G4Media.ro

Publicație maghiară: România este total vulnerabilă în faţa Rusiei, iar creșterea brutală…

Sursa foto: romgaz.ro

Publicație maghiară: România este total vulnerabilă în faţa Rusiei, iar creșterea brutală a prețului se explică prin poziția de negociere foarte slabă

România a fost nevoită să importe gaze naturale din Rusia într-o cantitate mai mare şi la un preţ mult mai mare decât anterior, şi asta în contextul în care gazoductul BRUA, care a costat aproximativ o jumătate de miliard de euro, este gol de un an, prin care ar putea intra în țară gaze naturale azere, la un preţ mult mai mic decât cele ruseşti, scrie publicația pro-guvernamentală Magyar Nemzet, citată de Rador.

În doar un an, prețul gazelor importate din Rusia a crescut de patru ori. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în septembrie 2020 un metru cub de gaze naturale din Rusia a costat 150 de dolari pentru ca la sfârşitul anului preţul să ajungă la 180 de dolari, iar în martie 2021 să crească la 204 dolari.

După care a urmat o scădere temporară a prețurilor: în aprilie, preţul transportatorului de energie a fost de 185 de dolari în contextul în care sezonul de încălzire se apropia de sfârșit. Apoi, la sfârșitul verii totul a escaladat: în august compania Gazprom a crescut preţul de la 169 de dolari la 214, iar în septembrie la 325. În octombie putem vorbi deja de explodarea preţurilor: un metru cub de gaze din Rusia a costat 612 dolari, ceea ce a însemnat o scumpire de 88% într-o singură lună.

Între timp a crescut şi cantitatea gazelor naturale importate. Potrivit cotidianului economic din România intitulat „Ziarul financiar”, care se referă la datele furnizate de Gazprom, volumul exporturilor către România a depășit cota totală de anul trecut până la sfârșitul lunii noiembrie.

În primele nouă luni ale anului consumul de gaze naturale în România a depăşit cu trei procente consumul înregistrat în 2020, iar faţă de anul 2019 a fost mai mare cu şapte procente. Creşterea importului de gaze naturale se datorează, în primul rând, faptului că cel mai mare furnizor intern, OMV Petrom, a produs anul acesta cu zece la sută mai puține gaze naturale decât cu un an în urmă.

Potrivit prognozelor, în acest an, importurile de gaze ale României din Rusia vor fi cu mult peste un miliard de metri cubi, anul trecut fiind de 960 de milioane de metri cubi. În domeniul gazelor naturale, România este total vulnerabilă în faţa Rusiei, iar creșterea brutală a prețului se explică prin poziția de negociere foarte slabă.

Deşi România putea să aibă o alternativă din noiembrie anul trecut când a fost dat în folosinţă tronsonul românesc al gazoductului BRUA. Secțiunea de 479 de kilometri, care a costat 478,6 milioane de euro, are o capacitate de transport de 1,75 miliarde de metri cubi de gaze pe an între România și Ungaria și de 1,5 miliarde de metri cubi între România și Bulgaria, în ambele sensuri.

Scopul investiției, care a fost finanțată în mare parte de UE, este reducerea dependenței UE de gazele naturale ruseşti prin înlocuirea acesteia cu gaze azere. La un an de la darea în folosinţă în mod oficial, gradul de utilizare a gazoductului BRUA este minimă, deoarece Grecia încă nu şi-a rezolvat conectarea gazoductului BRUA la conducta TAP (conducta Trans Adriatic Pipeline), care are o lungime de 878 de km şi transportă gaze azere de la Marea Caspică către Uniunea Europeană.

În principiu nu există nici un obstacol pentru ca România să cumpere gaze extrase din Azerbaidjan, numai că din cantitatea de gaze azere care vin în Bulgaria printr-o conductă de gaze care a existat şi anterior, nu ajunge şi României.

Cu toate că gazele azere ar costa un sfert faţă de gazele cumpărate de la Gazprom, România plătește de două ori mai mult pentru gazele naturale scumpe, deoarece preţul gazelor se reflectă şi în preţul produselor. Combinatul chimic Azomureș din Târgu Mureș a oprit producţia pe motiv că nu poate produce îngrășământ la un preț la care acest produs să poată fi vândut: 70% din prețul de cost fiind reprezentat de prețul gazelor naturale.

Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Sindromul Stockholm ia din nou cuvântul.

  2. Ne doare realitatea, nu?

    • Numai cat de tare ii foare pe unii:)))
      Asta inseamna sa ai politicieni second hand gen iohanis, cutu, ciolos, ciolacu si restul clasei politice, toti fiind niste lingai au distrus imaginea si credibilitatea tarii.
      Nu sunt de acord cu magyar orban dar faptul ca nu se lasa calcat in picioare de impostorii nealesi din ue araca ca are macar o opinie despre tara lui, pe cand la noi, astia executa mai ceva ca in armata ordinele impostorilor.

    • Ungurii au incheiat acord pe termen lung cu rusii recent, cand pretul de livrare era aberant deja. Pretul negociat e mai bun ca pretul actual, DAR mai mare decat pretul de pe piata libera nedistorsionata de anul trecut. Moldova e in aceiasi situatie, dar fortata de imprejurari. Pe Orban nu l-a obligat nimeni sa-si bage capul in lat, doar afinitatea cu Putin.
      Romania va incepe anul asta sa aduca cantitati de gaz din mare. Nu cred ca importurile vor mai creste. Iar daca se rezolva si exploatarea zacamantului cel mare, daca se rezolva si interconectarea TAP, dupa ce se va da drumul si la Nord Stream 2, pretul la bursele internationale va scadea drastic. Si vom vedea daca ungurii au facut asa mare branza legandu-se cu contract pe termen lung la preturi stabilite pe varf de manipulare a pietei.

    • Pai si de cei ai vrea gaze de la rusi daca din alta parte este mai ieftin?
      Dupa asta se vede ca ai numai gargauni rusofili in loc de creier!

  3. Președinții României fiind buricul pământului au vrut să le demonstreze rușilor că sunt foarte tari , nu au avut o poziție rațională precum a Germaniei , Ungariei , și acum „capra râioasă” plătește , se închide AZOMUREȘ , ALU SLATINA și așa mai departe .

  4. singurele basini sunt in capul tau bai ionut, aia cu poluarea se refera la curent aia e alta mancare si e legata de curent, iar aici e vb de pret in articol

    gazul e liber, dar tarul putin il foloseste ca arma, ca poate, si noi nu suntem c r ve ca aur , sau ca orban sa fim recompensati cu preturi mai mici

    aici mai punem si un USL care e preocupat de furt si nu de investitii , de 30 de ani

  5. singurele basini sunt in capul tau bai ionut, aia cu poluarea se refera la curent aia e alta mancare si e legata de curent, iar aici e vb de pret in articol

    gazul e liber, dar tarul putin il foloseste ca arma, ca poate, si noi nu suntem c r ve ca aur , sau ca orban sa fim recompensati cu preturi mai mici

    aici mai punem si un USL care e preocupat de furt si nu de investitii , de 30 de ani

  6. ah ce imi plac stirile astea… astea de nu le auzi/citesti in presa aservita. 🙂

    • Astea sunt din presa aservită Ucigașului de la Kremlin! 😏

  7. Ce se întâmplă în materie de energie în țara asta este foarte, foarte, foarte suspect.
    Să ai rezerve de gaz descoperite în mai multe locuri din țară si să nu le exploatezi prin operatorii interni, să nu vrei să termini Centrala de la Iernut, să nu faci o modificare legislativă corectă pe exploatarea gazelor offshore timp de 3 ani care să deblocheze investițiile si exploatarea gazelor de mare adancime din Marea Neagră, toate acestea demonstrează că există un plan tare suspect.
    Nu cred că am fi fost atât de proști în conditii normale!

    • Este o combinație între faptul ca România este o co.lonie si resursele sunt exploatate de alții + corupția si incompetenta celor in funcții decizionale si de execuție.

  8. Decat căldură cu condiționări de la ruși mai bine 16 grade în casă, dormit cu ismene si căciulă!
    Fcuk Putin!

  9. Tot pesedee este de vina!!??

    • PSD este de vina ca sunt hoț.i , infr.actori, corupț.i, protejează clanurile de inter.lopi, doar atât!

    • Ia cauta tu pe goagle legea Dragnea privind redeventele. Si o sa vezi cum a fost blocata exploatarea gazelor din Marea Neagra. Stiu psdacilor nu le mai place sa isi aduca aminte de Dragnea p(u)scarie.

  10. Sunt aproape 13 ani de când însuși puțin il invita pe Băsescu sa cumpere gaze din Rusia… „e buna oferta?”
    https://m.mediafax.ro/economic/putin-gazele-rusesti-sa-fie-vandute-direct-romaniei-si-basescu-s-a-referit-la-firmele-intermediare-3719891

  11. Ionele…ai gresit nick-ul…… Ivan ar fi mai adecvat pentru propaganda pe care o vomiti !

  12. Aha, si pozitia de negociere puternica inseamna sa fii pupatorul in cur a rusilor din NATO/UE nu? Cum este Ungaria adica. Nu mersi.

  13. Vreti gaze, munciti in Siberia!

  14. Citiți articolul lui Radu Crăciun la http://www.raducraciun.ro/siguranta-nationala-sau-siguranta-personala/ și Petrisor Peru la https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/anul-marii-neghiobii ca sa intelegm cât de pricepuți suntem noi romanii la orice în lumea aceasta. Nu degeaba suntem urmașii dacilor care i-au învățat latina pe romani și mai dacii sunt și strămoșii nemților:) și între timp am devenit poporul ales, cel mai și cel mai popor de pe glob.

  15. O nouă greșeală.Nu poate un mc de gaz rusesc să a coste 612 dolari.Poate 1000 mc.Ar fi bine să corectați.Au scumpit rușii gazele, dar nici chiar așa.

  16. De nu explica nimeni din cond acestei țări cum de nu cumpărăm gaze azere mai ieftine ptr a funcționa firmele din Romînia – chiar n-au minte li se interzice achiziționarea si trebuie sa cumpărăm de la mătușa Germaniala acele prețuri- nu mai spun si de exploatarea gazului din țară- înseamnă colonie România

  17. Gaz scump…gaz nescump…Ardealul e al nostru, bai! Ofticati-va acolo la Budapesta. Nu va amestecati in treburile interne.

  18. In țara trădătorilor și pupatorilor de funduri UE și americane, este normal să se întâmple așa, iar mulțimea inconștientă, aplaudă in continuare!

  19. Aveți erori in articol. 1 m³ de gaz nu are cum sa coste 150$. Poate ati vrut sa scrieți, 1000m³ sau echivalentul unui megawat/oră

    „septembrie 2020 un metru cub de gaze naturale din Rusia a costat 150 de dolari pentru ca la sfârşitul anului preţul să ajungă la 180 de dolari, iar în martie 2021 să crească la 204 dolari.”

  20. Din cate stiu eu statul a delegat achizitia de gaze din import firmelor distribuitoare Engie si Enel . In trecut ministrul economiei incheia contractele de achizitie gaze in special de la rusi si in cazul ministrului dan ioan popescu o facea in defavoarea statului roman ,lua comisioane de la firmele cu care negocia astfel ca dupa un timp l-au gasit cu bijuterii de aur 50 kg . Pe de alta parte atat timp cat diferentul Romaniei cu Rusia privind returnarea tezaurului trimis la Moscova in 1917 la intrarea armatei germane in Bucuresti nu se rezolva nu vad cum putem negocia cu ei . Ungurii au facut compromisuri au incheiat un acord de construire a unei centrale atomice si mai multe colaborari . Noi ar trebui sa renuntam la tezaur ca sa mai putem negocia cu ei dar oricum nu sunt seriosi , speculeaza mult situatia existenta .

  21. Ungurii își fac bine treaba când e vorba de țara lor, populată de vreo 11 milioane de maghiari. Insistența însă de a comenta pe teritorii care nu le aparțin istoric, ci doar în realitatea lor virtuală, face ca orice băgare în seamă să le întoarcă obrazul doar pentru a încasa câte-un pumn în cap … istoric vorbind tot la câte100 de ani. E genul de neam care nu își vede lungul nasului și de acea trebuie să le fie scurtat din când în când.

  22. Mai dependenți de Rusia nu sunt mulți în Europa. Ungurii sunt chiar pe primul loc. Dacă rușii ar închide robinetul pentru Ungaria, în mod sigur 11 milioane de oameni ar intra în cea mai cruntă extincție a plenetei zilelor noastre.

  23. Problema este ca avem un contract făcut de dl Dragnea și pe care trebuie sa îl respectam. Tot ce putem face este sa luam o parte și gaze azere dar cine dracu sa vorbească Ciuca,Catu sau Iohanis? Serios vb nu are cine sa facă contracte pt ca ei se cearta pe putere doar cei de la UDMR ar putea dc le da ministerul economiei. Ei sunt mai ok dar restul sunt pizde care se plâng ca nu merge treaba și care cauta resurse pt alocații,pensii și salarii la bugetari

  24. Iar Ungaria scoate din Buda gazele necesare!