G4Media.ro

Publicație germană: Încep lucrările la primul centru de date hiperscale din Europa…

Sursa: Unsplash.com

Publicație germană: Încep lucrările la primul centru de date hiperscale din Europa de Sud-Est, în România / Cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, investiția se ridică la 35 de milioane de euro

ClusterPower, o companie fondată în 2019 de antreprenorii români Cosmin Georgescu, Vladimir Ester și Carmen Ursa Georgescu, a început să lucreze la ceea ce este planificat să fie cel mai mare centru de date din România și își propune să devină primul centru de date hiperscale din regiune, în Mischii, Județul Dolj, în iulie, scrie publicația germană bneIntellinews, citată de Rador.

Deși nu există o definiție precisă, un centru de date hiperscale depășește, în general, 5.000 de servere și 1.000 de metri pătrați – un prag pe care ClusterPower îl va depăși cu investiția sa. Cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, parcul tehnologic Cluster Power va găzdui un centru unic de infrastructură de inteligență artificială dezvoltat în parteneriat cu Nvidia.

Investiția inițială este de 172 milioane lei (35 milioane euro), jumătate fiind asigurată printr-un grant de stat extins anul trecut de Ministerul Finanțelor.

Pentru infrastructura cloud, ClusterPower a semnat parteneriate cu furnizori globali precum NVidia, HP, NetApp, Cisco Systems, F5, Palo Alto Networks, Exagrid, Schneider, Vertiv și York. Echipamentele centralei pe gaz vor fi furnizate de Rolls Royce – MTU, General Electric și Hitachi ABB.

Cu sediul în Cluj-Napoca, General Security este antreprenorul general pentru lucrările de construcție, în timp ce antreprenorul general pentru echipamentele IT și infrastructura de utilități este Bit Invest, din Târgoviște.

Prima fază a proiectului implică construirea infrastructurii utilitare pentru echipamentele IT. Aceasta include turnarea fundației, construcția centralei și prima unitate a proiectului. Centrul de date va deveni cel mai puternic nod de comunicații din regiune, având conexiune directă cu fibră optică la Frankfurt și Amsterdam și conectivitate cu 750 de centre de date din întreaga lume.

Aproximativ 40 de persoane lucrează la fața locului și se așteaptă să fie finalizată construcția primului modul în decembrie 2021.

„Unii dintre cei mai prestigioși și experimentați ingineri și furnizori de echipamente din lume lucrează alături de noi, ceea ce ne întărește convingerea că investiția noastră va fi un punct de referință în dezvoltarea României”, a declarat Cosmin Georgescu, fondator și CEO al ClusterPower.

Echipele implicate în proiect provin din România, SUA, Germania, Marea Britanie, Austria și Republica Cehă, precum și centrele lor de asistență la nivel global.

Proiectul este abia la început, a subliniat Georgescu, adăugând că, după finalizarea primelor faze de construcție, în decembrie 2021, ClusterPower va deveni cel mai mare furnizor în domeniul cloud și al informaticii din Europa de Est.

Sursa: bneintellinews.ro/ Rador

Sursa Foto: Unsplash/ Ilustrație generică

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ce sa faca si Ministerul Finantelor cu banii?
    Daca nu se poate ajuta pe el ajuta pe altii. In inteligenta artificiala si nu in apa, canal si cladiri publice renovate si utilate.
    E ca primariile alea care doneaza bani la constructia Catedralei.
    „Grantul reprezintă o sumă de bani acordată drept finanțare nerambursabilă pentru îndeplinirea unui scop anume. „

    • Să-mi fie cu iertare, dar ce ai vrut să zici mai sus? Nu am înțeles nimic…

    • Schemz de granturi, pentru investitii mari, e singurul instrument prin care poti atrage investitii…piata globala e concurentiala, te intrebi de ce multe companii au ales Ungaria, Slovacia, Cehia ori Polonia?….ajutorul de stat face diferenta….oamenii astia, daca nu erau romani, investeau cine stie unde…..altceva ma deranjeaza la autoritati….prima varianta de PNNR, pana sa vina Ghinea sa-l ajusteze, pe interese ongiste, prevedea o alocare de 1 mld euro pentru un Institut de Inteligenta artificiala, primul din lume, justificat, UIPATH, liderul mondial in domeniu, are origini romanesti….Institutul asta atragea multe investitii de tip cloud, talentele romanesti nu mai plecau,…multi studenti straini veneau la studii…valoare adaugata mare, dar ce sa faci, 1 mld din PNNR se duce pe instruirea functionarilor sa utilizeze calculatorul, si achizitia de calculatoare noi, asta crede Ghinea ca e digitalizare

    • @eu:
      „Surse familiarizate cu discuțiile purtate cu Banca Mondială au declarat cursdeguvernare.ro că Ministerul de Finanțe a notificat instituția financiară în noiembrie 2018 că nu dorește să mai finalizeze proiectul de reformă al ANAF demarat în aprilie 2013.

      Asta înseamnă că Ministerul de Finanțe:

      – renunță la 52 de milioane de euro, cât ar mai fi putut să deconteze pe proiect
      – va rambursa cât a cheltuit până acum (cam 18 milioane de euro, plus dobânzile aferente) fără rezultate în creșterea gradului de colectare al taxelor și fără efecte sesizabile în relația cu contribuabilul român”

  2. Felicitari Mischii, asa am aflat de tine! Bine ca se mai dezvolta si prin alte locuri din Romania! Bine ca se creeaza locuri de munca.

  3. E un pas bun pentru Romania, sa speram ca se pricep si sa vanda serviciile si ca au un plan solid.
    Partenerii din lista sunt producatori de Hardware, nu cred ca-i ajuta direct in marketing si servicii “on top”

  4. Bravo, era de mult timp nevoie de așa ceva, clar avem infrastructura, locații etc. Sper să vină și altora mintea la cap și să vedem mare parte din centrele de date moderne, dezvoltate aici.

  5. eu mai vreau o catedrala! una si mai mare, cu asta avansam,
    virusul nu are curaj sa intre intre peretii de haur!

  6. Nu e cea mai fericita locatie, mai indicat ar fi fost in depresiunea Ciucului ( polul frigului roman). Cu cat clusterul este situat intr-o regiune mai rece cu atat scad cheltuielile cu climatizarea ( care la un cluster de date sunt semnificative). De aia Google si facabook si-au facut centre de date in zona polara.