Kronospan…care au tot distrus pe aici, ne au lăsat fără pădurii