G4Media.ro

Publicație britanică: Un sat din Transilvania strălucește sub patronajul noului monarh britanic…

Sursa Foto: Facebook / Mihai Eminescu Trust

Publicație britanică: Un sat din Transilvania strălucește sub patronajul noului monarh britanic / Localnic: Viscri era un sat uitat de lume, și acum căsuțele se vând cu peste 40.000 de euro!

Satul românesc Viscri, în pitorească regiune a Transilvaniei, a cucerit inima celui care pe atunci era Prințul Charles, de când l-a vizitat prima dată, în 1998, relatează International Business Times, citată de Rador.

Fermecat de ulițele sale prăfuite, de căruțele trase de cai și de casele viu colorate, cuibărite pe dealurile verzi, prințul ecologist și iubitor al naturii a devenit un vizitator fidel.

În 2006, chiar și-a cumpărat acolo prima sa casă: o casă de un albastru strălucitor, cunoscută de toți localnicii.

Inițial o reședință princiară ocazională, casa a fost transformată apoi într-un muzeu dedicat botanicii, o altă pasiune a noului monarh.

„Majestatea Sa Regele nu a mai stat aici de câțiva ani, dar a lăsat multe urme”, a declarat pentru AFP Caroline Fernolend, președintele fundației Mihai Eminescu Trust.

Sub sponsorizarea lui Charles, fundația a renovat mai multe proprietăți din Transilvania, cu metode și materiale tradiționale, pentru păstrarea patrimoniului.

„De asemenea, a finanțat o stație ecologică de epurare a apelor uzate, pe bază de stuf, și un nou sistem de canalizare a apei pentru sat, fără a-și face publicitate”, a spus ea.

În fiecare an, zeci de mii de turiști descoperă atmosfera atemporală din Viscri.

Pensiunile au apărut ca răspuns la popularitatea satului – în contrast cu abandonul care caracterizează o mare parte din mediul rural al unuia dintre cei mai săraci membri ai UE.

„Viscri era un sat uitat de lume, și acum căsuțele se vând cu peste 40.000 de euro!”, a spus profesorul de sport pensionar Ion Stoica, care în fiecare seară merge cu bicicleta din satul vecin la Viscri.

Această sumă este o mică avere în această regiune, a adăugat el.

Nu toți locuitorii cătunului, care găzduiește 400 de oameni și are o biserică inclusă pe lista Patrimoniului UNESCO, împărtășesc entuziasmul lui Stoica.

Onorurile regale „nu au adus prosperitate” locuitorilor din Viscri, spune un alt locuitor, şezând pe o bancă din sat.

Cu toate acestea, nimeni nu neagă eforturile de restaurare întreprinse sub conducerea lui Charles.

Charles pretinde că ar descinde dintr-un principe din secolul al XV-lea, cunoscut sub numele de Vlad Țepeș, personaj istoric care a inspirat personajul contelui Dracula, al lui Bram Stoker. El a spus chiar că are Transilvania „în sânge”.

„Este o regiune foarte frumoasă”, a spus Ana Maria Plopeanu, 35 de ani, ai cărei bunici sunt din Transilvania și care a vizitat Viscri împreună cu partenerul ei.

„Totul este atât de simplu aici, atât de calm… înțelegem de ce s-a îndrăgostit prințul” de regiune.

Dar, în loc să stea la Viscri, în ultimii ani Charles a stat în Valea Zălanului, la aproximativ 100 de kilometri (60 mile) spre vest.
Acolo, reședința sa este ascunsă la capătul unui drum neasfaltat, unde un voal negru este acum prins la poartă, în semn de doliu după moartea, săptămâna trecută, a mamei lui, Regina Elisabeta a II-a.

Un semn interzice accesul celor curioși — nu suficient, totuși, pentru a descuraja două regaliste britanice, mamă și fiică, care au spus că au venit de la Londra pentru a cunoaște locurile dragi noului lor monarh.

Ele se vor întoarce în curând la Londra, la timp pentru a participa la înmormântarea regretatei regine.

SURSA: ibtimes.co.uk/ Autor: Herve Bossy / Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „Charles was here”

  2. Pentru ca se pricepe destul de bine sa faca din tintar armasar si din rahat bici.

  3. Transilvania este o bijuterie. O vor cumpăra străinii, bucată cu bucată, în timp ce responsabilii noștri conducători se vor ține în continuare de matrapazlâcuri și circ ieftin.