
Publicație turcească: Când vor ataca Iranul, în mai, în septembrie?
Mi-aș dori foarte mult ca negocierile dintre Iran și Statele Unite să se încheie cu un acord, pentru că alternativa este războiul, scrie publicația turcească Hurriyet, citată de Rador Radio România.
The New York Times a scris că Netanyahu i-a transmis lui Trump planul său de a ataca Iranul, în timpul celei de-a doua vizite făcute la Casa Albă.
Trump ar fi respins planul de atac al Israelului și ar fi ales calea negocierilor nucleare cu Iranul. Întrebat dacă a blocat planul Israelului de a ataca Iranul, Trump a răspuns: „Nu aș spune că l-am respins, dar nu mă grăbesc”.
Acest răspuns merită analizat cu atenție. Pentru că ne aflăm într-un moment critic care poate duce la pace sau război.
Turcia și Iranul
În timpul vizitei sale la Casa Albă din 7 aprilie, Netanyahu s-a concentrat pe două aspecte.
1. S-a plâns de Turcia.
2. Și-a prezentat planul de a lovi Iranul.
Al doilea “One Minute”
1. Netanyahu s-a plâns de Turcia dar a primit un avertisment istoric din partea lui Trump. Acesta i-a spus lui Netanyahu: „Ar trebui să fii și tu rezonabil”. Întrucât eram preocupați de politica internă din Turcia, nu am apreciat suficient avertismentul lui Trump pentru prim-ministrul israelian. Acest mesaj a fost un al doilea „One Minute”, transmis acum de președintele american premierului israelian Netanyahu.
Primul „One Minute” a fost transmis de Erdoğan președintelui israelian Shimon Peres la Davos (în 2009, la Forumul Economic de la Davos, premierul de atunci al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a protestat față de declarațiile lui Shimon Peres referitoare la dosarul palestinian, întrerupându-l și cerând moderatorului sesiunii să îi permită dreptul la replică, prin formularea “One Minute”. Apoi Recep Tayyip Erdoğan a părăsit lucrările Forumului – n. red.).
2 – Vizita lui Netanyahu la Casa Albă cu un plan de atac asupra Iranului a fost confirmată de însuși președintele american Trump.
Evoluții pozitive
Trump spune că diplomației trebuie să i se acorde o șansă înainte de război. El susține începerea negocierilor nucleare cu Iranul. Netanyahu nu este mulțumit că Trump a ales calea negocierilor. Dar fiind vorba de președintele american Trump, el nu are altă variantă decât să accepte.
Discuțiile dintre SUA și Iran au început, fiind găzduite de Oman. Miercuri se vor întâlni delegațiile tehnice, iar sâmbătă ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, și trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, se vor întâlni pentru a treia oară. Pentru moment, se afirmă că discuțiile evoluează pozitiv.
Negocierile urmăresc două capitole.
1. Inspectarea activităților nucleare ale Iranului.
2. Ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului.
Dacă vrea Iranul
Iranul este o țară cu un simț statal puternic dezvoltat și care utilizează în mod eficient resursele diplomatice. Președintele american Trump, pe de altă parte, vrea să împiedice Israelul să atace Iranul, prin încheierea unor acorduri. Pentru că Trump este conștient că un război israeliano-iranian ar fi un dezastru pentru regiune.
De asemenea, în lupta sa cu China, Trump își dorește să îndepărteze Rusia și Iranul de China. Trump luptă cu China pentru poziția de lider mondial. Prin urmare, el dorește ca războiul Rusia-Ucraina să se încheie, iar războiul Israel-Iran să nu se declanșeze.
Întrebat dacă a blocat planul Israelului de a ataca Iranul, Trump a răspuns: „Nu aș spune că l-am respins, dar nu mă grăbesc”.
Aceasta nu înseamnă că posibilitatea unui atac israelian a dispărut complet. Ea este doar suspendată. Atunci ce se așteaptă? Dacă negocierile nucleare dintre SUA și Iran eșuează, atunci posibilitatea unui atac asupra Iranului este iminentă.
Dar se vorbește despre un calendar? Surse străine indică luna septembrie în legătură cu planurile de a lovi Iranul. Întrebarea care se pune este cine va ataca Iranul, SUA sau Israelul?
Surse occidentale spun că planurile sunt gata, că Israelul va ataca Iranul iar SUA nu vor împiedica Israelul să facă acest lucru și vor oferi sprijin logistic.
Sper că acest plan, care ar putea incendia regiunea noastră, nu va ajunge să fie pus în aplicare și că negocierile dintre SUA și Iran vor conduce la un acord. Pentru că ar fi un dezastru pentru regiunea noastră.
Iranul este capabil să răspundă ferm Israelului și țărilor care îl susțin, prin mobilizarea elementelor sale proxy.
Dacă planul nu este împiedicat, de această dată am putea asista la un război serios israeliano-iranian. Acesta ar fi un dezastru.
Întâlnirea Trump- Erdoğan
Una dintre etapele importante ale acestui proces va fi întâlnirea dintre președinții Erdoğan și Trump.
Se așteaptă ca Trump să viziteze Turcia în cadrul turneului său în Orientul Mijlociu în luna mai. Există posibilitatea ca Trump să vină în Turcia după ce va vizita Arabia Saudită, Qatarul și Emiratele Arabe Unite. Dacă nu, vizita președintelui Erdoğan în SUA este planificată pentru luna iunie.
Dacă negocierile dintre SUA și Iran nu au succes, atunci Iranul va fi unul dintre punctele de pe ordinea de zi a întâlnirii Erdoğan-Trump. Erdoğan se opune, desigur, unui atac israelian împotriva Iranului. El consideră acest lucru periculos pentru regiunea noastră. Chiar și ideea de război este rea. Dar este și mai rău dacă Israelul și SUA sunt implicate.
Sper că eforturile de pace vor învinge, nu războiul.
Sursa: HÜRRIYET / Rador Radio România / Traducerea: Florin Matei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.