”Pucistul” Bădălău, preș în fața lui Dragnea: Eu nu am fost de acord cu primul punct din scrisoare, cu demisia, eram în vacanță. Nu făceam greșeala
Baronul PSD de Giurgiu, Niculae Bădălău, unul dintre inițiatorii puciului eșuat împotriva lui Liviu Dragnea, a făcut joi o serie de declarații prin care a încercat să se delimiteze de demersul de răsturnare a liderului social-democrat de la șefia partidului. El a spus că nu a fost de acord cu primul punct din scrisoare, deși a semnat-o, prin care se cerea demisia lui Dragnea, și că solicitarea a fost ”strecurată” în document în timp ce el era în vacanță, motiv pentru care a votat împotriva înlăturării liderului PSD.
”La noi nu ne unim zece inşi să-l dăm pe unul jos, asta nu e politică, e mahala. Erau 16 puncte, cu primul punct nici eu nu am fost de acord, dar, din păcate, am făcut greşeala să plec într-o vacanţă cu familia care era programată de şase luni şi cât am fost s-au schimbat anumite principii, în primele discuţii nu au fost, pentru că era foarte clar că eu nu făceam greşeala (…) Eu nu am votat împotriva domnului Dragnea, nu am votat cu grupul pentru că nu era ceea ce gândisem. Aceeaşi poziţie au avut-o şi ceilalţi colegi care au semnat şi care aţi văzut foarte bine că nu şi-au exprimat votul (…) Pe mine ce mă interesa era să avem o dezbatere şi din punctul ăsta de vedere a fost un câştig pentru că a fost o dezbatere opt ore şi uitaţi că s-a şi îmbunătăţit activitatea politică”, a susținut președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, într-o conferință de presă, portrivit Agerpres.
El a mai spus că a discutat cu Liviu Dragnea despre situaţia guvernului şi că speră ca organizaţia Giurgiu să aibă din nou miniştri, menţionând că probabil va face propuneri în acest sens.
„Eu, cu domnul preşedinte Dragnea, am foarte multe înţelegeri, ieri am avut o discuţie, cred că de trei ori ne-am văzut ieri la trei întâlniri, cred că undeva la patru-cinci ore am stat de vorbă faţă de forma în Guvern şi comisia care s-a format, cum avem de gând cu secretarul general al guvernului, cu foarte mulţi factori din guvern. (…)Luni, a fost BPN, s-a format o comisie pentru analiza guvernului – pentru că unul dintre factorii pentru care am pierdut puncte comparativ cu 2016 a fost imaginea guvernului, funcţionalitatea lui – şi, ca urmare a acelei scrisori de la ultimul CEX, s-a format o comisie care analizează acum partea umană, resursa umană. Probabil vom încerca să mai propunem şi noi ceva din Giurgiu, sper că vom avea din nou miniştri, pentru că am văzut că atunci era o mare tragedie că am pierdut miniştri. Nu am pierdut nimic, ideea e să ne facem datoria, dar atunci am văzut că foarte multe publicaţii anunţau aşa o mare tragedie că nu mai avem ministru. Funcţia de ministru e o funcţie extrem de volatilă”, a mai spus Bădălău.
Din cei 25 de membri CEX al PSD care semnaseră scrisoarea anti-Dragnea, rămăseseră pe poziții doar 17 în dimineața de vineri, iar în ședința Comitetului Executiv de vineri seară doar câțiva au mai votat pentru demisia lui Dragnea, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.
Trădarea cea mai dură a fost a lui Niculae Bădălău, liderul PSD Giurgiu, care pozase în lider al nemulțumiților. El a mai încercat în ianuarie o mică revoltă împotriva lui Dragnea, când a și semnat o scrisoare împotriva acestuia, dar a fost întors și atunci de liderul PSD.
Răsplata lui Bădălău pentru trădarea puciștilor a fost o nouă funcție în partid oferită chiar luni de Liviu Dragnea: calitatea de membru într-un grup de lucru înființat luni de conducerea PSD și care va monitoriza activitatea liderilor partidului. Alături de acesta, din grupul de monitorizare vor mai face parte o serie de alți lideri care l-au sprijinit pe Liviu Dragnea în bătălia politică de vineri: Doina Pană, Dragoș Benea, Marian Oprișan, Constantin Rădulescu, Laurențiu Nistor, Marius Dunca, Gabriel Zetea și Codrin Ștefănescu.
Acest grup va monitoriza modul în care miniștrii și liderii partidului duc la îndeplinire programul de guvernare și va da raportul premierului și președintelui PSD, a anunțat Liviu Dragnea la Parlament, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al partidului.
Niculae Bădălău a pozat prima oară în opozant al lui Dragnea în contextul conflictului pe care liderul PSD l-a avut cu fostul premier, Mihai Tudose. Președinte executiv la acea dată, Bădălău a transmis conducerii PSD o scrisoare prin care solicita „renaşterea democraţiei interne” din partid, afirmând că au fost făcute mai multe greşeli care au dus la suspendarea ei, precum demiterea propriului guvern, anumite decizii anunţate şi abandonate sau faptul că nu toţi cei care au devenit miniştri aveau competenţele necesare pentru a merita un loc în Guvern. În urma acestui demers, Bădălău a fost demis din funcția de președinte executiv al PSD, rămânând simplu senator.
Al doilea puseu de răzvrătire la avut Niculae Bălău după scrisoarea deschisă prin care Ecaterina Andornescu solicita demisia lui Dragnea de la șefia PSD, în urma reprimării violente a mitingului din 10 august. Atunci, în contextul discuțiilor despre posibila excludere a Ecaterinei Andronescu, Bădălău le-a transmis un mesaj intern – obținut de G4Media.ro – senatorilor PSD, prin care îi lua apărarea acesteia și făcea apel la ”calm și prudență” în partid.
”Fără a face referire la fondul scrisorii deschise adresate de doamna profesor Ecaterina Andronescu membrilor PSD, am convingerea fermă că toți colegii social-democrați trebuie să ținem cont de vechimea colegei noastre în partid (26 de ani), de faptul că este una dintre cele mai marcante membre din PSD, cu rezultate foarte bune în sondaje, un foarte bun comunicator, un om care a dat valoare tuturor funcțiilor pe care le-a deținut prin muncă și dedicare, un dascăl de o verticalitate și profesionalism exemplare”, le-a scris Niculae Bădălău senatorilor PSD.
El a făcut apel și pentru respectarea libertății de exprimare și a ”libertății după exprimare” în interiorul partidului, ”fundamentul oricărei democrații”.
”Totodată, consider că PSD este un partid puternic, unit, care garantează nu doar libertatea de exprimare ci și libertatea după exprimare, mai ales că dreptul neîngrădit la liberă exprimare reprezintă fundamentul oricărei democrații. O democraţie nu poate fi sănătoasă decât dacă libertatea de exprimare este una echilibrată. Mărturisesc că mă aștept la calm și prudență în declarații din partea tuturor colegilor, având convingerea că neînțelegerile apărute pot fi analizate și rezolvate în interiorul partidului, un partid care trebuie să rămână un spaţiu al diversităţii de idei şi de opinii, al transparenţei şi al respectului reciproc”, a mai scris Bădălău pe grupul de comunicare al senatorilor PSD.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii