G4Media.ro

Publicație pro-guvernamentală maghiară: În presa din Polonia se vorbește despre un posibil…

foto: Wikipedia

Publicație pro-guvernamentală maghiară: În presa din Polonia se vorbește despre un posibil stat federal polono-ucrainean / Argumente pro și contra

În Polonia se vorbește tot mai mult în mass-media despre șansele înfiinţării unui stat federal polono-ucrainean. Deocamdată nu este decât o ficțiune, subiectul fiind dezbătut în mare parte în presă, însă şi politicienii au avut deja argumente pro și contra. scroe Magyarnemzet, citată de Rador.

Dezbaterea a fost declanşată de un articol publicat de publicistul Marek Budzisz pe portalul wPolityce.pl, în care a îndemnat la reflecţia asupra fundamentelor ideologice ale unei formaţiuni statale comune. În opinia sa, federația polono-ucraineană se poate realiza în cel mai târziu zece ani.

Tomasz Sakiewicz, redactor-șef al Gazeta Polska, fiind de acord cu această idee, a scris în săptămânalul său că ucrainenii doreau de mult să restabilească republica poloneză istorică, Rzeczpospolita (căreia îi aparținea și Ucraina de Vest de azi, împreună cu Lituania și o mare parte din Belarusul de azi).

Unii amintesc că încă din 1920 a existat o uniune de stat polono-ucraineană, așa-numita alianță Pilsudski-Petljura, când statul independent ucrainean în curs de formare și cel polonez renăscut au luptat împreună împotriva inamicului comun, Rusia sovietică.

Crearea federaţiei a fost susţinută, printre alţii, de Jerzy Marek Nowakowski, istoric, publicist, fost secretar de stat şi ambasador în multe rânduri, precum şi de Romuald Szeremietiew, fost ministru adjunct al apărării naționale. Acest concept apare și în rândul actualilor oficiali guvernamentali, dar poate fi astfel interpretat şi discursul rostit de președintele Andrzej Duda de Ziua Constituției, din 3 mai, în care a vorbit despre „logodna celor două naţiuni”.

În acest context se încadrează şi recentele consultări interguvernamentale polono-ucrainene de la Kiev, în urma cărora părţile au semnat mai multe acorduri, printre altele, în domeniul politicii energetice și climatice, precum și al reconstrucției Ucrainei după război.

Ideea statului federal este susţinută şi din partea opoziției. Fostul premier Jan Krzysztof Bielecki și fostul deputat în Seimul polonez, iar apoi eurodeputat în Parlamentul European, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Polonia, Pawel Kowal, au pledat pe portalul Onet.pl. pentru încheierea unui acord special între Polonia și Ucraina. Acest acord ar prevedea o ședință comună de Guvern bilunară, o ședință comună anuală a parlamentelor și înfiinţarea unui consiliu comun la nivelul administraţiilor publice locale.

Însă mulţi se opun creării unui stat federal. Publicistul Jan Fiedorczuk a calificat, în săptămânalul Do Rzeczy, ideea formării unui stat comun drept o amenințare mortală la adresa intereselor naționale poloneze, menţionând că un asemenea stat federal ar destabiliza regiunea, ar avea consecințe economice grave, ba mai mult, ar produce un conflict direct între Varșovia și Moscova şi ar submina profesionalismul instituțiilor statului polonez și chiar ar strica bunele relații actuale dintre cele două țări vecine.

Ar însemna un război de facto cu Rusia, în care Varșovia nu ar putea conta nici pe ajutorul NATO, deoarece nu ar intra în stare de război ca parte atacată, ci din cauza deciziei sale. Susținătorii statului federal nici măcar nu se gândesc la ce ar presupune pentru Polonia reconstruirea, respectiv modernizarea Ucrainei după război, scrie Fiedorczuk. Economia poloneză este de patru ori mai mare faţă de cea ucraineană, Varșovia ocupă locul 23 în clasamentul mondial în ceea ce privește PIB-ul, în timp ce Kievul se află pe locul 53.

Din punctul de vedere al Ucrainei, scopul principal al formării unui stat comun ar fi, probabil, apropierea nivelului de trai din Ucraina de cel din Polonia. Dat fiind faptul că acest lucru este puțin probabil, federația ar fi un uriaş stând pe picioare de lut şi împovărat de conflicte interne, iar societatea poloneză ar respinge, probabil, finanțarea transformării economiei ucrainene.

Nici unificarea RFG și RDG nu s-a desfășurat fără probleme, încă are consecințe, deși erau două țări cu o istorie comună și vorbind aceeași limbă, iar procesul a costat neînchipuit de mult, potrivit unor estimări a ajuns la două-trei mii de miliarde de euro. În privinţa Poloniei şi Ucrainei, cum ar putea fi armonizate cele două sisteme juridice diferite, sistemele politice și economia?

Cum ar fi alegerile democratice într-un stat comun în care ucrainenii ar prevala ca număr, iar dacă alegerile s-ar desfășura pe linia de demarcație națională, s-ar putea întâmpla uşor ca votul să fie împotriva polonezilor. Ba mai mult, propaganda rusă ar primi pe tavă dovada „imperialismului polonez” şi pentru argumentul său, mult susţinut, potrivit căruia Ucraina este inadecvată pentru a fi un stat independent, mai scrie Fiedorczuk.

Statul federal imaginat nu ar semăna cu statele federale cunoscute în prezent, cum ar fi Marea Britanie, Statele Unite sau Germania. Ar fi o formațiune multinațională încărcată cu crize constante și conflicte interne. Crearea unui astfel de stat ar fi probabil un adevărat dezastru pentru Polonia, conchide publicistul polonez.

Sursa: Magyarnemzet/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Va, vai…si ungurii din grota care au vise umede gandindu-se la Ungaria Mare simt cum li se naruie speranta daca Ucraina s-ar lipi de Polonia.
    Rusia, ajuta-ne..asa striga ei acum

    • Bine punctat!
      Grofșorul de la Budapesta îl pupă în cur pe psihopatul de la Kremlin nu atât ptr.petrol și gaze,cât pentru „minunatul” precedent creat-acela că un stat revanșard și iredentist și-ar putea restabili frontierele visate în r ăspărul Dreptului internațional care a sigilat frontierele din Europa după WW2.
      Și când mă gândesc că avem români iubitori ai Rusiei…

    • Cu timpul s-ar asocia și Belarus, ca să intre în UE, după ce atacarea Ucrainei a compromis proiectul euroasiatic.

  2. Va, vai…si u.ngurii din grota care au vise u.mede gandindu-se la U.ngaria Mare simt cum li se naruie speranta daca Uc.raina s-ar lipi de P.olonia.
    R.usia, ajuta-ne..asa striga ei acum

    • E cu ricoșeu mizeria asta de articol!Bineînțeles ca Orban visează la Hungaria mare,e de presupus ca a primit promisiuni de la Vova,piticul nebun,calare pe urs(s)…ala cu mulți admiratori,idioții utili din Ro!…

  3. Asta suna a diversiune maghearo – rusă .
    Nostalgicul Orban își sprijină ( daca este nevoie și murdar) șeful. Pe Putin , piticul crăcănat .
    Numai că vor veni zilele când Ungaria va plăti cu vârf vasalitatea unui aventurier pro rus , Victor Orban .

    • @wannabe mugetar .. articolul din presa maghiara analizeaza .. deci pot fi vise umede ale Magyiariei .. tu ai citit articolul inclusiv titlul?

    • Tu te prefaci că nu vezi punctul crucial: presa maghiară pro-Orban şi pro-Putin este cea care citează ideile unor neica-nimeni polonezi, oameni de talia intelectuală a microbiştilor din Cişmigiu.

      Las-o jos, că visul umed este al Ungariei!

  4. Candva , demult , asa cum scrie si in articol , Polonia se intindea anla la Romania . Asa ca este nosrmal ca Polonezii sa-si doreasca . Poate vor si Ucrainenii , care ar intra astfel sub umbrela Nato . Si pentru noi ar fi bine , ca s-ar crea un precedent care near putea apropia de Republica Moldova . Ramane discutia daca Polonia , care acum are un parcurs de invidiat , chiar si-ar permite o astfel de uniune . Idem pentru Romania .

  5. iluzii desarte . ucraina mai mica oleca va ramane ancorata in ue si atit iar trupele nato vor ajunge pe nipru

  6. O prostie, asta nu se va întâmpla, pt ca nimeni nu vrea aparitia iar a unui superstat in Europa. Relațiile polono ucrainene par minunate acum dar au între ei răni adânci, nationale și confesionale. Recomand filmul Wolyn din 2016, excelent și reprezentativ privind relația trecută a celor două popoare. Un film realist extrem, extrem de dur, greu de privit pt cei mai sensibili, însă merită pt cine vrea să înțeleagă partea asta de lume.

  7. Ar fi bine, dar slabe șanse.

    • iarna nu i ca vara
      e bine ca nu i rau

      cam la astfel de cugetari te limitezi tu ca individ posesor de buletin fara dunga rosie si cu drept de vot…. produs al parintilor plecati in spania si al invatamantului romanesc. 🙏

  8. Asta suna a propaganda ruseasca de prima mana iar faptul ca e raspandita de media maghiara ridica suspiciuni si mai mari.

  9. Ma intreb despre ce duda vorbesti matale?

  10. De la vorba la faptă mai este mult.
    Întradevăr a existat și în evul mediu o uniune Polonia Lituania, cam cu aceași întindere.
    Polonezii au urmat școala cu hărți pe pereți cu Polonia Lituania „dodoloata”și subconstientul lucrează.
    Cât despre Ungaria, aceasta a avut grija sa nu aibă nici un vecin dispus la uniuni amiabile.

  11. In razboiul din est Polonia are propria agenda…asta ar trebui retinut!

  12. Aveți imaginație bogată. Trebuie subliniat faptul că planurile secrete ale NATO+UE pe termen lung prevăd, cred eu, dezmembrarea colosului de la răsărit în statele sale componente. Ceea ce este extrem de greu de realizat având în vedere că Federația Rusă este cea mai mare putere nucleară. Însă, o dată realizat acest lucru,
    puterea nucleară al acestui imperiu al răului
    va fi mult diminuată. Sper.

    • Rusia se va destrama din interior. E un sistem feudal bazat pe exploatarea resurselor și a oamenilor de către o clasa mica de parveniți extrem de cruzi.

  13. !Doru,Marius

    Ar fi trebuit să știți că profețiile (baba Omega) nu sunt predicții, adică judecățile de valoare, subiective in esența lor nu țin loc de analize științifice!

    Evoluția sistemelor sociale mari nu poate fi anticipata nici măcar pe termen scurt, darmite pe termen mediu sau lung!

    Și-ar fi putut imagina Elena Udrea acu 10 ani că va ajunge la închisoare?

  14. Hai ca a belit-o de tot Putinica !! De yne de lupta din greu pentru. Denazeificarea Ungariei se trezește cu Polonia la granița. Nașpa rusnacilor..dacă u stați în curtea voastră vezi ce se poate întâmpla??