Puii răi și câinii cu două cozi: cele mai ciudate 6 partide pe care le poți vota la alegerile europene
În iunie vor avea loc alegeri europene – și o mulțime de partide consacrate se luptă din greu pentru a câștiga votul în vederea alegerii celor 720 de eurodeputați care vor determina cursul legislației UE în următorii cinci ani, scrie Euronews.
Există, însă, o serie de opțiuni mai specializate, dacă nu chiar ciudate.
În timp ce numărătoarea inversă se apropie de deschiderea urnelor la 6 iunie, Euronews a căutat cele mai ciudate opțiuni cu care s-ar putea confrunta europenii la urne.
1. Partidul Esperanto
Alegătorii din Franța pot pune ștampila pe partidul Europa Democratică Esperanto – o campanie cu o singură temă care încearcă să adauge această limbă artificială, inventată în 1887, la lista celor 24 de limbi oficiale ale blocului comunitar.
„Organismele UE funcționează aproape exclusiv în limba engleză”, se arată în documentele de pe site-ul partidului. „Populația europeană este izolată de liderii săi”.
Este lipsa esperanto într-adevăr motivul pentru care alegătorii se simt separați de Bruxelles? În 2019, 18.587 de membri ai electoratului francez au crezut că da, ceea ce plasează partidul la 0,08% din totalul național.
A devenit unul dintre cele 28 de partide care au candidat în Franța, dar nu au obținut niciun europarlamentar.
2. Partidul pentru mileniali
În toată Europa, strategii de partid încearcă să își dea seama ce argumente vor rezona cu tinerii sau cu bătrânii.
Alături de partidele principale, precum creștin-democrații și socialiștii, alegătorii din Germania pot alege dintr-o serie de opțiuni dedicate vegetarianismului, umanismului și drepturilor animalelor.
Sau ar putea opta pentru un partid cu interese și mai speciale – dedicat cercetării biomedicale în domeniul întineririi sau opririi totale a procesului de îmbătrânire.
Site-ul web al Partei für schulmedizinische Verjüngungsforschung afirmă că va investi 40 de miliarde de euro pe an din banii UE pentru a oferi „o viață sănătoasă nelimitată pentru toată lumea”, promițând europenilor șansa unei durate de viață de mii de ani.
3. Partidul „Nu ne votați”
Dacă nu vă place să votați pentru a deveni Matusalem, ați putea pur și simplu… să nu votați.
În Cehia, există un partid „Nu ne votați”, iar mesajul său s-ar putea dovedi extrem de popular.
La ultimele alegeri europene din 2019 s-a înregistrat o prezență record la vot, atribuită unei creșteri a interesului în rândul alegătorilor tineri. Însă aproape jumătate din electorat a ales să rămână acasă, ceea ce sugerează un entuziasm mai scăzut în ceea ce privește chestiunile legate de UE în comparație cu sondajele naționale.
Numele complet al cehului „Nechceme Vase Hlasy” îndreaptă utilizatorii către un site web care proclamă beneficiile „anarho-capitalismului” – o teorie politică libertariană care pledează pentru reducerea reglementărilor statului.
4. Votați pentru puiul rău
Partidul suedez Ond Kyckling Partiet, sau Partidul Puiului Rău, este unul dintre cele 114 grupuri care concurează pentru cele 21 de locuri de europarlamentar ale țării.
„Inițial, puiul malefic a fost un fel de glumă internă”, a declarat pentru Euronews Svante Strokirk, fondatorul partidului, care se află și în fruntea listei sale electorale. „Nu-mi amintesc exact de ce, dar s-a cam transformat”.
Deși partidul are câteva idei politice, de la reforma drepturilor de autor la reguli electorale, Strokirk pare mai interesat să testeze cât de ușor a fost să se înregistreze oficial ca și candidat.
El speră să obțină peste 100 de voturi, ceea ce ar reprezenta o creștere semnificativă față de cele 39 pe care le-a obținut partidul la recentele alegeri naționale.
„Dacă ești o persoană care vrea să voteze pentru Partidul Puiului Rău, cred că probabil nu ai fi votat oricum, sau nu-ți pasă atât de mult pentru cine votezi”, a spus el.
El spune că nu este foarte sigur că vrea să devină europarlamentar, deși recunoaște că „ar fi mișto”.
„Nu am mers atât de departe încât să mă uit la prețurile proprietăților din Bruxelles”, a adăugat el.
5. … sau un câine cu două cozi
Uneori, în politică, ceea ce începe cu umor poate sfârși foarte serios.
Mișcarea Cinci Stele din Italia, fondată de satiristul Beppe Grillo, este prognozată de un sondaj recent al Euronews să câștige 16 din cele 76 de locuri din Italia în iunie anul acesta.
Partidul Câinelui ungar cu două cozi, înființat în Szeged, Ungaria, în urmă cu aproape douăzeci de ani, și-a propus să ironizeze politica tradițională prin intermediul unor cascadorii artistice pline de umor – dar acum spune că este mult mai mult decât o glumă.
Deși partidul își păstrează latura ironică, candidatul principal Marietta Le a declarat pentru Euronews că Partidul Câinelui Ungar cu Două Cozi „atrage atenția asupra problemelor din viața publică și din politică” prin „gândirea pe termen lung, bazată pe comunitate”.
Marietta Le a citat probleme, de la trotuare sparte la corupție: și cu siguranță există o mulțime de probleme asupra cărora să se atragă atenția. Liderul de dreapta Viktor Orbán, aflat la putere din 2010, este acuzat frecvent că a deviat spre autocrație, iar deputații europeni au invocat preocupări legate de independența justiției și libertatea presei.
Speranțele cresc în privința alternativelor, cum ar fi Péter Magyar, un fost apropiat al lui Orbán, care are 12 candidați la europarlamentare și care crește în sondaje.
Dar Marietta Le este încrezătoare că partidul ei va obține cel puțin un deputat european și, în caz afirmativ, este în discuții pentru a se alătura grupului Verzilor din Parlament.”Suntem un partid amuzant – iar celelalte partide sunt niște glume”.
6. Partidul Partidul
Poate cel mai faimos – și, după cele mai multe sondaje, de succes – partid de protest este din Germania, numit simplu Die Partei.
În luna iunie a acestui an, comediantul și fondatorul Martin Sonneborn încearcă să obțină un al treilea mandat în Parlamentul European – cu un manifest care include promisiunea de a reconstrui Zidul Berlinului și de a plafona prețurile la bere și kebab.
Potrivit site-ului Parlamentului European, în cei zece ani de când este europarlamentar, Martin Sonneborn nu a redactat niciun raport – instrumentul cheie pe care legislatorii îl folosesc pentru a modifica legislația UE sau pentru a cere schimbări politice.
Sonneborn a declarat pentru Euronews că ridică vălul de pe instituțiile opace ale UE – și citează, de asemenea, intervenții în probleme mai serioase, cum ar fi modul în care Comisia Europeană a negociat contractele de vaccin Covid cu Pfizer și relațiile problematice ale blocului cu Azerbaidjanul.
„Este crucial să nu realegem partidele care au condus Europa spre război și criză”.
De ce sunt atât de multe partide?
Pentru Sophia Russack, de la Centrul pentru Studii de Politici Europene, nu este de mirare că în iunie va exista o asemenea diversitate.
„Alegerile pentru Parlamentul European sunt întotdeauna un teren de testare foarte atractiv pentru noile partide”, a declarat Russack, cercetător la centrul de reflecție cu sediul la Bruxelles.
În țări precum Germania, nu există un prag minim pentru ca un partid să obțină reprezentare în UE, observă ea, ceea ce face ca aceste alegeri să fie o bună pregătire înainte de a încerca să candideze la alegerile naționale, care au un prag minim de 5%, mult mai dur.
„Partidele de satiră aduc o prospețime … Nu cred că este neapărat nesănătos pentru democrație să existe astfel de partide”, a declarat Russack.
Dar, a adăugat ea, regulile Parlamentului European înseamnă că șansele sunt îndreptate împotriva iconoclaștilor care nu se pot încadra în niciuna dintre marile familii politice ale camerei, care sunt în prezent șapte.
„Puterea și influența sunt distribuite în funcție de grupuri și de afilierea la un grup”, a spus ea – explicând, poate, de ce cei ca Sonneborn nu au reușit să se implice în activitatea legislativă. „Fără un grup, nu ești nimic.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank