Publicație pro-guvernamentală de la Budapesta: Numărul românilor este în scădere, în timp ce numărul ungurilor este în creștere
Războiul din Ucraina va crește populația Europei Centrale cu milioane de locuitori, ceea ce va duce la o cvasi-stagnare a pierderilor de populație în regiune. Situația Ungariei este ajutată și de faptul că, pe lângă refugiații ucraineni, vin mai mulți oameni din străinătate decât cei care părăsesc țara. Singura excepție negativă din regiune este România, relatează Magyar Nemzet, citată de Rador.
Scăderea populației în Europa Centrală încetinește semnificativ în acest deceniu, iar unul dintre factorii cheie este faptul că milioane de oameni se mută în regiunea noastră ca urmare a războiului din vecinătate – potrivit unei analize realizate de Capital Economics, citată de ziarul ungar „Világgazdaság”.
Totodată, în timp ce declinul natural al populației din Europa Centrală continuă, regiunea a înregistrat în ultimii cinci ani o inversare a tendinței de emigrație, care a fost predominantă timp de decenii: în prezent, se întorc acasă mai multe persoane decât pleacă. Aceasta ajută la contracararea efectelor negative ale pierderii naturale.
Studiul infirmă convingerea că emigrația ungară și indicatorii demografici din regiune sunt slabi, adăugând că rata de scădere a populației din Ungaria ar putea încetini de la 0,2 la 0,1% pe an în deceniul 2020, ceea ce ar reprezenta o performanță mai bună decât media.
Echilibrul dintre emigrație și imigrație era mai bun în Ungaria încă din deceniul precedent decât în cele mai populate țări din regiune: Polonia, România și Cehia.
În timp ce România ar putea înregistra o atenuare a scăderii naturale în anii 2020, care este chiar mai mare decât cea a Ungariei, declinul la nivelul întregii populaţii ar putea fi totuși de două ori mai rapid decât cel al Ungariei, deoarece se așteaptă ca această țară să înregistreze cel mai mic excedent de migrație.
Cifrele au răsturnat convingerea că în regiune Ungaria a fost perdantul migrației spre vest. Dimpotrivă, se întâmplă tocmai invers.
Populația Croației, României și Letoniei a scăzut cu peste zece procente din 2000 încoace, mai mult de jumătate din această scădere datorându-se emigrării. Populația estonă, lituaniană și poloneză a scăzut mai puțin, dar emigrația a contribuit semnificativ la scăderea populației.
În schimb, balanța emigrației și imigrației a fost pozitivă pentru cehi, unguri și slovaci, iar în anii următori Ungaria ar putea avea rezultate excepționale în acest domeniu.
Analiza sugerează că, în afară de efectul ucrainean, este puțin probabil să existe un aflux semnificativ de cetăţeni străini în Europa Centrală în următorii ani.
Deși unele țări, precum România, au crescut numărul de vize de muncă acordate străinilor, nivelul de imigrație depinde de atitudinea locuitorilor din regiune, iar aceste țări datorită istoriei lor sunt rezistente la imigrație. Potrivit analizei, este posibil ca schimbarea să provină din emigrare.
Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Vizi Blanka
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank