G4Media.ro

“Punct de cotitură major” – Energia regenerabilă trece de 30% din alimentarea…

Sursa foto: Facebook / RWEA – Asociatia Romana pentru Energie Eoliana

“Punct de cotitură major” – Energia regenerabilă trece de 30% din alimentarea cu energie electrică a lumii

Energia regenerabilă a reprezentat pentru prima dată anul trecut peste 30% din energia electrică mondială, în urma unei creșteri rapide a energiei eoliene și solare, scrie The Guardian.

Un raport privind sistemul energetic global a constatat că lumea ar putea fi pe punctul de a reduce producția de energie din combustibili fosili, chiar dacă cererea globală de energie electrică continuă să crească.

Conform raportului realizat de Ember, un grup de reflecție privind clima, energia electrică nepoluantă a contribuit deja la încetinirea creșterii consumului de combustibili fosili cu aproape două treimi în ultimii 10 ani. Acesta a constatat că energiile regenerabile au crescut de la 19% din energia electrică în 2000 la peste 30% din energia electrică mondială anul trecut.

„Viitorul energiilor regenerabile a sosit”, a declarat Dave Jones, director al Ember pentru informații globale. „Energia solară, în special, accelerează mai repede decât ar fi crezut cineva că este posibil.”

Potrivit Ember, energia solară a fost principalul furnizor de creștere a energiei electrice, adăugând de peste două ori mai multă energie electrică nouă decât cea produsă de cărbune în 2023.

A fost sursa de energie electrică cu cea mai rapidă creștere pentru al 19-lea an consecutiv și a devenit, de asemenea, cea mai mare sursă de energie electrică nouă pentru al doilea an consecutiv, după ce a depășit energia eoliană.

Prima analiză cuprinzătoare a datelor globale privind energia electrică acoperă 80 de țări, care reprezintă 92% din cererea mondială de energie electrică, precum și date istorice pentru 215 țări.

Potrivit Ember, se așteaptă ca această creștere a energiei electrice nepoluante să determine o scădere de 2% a producției globale de combustibili fosili în anul următor.

„Scăderea emisiilor din sectorul energetic este acum inevitabilă”, a declarat Jones. „2023 a fost probabil punctul de pivot – vârful emisiilor în sectorul energetic – un punct de cotitură major în istoria energiei. Dar ritmul de scădere a emisiilor depinde de cât de repede continuă revoluția energiilor regenerabile.”

Deși utilizarea combustibililor fosili în sistemul de electricitate din lume ar putea începe să scadă, aceștia continuă să joace un rol covârșitor în energia globală – în combustibilii pentru transport, industria grea și încălzire.

Un studiu separat realizat de Energy Institute a constatat anul trecut că combustibilii fosili, inclusiv petrolul, gazele și cărbunele, reprezentau 82% din energia primară la nivel mondial.

Liderii mondiali își propun să crească ponderea energiei regenerabile la 60% din energia electrică mondială până în 2030, în cadrul unui acord încheiat la conferința Cop28 a ONU privind schimbările climatice din decembrie.

Acest lucru ar necesita ca țările să își tripleze capacitatea actuală de energie electrică din surse regenerabile în următorii șase ani, ceea ce ar reduce aproape la jumătate emisiile din sectorul energetic.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...