G4Media.ro

Pulsul campaniei din America. Analiză The Financial Times: Avansul lui Biden nu…

sursa foto: Colaj G4Media.ro

Pulsul campaniei din America. Analiză The Financial Times: Avansul lui Biden nu e tocmai de neglijat, dar nici imposibil de depășit / Există motive să credem că decalajul se va diminua și mai mult

Ziua Muncii [în SUA, prima luni din septembrie – n.trad.] este sfârșitul informal al verii americane. Într-un an cu alegeri prezidențiale este totodată și semnalul că alegătorii trebuie să înceapă să se concentreze pe alegerea pe care o vor avea de făcut, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Nu mai sunt decât opt săptămâni până când îi vor înmâna lui Donald Trump un nou mandat ori îl vor ridica pe Joe Biden în postura de cel de al 46-lea șef executiv al republicii. Faptul că anul acesta ne putem aștepta și la un al treilea deznodământ – un rezultat contestat – e un semn al vremurilor tensionate pe care le trăim.

Este, din necesitate, o campanie-fantomă cu puține din acele mitinguri și discursuri electorale care îi conferă democrației viață. Dar acest lucru nu ar trebui echivalat cu o competiție statică și anostă. Dacă nu mai demult de începutul lui august ea promitea să fie o victorie zdrobitoare a lui Biden, acum este o cursă foarte strânsă. Avansul cândva de peste 10% al candidatului democrat în sondaje oscilează acum la un pic sub 8%: nu e tocmai de neglijat, dar nici imposibil de depășit. Și există motive să credem că decalajul se va diminua și mai mult.

Unul dintre ele este dispariția graduală a Covid-19 de la știri, deși, din nefericire, nu și din rândurile populației. Cu toate că numărul cazurilor crește, alte subiecte au devenit mai semnificative. Reforma poliției, protestele rasiale și obișnuita trombă a scandalurilor prezidențiale (cel mai nou fiind legat de opiniile dlui Trump despre americanii morți în războaie) au pus capăt monopolului deținut în primăvară de pandemie asupra dezbaterii publice.

Câtă vreme virusul a împins afară de pe posturi toate celelalte știri, președintele, care a ratat răspunsul împotriva lui, a avut slabe șanse de realegere. El va aplauda prin urmare ascensiunea a aproape oricărui alt subiect în presă. Dl Biden i-a cerut dlui Trump să-și ceară scuze familiilor militarilor pe care i-ar fi insultat. O declarație importantă, fără îndoială, dar totodată și una care ține pentru o zi în centrul atenției presei altceva decât Covid-19.

Un alt potențial risc pentru democrat îl reprezintă viitoarele trei dezbateri televizate. Fără prea multe evenimente neprogramate și audiențe înfruntate în direct, talentele de comunicare ale dlui Biden n-au prea fost puse la încercare din martie. Și în trecut au cam lăsat de dorit. De data aceasta riscul ține mai puțin de gafe și malapropisme – asemenea lucruri nu l-au împiedicat pe dl Trump să fie ales -, și mai mult de semnele vârstei și declinului.

Niciunul dintre ei nu mai este în floarea vârstei, dar dl Biden are 77 de ani, iar favoritul are întotdeauna mai mult de pierdut la dezbateri. Trei runde de păruială a câte 90 de minute cu un inamic fără scrupule la posturi de televiziune globale vor pune la încercare un om care timp de șase luni a fost în măsură să-și aleagă pe sprânceană intervențiile. În cel mai mai puțin grav caz, el va fi nevoit să adopte o poziție referitoare la chestiunea rasismului și poliției care să împace și stânga militantă și pe alegătorii indeciși din clasa de mijloc.

Dintre toate atuurile președintelui cel mai util s-ar putea dovedi a fi economia. Redresarea nu ar trebui supraestimată. Având în vedere că măsurile de carantină sunt adesea ridicate doar pentru a fi impuse la loc, mult dorita redresare în formă de „V” nu a avut niciodată o mare probabilitate de a se materializa. Cu toate acestea, dl Trump va profita de acele vești bune care totuși există. La 8,4%, șomajul este acum mai mic decât la apogeul crizei financiare.

De acum până în noiembrie președintele va zugrăvi tabloul unei Americi în curs de însănătoșire – care ar urma să fie inversată dacă democrații vor impune noi impozite ori niște oficiali sanitari impasibili vor cere noi restricții. În calitate de susținător al economiei, se află în cea mai fericită ipostază a sa. Recesiunea i-a refuzat șansa de a accentua acest aspect în cursul campaniei. Redresarea, oricât de incompletă sau speculativă, ar putea să i-o ofere iar.

Sigur, realegerea dlui Trump mai este și acum o misiune cu succes improbabil. Președinții cu o rată scăzută de popularitate într-o economie precară tind să nu supraviețuiască judecății electorale. Iar avansul dlui Biden în sondaje este clar. Însă tendința este cea care e rău prevestitoare.

Acum, când americanii se implică mai serios în procesul electoral, acel aer de deznodământ dinainte cunoscut care-l înconjura nu cu multă vreme în urmă a dispărut. A fost o vară a tulburărilor extreme și puține lucruri îi priesc președintelui mai mult decât ele.

Sursa: The Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Se mai îndoiește cineva că Trump va obține al doilea mandat!

    • Zicem că nu obține al doilea mandat, ne ajută la ceva? :)))
      Singurii avantajați ar fi chinezii, că încetează războiul comercial pornit de Trump

    • Alexey, Vezi ca intrebarile nu se pun cu semnul exclamarii la sfarsit. Pana una alta la casele de pariuri Biden e in fata. Si sta mai bine in toate sondajele, in comparatie cu Clinton, la acelasi numar de zile inainte de alegeri.

      Dar intr-adevar scorul e apropiat, asa ca nu m-ar suprinde sa prindem inca 4 ani de orange man la Casa Alba.

      Si pentru dan, da, un om sanatos la cap in fruntea celei mai puternice natiuni e in general un lucru bun. Lumea are nevoie de cooperare, nu de divizare si scandal, marca Trump.

    • @dan
      Razboiul nu este o toana a lui Trump: exista un inalt consens – intre democrati si republicani – referitor la relatiile tensionate cu chinezii si atitudinea fata de ei.
      Faptul ca Trump face show-ul lui clasic, si pune acest razboi in centrul atentiei (in special pentru a mai disipa problema sa de imagine generata de abordarea cretina a pandemiei) este altceva.

  2. Ce parere ai Johny?

  3. Este prea devreme pentru a se pronunta cineva . Jocul este atit de imprevizibil si rasturnarile de situatie atit de posibile incit pare a fi cea mai grea predictie in desemnarea noului sef de stat . Deocamdata Trump este in plin avint electoral in timp ce Biden pare a sta la cutie . Este o alegere intre un presedinte expansiv comportamental , netemator si puternic vocal , contra unui posibil presedinte ce are in mineca multi asi ai cunosterii jocului politic .Sa vedem ce surprize apar -pe ultima suta de metri – si abia apoi putem spune .

  4. In primul mandat Obama ,cind am ascultat primul interviu al presedintelui nou ales, am stiut cine va fi cistigatorul alegerilor de atunci , acum nu mai pot zice acelasi lucru .Presedintele TRUMP este unul de forta , necrutator in situatii diferite . Doar daca ceva se intimpla , la nivel de aducere in fata cetatenilor a unui subiect major defavorabil , TRUMP poate pierde alegerile .Daca Biden ii poate face fata in dezbaterile ce vor avea loc si asta sa fie vizibil ,atunci cistiga sau poate momentul pandemic sa nu mai produca dezbaterile mult asteptate-fata in fata – ci cumva de la distanta si atunci tot Biden cistiga .Functie de aceste dezbateri si modalitatea lor de punere in practica aflam cistigatorul .

  5. @Vlad Era semnul mirării

  6. Sa așteptăm și dezbaterile
    Deocamdată Trump a gestionat foarte bine uraganul Laura
    https://www.nbcdfw.com/weather/weather-connection/trump-approves-texas-emergency-declaration-marco-collapses-as-laura-enters-gulf-of-mexico/2431810/?amp
    Si
    https://www.npr.org/sections/hurricane-laura-live-updates/2020/08/29/907445890/president-trump-visits-areas-hardest-hit-by-hurricane-laura?t=1599667328955
    Iar democrații care abia așteptau sa compare asta cu uraganul Katrina din 2005 au tăcut mâlc sau au dat-o cu încălzirea globala.
    Pana acum performanta în campanie a lui biden a fost mai degrabă anosta. S-a băgat la cutie o buna bucata de timp (probabil ca Trump îl va eticheta drept las). În „problema rasiala” a tot bălăcărit-o deși problemele mai mari au fost în Statele conduse de democrați.
    În plus mai e și problema bazei de alegători. Nucleul dur de alegători al lui Trump e mult mai dur decât cel al lui Biden. Biden e un candidat de compromis și asta va cântări mult în ultima parte a campaniei.
    Alegerile sunt departe de a fi jucate. Trump e un personaj care risca mai mult și probabil va risca și de aceasta data.

  7. Biden va câștiga. 🙂 V-o zice verișorul lui Satan. :)) După alegeri, veniți la postarea asta să făceți fapte rele, poate vă câștigați un loc în iad. 😀 Garantez pt. cele mai bune târfe. 😀

    • probabil scaraoschi v-a zice invers , sa te scoti oricum o dai .

  8. Sper sa castige Trump. Avem nevoie de o America puternica, un NATO puternic si o China pusa la punct. Partidul democrat ar avea dupa alegeri o sansa de a se reforma.