Punct final al procesului Brexit în Parlamentul European, după patru ani de negociere a unui acord UE-Regatul Unit / Barnier: Obiectivul nostru a fost ca acest divorț să fie cât mai corect. Brexit-ul este un avertisment și este un eșec al UE, toată lumea să tragă concluziile
Parlamentul European dezbate marți, pentru ultima dată, acordul post-Brexit, care stabilește relațiile Uniunii Europene cu Regatul Unit, urmând ca votul pe care îl vor da europarlamentarii să pună punct, după mai bine de patru ani, negocierilor cu guvernul britanic și incertitudinilor juridice. Mai mulți europarlamentari au subliniat că votul Parlamentului European nu va reprezenta „un cec în alb” pentru Marea Britanie, în timp ce Michel Barnier, care a fost negociatorul UE pentru acordul post-Brexit, a spus că este important ca politicenii să înțeleagă „revolta populară” împotriva UE.
„Brexit-ul este un avertisment și este un eșec al UE. Toată lumea să tragă concluziile, de ce 52% dintre britanici au votat împotriva Europei”, a spus, în plenul Parlamentului European, Michel Barnier, cel care a fost ani de zile negociatorul Uniunii Europene pentru acordul comercial post-Brexit cu Marea Britanie.
Barnier a explicat că politicienii, inclusiv membrii Parlamentului, trebuie să înțeleagă „sentimentul popular”.
„Nu trebuie confundată revolta populară cu populismul”, a spus Michel Barnier, punctând că vorbește pentru ultima dată în Parlamentul European pe subiectul Brexit.
Fostul negociator al UE a precizat că obiectivul a fost stabilirea unei noi relații cu Regatul Unit, după ieșirea din UE, și să se asigure că „acest divorț va fi cât mai corect”, punând în centrul negocierilor drepturile cetățenilor.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că varianta finală a acordului post-Brexit reprezintă „unitatea, responsabilitatea și solidaritatea” în cadrul UE pentru a proteja interesele cetățenilor.
Von der Leyen a subliniat punctele forte ale acordului, cum ar fi protejarea intereselor europene și menținerea „integrității pieței unice”.
„Acesta garantează condiții de concurență solide (…) Și asigură niveluri ridicate de protecție pentru orice, de la drepturile sociale și ale muncii, la protecția mediului, la transparența fiscală și ajutoarele de stat”, a declarat șefa Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen a spus că acordul vine și cu un mecanism obligatoriu de soluționare a litigiilor și oferă posibilitatea unor „măsuri de remediere unilaterale” dacă este necesar.
„Permiteți-mi să fiu clară: nu dorim să folosim aceste instrumente. Dar nu vom ezita să le folosim dacă este necesar. Acestea sunt esențiale pentru a asigura respectarea deplină a TCA (acordul comercial și de cooperare, n.r.) și a Acordului de retragere, ambele fiind negociate atât de detaliat și convenite de ambele părți”, a spus Ursula von der Leyen.
„Ultimul pas din saga Brexit”: votul Parlamentului European nu este „un cec în alb”
Christophe Hansen (grupul PPE), raportor pentru acest acord, a recomandat Parlamentului European să voteze favorabil textul negociat cu guvernul britanic.
„Nu este un cec alb, o poliță de asigurare împotriva deraierilor unilaterale de la ceea ce s-a stabilit în Acord”, a avertizat Hansen.
Raportorul a precizat că este posibilă o modificare a acordului post-Brexit dacă se constată că sunt încălcări ale acestuia și se pot impune noi măsuri, de exemplu, noi tarife vamale.
Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a punctat că votul Parlamentului European reprezintă „ultimul pas din saga Brexit” și că „marea îngrijorare” ține de modul în care va fi pus în aplicare de către partea britanică.
Weber l-a acuzat pe premierul Boris Johnson că deja a arătat că nu își poate îndeplini promisiunile și a catalogat Brexit-ul ca fiind „un scenariu de pierdere pentru toată lumea”, iar răspunderea este a celor care l-au susținut, făcând din nou trimitere la premierul britanic.
Liderul PPE a vrut să dea și o notă optimistă discursului său, susținând că personal crede în reconsolidarea relațiilor cu Marea Britanie și că va aștepta „o nouă generație” de politicieni care să conducă guvernul britanic.
Iratxe García Pérez, lidera grupului S&D, s-a referit la „marea minciună a dreptei britanice” și a spus că, până la urmă, acordul a reușit să evite „un Brexit haotic”.
„Obiectivul cheie de a menține o zonă de liber schimb al mărfurilor cu Regatul Unit (…) s-a îndeplinit”, a spus Garcia Pérez.
Despre faptul că acordul post-Brexit nu este „un cec în alb” a vorbit și Malik Azmani, în numele grupului Renew Europe. Malik Azmani a cerut un calendar „foarte clar” stabilit de Comisia Europeană și de Regatul Unit al îndeplinirii obligațiilor din acord și a avertizat că, dacă guvernul britanic nu le respectă, pot fi luate măsuri, cum ar fi restricționarea prezenței pe piață.
„Rămânem prieteni buni doar dacă ambele părți joacă cinstit”, a afirmat reprezentantul grupului Renew.
Europarlamentarul francez Nicolas Bay (grupul Identitate și Democrație, ID) s-a plâns de nereușitele acordului, cum ar fi capitolul legat de pescuit.
„A sacrificat pescuitul francez”, a spus Bay, denunțând faptul că pescuitul a fost „sacrificat altor interese decât ale UE” și că acest aspect a fost negociat „în ultimele două săptămâni”.
Geert Bourgeois, în numele conservatorilor britanici (grupul ECR), a punctat că Brexit-ul „este și rămâne un evenient istoric”.
„Poate nu cu consecințe dramatice, dar eu personal îl regret”, a adăugat Geert Bourgeois.
În opinia reprezentantului ECR, roul Parlamentului este să apere relația de parteneriat „prietenească” cu britanicii.
„Mai multă Europă poate nu este o soluție (…) O mai bună Europă”, a spus conservatorul Geert Bourgeois, atrăgând atenția că Uniunea Europeană nu trebuie să devină un „suprastat”.
Din partea Verzilor, Philippe Lamberts a spus că trebuie cântărit dacă este un acord bun pentru UE. În opinia sa, acordul post-Brexit păstrează integritatea pieței interne a Uniunii.
Punctul comun al tuturor discursurilor de la începutul dezbaterii din Parlamentul European, înaintea votului asupra acordului comercial UE-Regatul Unit, au fost felicitările adresate negociatorului Michel Barnier, aplaudat îndelung în ședința de plen.
Sursa foto: © European Union 2021 – Source: EP / fotograf: Jan Van De Vel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii