Publicație conservatoare din SUA: Nu este nevoie de o bază militară americană în Polonia
Stabilirea unei baze americane permanente în Polonia nu este necesară pentru securitatea europeană și foarte probabil va crea o ruptură în cadrul NATO, susține o publicație conservatoare din Statele Unite. The American Conservative, considerată una dintre cele mai influente și echilibrate voci ale conservatorilor americani, s-a referit într-un material la anunțul făcut marți de preşedintele SUA, Donald Trump, care a declarat la Washington, în prezența omologului său polonez Andrzej Duda, că studiază „foarte serios” posibilitatea de a stabili o bază militară americană permanentă în Polonia. Duda a sugerat ca baza să se numească „Fort Trump. ”
Baza nu are sens pentru SUA, nu adaugă nimic securității NATO și ar fi un alt motiv de dispută într-o relație deja dificilă cu Moscova, este inutilă și imprudentă, a scris The American Conservative. Opinia site-ului conservator este similară cu cea exprimată la începutul verii de Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane în Europa, care a scris pentru Politico.eu că „NATO poate și trebuie să facă mai multe pentru a descuraja Rusia, fără a-și diviza aliații. ”
Trump a vorbit marți despre posibilitatea creării unei noi baze americane în Polonia în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu Duda în Biroul Oval. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă cu liderul polonez, președintele Statelor Unite a spus că Varșovia s-a oferit să plătească mai mult de 2 miliarde de dolari pentru construcția bazei. „Dacă sunt dispuși să facă acest lucru, este o chestiune despre care vom vorbi cu siguranță,” a adăugat Trump.
Președintele SUA a declarat că este din ce în ce mai mult interesat să staționeze trupe americane în țări care doresc să plătească pentru prezența acestora. Țările bogate cu baze americane „doar profită de noi… Când o țară este foarte bogată și când Statele Unite o protejează de mulți ani cu niște costuri uriașe, este timpul ca ea să contribuie la împărțirea costurilor,” a afirmat liderul de la Casa Albă.
Fără să le numească, președintele Trump a spus că SUA sunt „în discuții cu numeroase țări” pe marginea plăților pentru bazele militare americane aflate pe teritoriul lor. Bloomberg a reamintit că liderul republican a criticat în mod public și privat costul semnificativ al prezenței militare americane în Germania și Coreea de Sud.
După ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, în timpul administrației președintelui Barack Obama, Statele Unite și aliații lor din NATO au stabilit o rotație a trupelor lor în Polonia. Varșovia a susținut însă că dorește un plan permanent, mai costisitor, care să includă și un cartier general, o mișcare care, fără îndoială, va tensiona suplimentar relațiile cu Rusia. Kremlinul a cerut în repetate rânduri SUA să nu amplaseze trupe și echipamente permanente în statele fostului bloc sovietic. Marți, președintele Trump s-a referit de altfel și la atitudinea Moscovei, afirmând: „Rusia a acționat agresiv. Ei respectă forța, ei respectă puterea, așa cum face oricine.”
În opinia celor de la Bloomberg, „ideea staționării trupelor americane în Polonia ar putea întâmpina, de asemenea, opoziția unor aliați europeni, supărați de întoarcerea țării spre autocrație, inclusiv prin restructurarea sistemului judiciar despre care criticii spun că-i va îndepărta pe judecătorii care nu vor asculta ordine primite de la politicieni.”
În acest context, The American Conservative e de părere că instalarea unei baze americane în Polonia nu este necesară pentru securitatea europeană și, foarte probabil, va crea o ruptură în cadrul NATO. Mișcarea „ar antagoniza în continuare Rusia și ar crea o altă instalație militară în străinătate pe care SUA nu trebuie să o aibă.” Ziariștii scriu că Trump este adesea acuzat că dorește să se „retragă” din lume, fidel doctrine sale America First, dar disponibilitatea sa de a considera această propunere arată că „nu-i pasă de staționarea forțelor americane în străinătate, atâta timp cât altcineva plătește cea mai mare parte din factură.”
Explicațiile unui general
Opinia site-ului conservator american este similară cu cea exprimată la începutul verii de Ben Hodges, fostul comandant al US Army în Europa între 2014-2017, care a scris pentru Politico.eu că „NATO poate și trebuie să facă mai multe pentru a descuraja Rusia, fără a-și diviza aliații.” Generalul locotenent în rezervă crede că alianța militară occidentală trebuie să evite astfel orice inițiativă care riscă să-i afecteze coeziunea, iar orice decizie privind instalarea unei baze în Polonia necesită consensul tuturor membrilor NATO.
Hodges aduce mai multe argumente în favoarea ideii că obținerea acceptului tuturor membrilor NATO este puțin probabilă și că, în locul unei baze permanente, este mai indicat să existe forțele antrenate și pregătite să intervină dacă va fi necesar.
· Mulți dintre membrii NATO văd crearea unei baze militare americane în Polonia – sau oriunde altundeva în Europa Centrală sau de Est – ca o provocare inutilă la adresa Rusiei. Mișcarea ar oferi Moscovei oportunitatea de a susține că NATO este agresorul și să răspundă cumva pentru a proteja suveranitatea Rusiei. Unele voci, crede generalul în rezervă, ar considera baza o încălcare a așa-numitului Founding Act din 1997, care a pus bazele cooperării de securitate dintre NATO și Rusia.
· O bază permanentă ar necesita o infrastructură americană, inclusiv instalații diverse, școli, magazine, mutarea familiilor militarilor americani și alte elemente de logistică. Modelul actual se bazează pe un sistem de rotație a forțelor, care sunt staționate în Europa pe perioade limitate, după care se întorc la bazele lor din Statele Unite.
· Mișcarea ar putea duce la apariția unor tensiuni suplimentare între aliații americanilor, care și-au exprimat deja nemulțumirea din cauza retragerii Washingtonului din acordul nuclear al Iranului și a tarifelor la oțel și aluminiu impuse de către Administrația Trump în această vară.
· Baza nu este necesară deoarece NATO are implementate o serie de măsuri care reprezintă un factor de descurajare adecvat împotriva unui posibil atac al Rusiei, incluzând aici programul actual de exerciții militare, îmbunătățirea sistemului de desfășurare rapidă a forțelor sale (NATO’s Enhanced Forward Presence – NATO și-a consolidat prezența în partea de est a Alianței, cu patru grupuri militare multinaționale de mărimea unor batalioane în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia), capacități mai flexibile de răspuns și angajamentul demonstrat la nivelul întregii alianțe.
· Plasarea unei brigăzi blindate gata de luptă în Europa nu este o idee practică deoarece ar necesita o extindere a US Army, lucru puțin probabil în acest moment. Mișcarea ar presupune transferarea uneia dintre brigăzile blindate din Texas, Kansas și Colorado, iar acest lucru s-ar lovi cu certitudine de opoziția congresmenilor din aceste state.
· Trupele ce sunt rotite constant, care se deplasează de la un loc de antrenament la altul, care traversează frontierele internaționale și participă des la exerciții își îmbunătățesc pregătirea și vor fi gata de luptă într-o situație de criză. În plus, cooperarea zilnică cu aliații NATO este un alt avantaj semnificativ.
Pentru a crește factorul de descurajare împotriva Rusiei, solicitat de aliații din Estul Europei, fostul comandant al US Army în Europa propune extinderea utilizării acestor forțe de luptă care se rotesc constant pentru a include toate statele de pe flancul estic, din Estonia până în Bulgaria, precum și în Ucraina și Georgia. Acest lucru ar necesita prezența unor specialiști în logistică, în apărarea aeriană și balistică, membri ai poliției militare, experți în domeniul serviciilor de informații și comunicații, majoritatea aflați în Army Reserve și National Guard. În acest context, Hodges recomandă:
· creșterea capacităților de logistică și de transport în Europa de Est pentru a crește viteza de deplasare a forțelor NATO.
· instalarea de unități de apărare aeriană în aceste țări pentru a proteja infrastructura critică necesară pentru comanda misiunilor și desfășurarea forțelor de sprijin.
Surse: Bloomberg, The American Conservative, Politico.eu
Foto: Soldați americani (Sursa: US Army)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii