G4Media.ro

Punct final: Parlamentul European a votat acordul comercial post-Brexit

Sursa foto: Pixabay

Punct final: Parlamentul European a votat acordul comercial post-Brexit

UPDATE: Parlamentul European a votat cu o largă majoritate în favoarea aprobării acordului ce stabilește cadrul viitoarelor relații dintre UE și Regatul Unit: 660 de membri ai Parlamentului European au fost de acord cu acordul UE-Regatul Unit, 5 au fost împotrivă și 32 s-au abținut.
Rezoluția liderilor de grup referitoare la rezultatul negocierilor dintre UE și Regatul Unit a fost adoptată cu 578 de voturi, 51 împotrivă și 68 de abțineri

Votul a avut loc marți, iar rezultatele au fost anunțate miercuri dimineață.

Comunicatul de presă al Parlamentului European:

„Parlamentul a votat cu o largă majoritate în favoarea aprobării acordului ce stabilește cadrul viitoarelor relații dintre UE și Regatul Unit.

Decizia de aprobare a fost adoptată cu 660 de voturi pentru, 5 împotrivă și 32 abțineri. Rezoluția care prezintă evaluarea și așteptările Parlamentului cu privire la acord a fost adoptată cu 578 de voturi pentru, 51 împotrivă și 68 abțineri. Votul a avut loc marți, iar rezultatele au fost anunțate miercuri dimineață.

La 24 decembrie 2020, negociatorii UE și ai Regatului Unit au convenit asupra Acordului comercial și de cooperare ce stabilește condițiile pentru viitoarea cooperare dintre UE și Regatul Unit. Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. Aprobarea Parlamentului este necesară pentru ca acordul să intre în vigoare în mod permanent înainte de 30 aprilie 2021.

Retragerea este o „greșeală istorică”, dar acordul este binevenit

În rezoluția pregătită de Grupul de coordonare pentru Regatul Unit și de Conferința președinților, Parlamentul salută călduros încheierea Acordului comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit. Acordul limitează consecințele negative ale retragerii Regatului Unit din UE, considerată o „greșeală istorică” deoarece nicio țară terță nu poate beneficia de aceleași avantaje ca un membru al UE.

Eurodeputații consideră stabilirea de contingente și tarife la cota zero un aspect pozitiv al acordului comercial UE și Regatul Unit. Garanțiile privind normele de concurență loială ar putea servi drept model pentru viitoarele acorduri comerciale, adaugă deputații. Parlamentul este de acord cu dispozițiile privind, printre altele, pescuitul, consumatorii, traficul aerian, energia și protecția datelor.

Cu toate acestea, eurodeputații regretă faptul că Regatul Unit nu a dorit ca acordul să se extindă la politicile externe, de securitate și de dezvoltare și nu a dorit să participe la programul Erasmus+.

Pace în Irlanda

Subliniind că menținerea păcii pe insula Irlanda a fost unul dintre obiectivele principale ale Parlamentului în ceea ce privește convenirea viitoarei relații, eurodeputații condamnă recentele acțiuni unilaterale ale Regatului Unit care încalcă Acordul de retragere. Aceștia solicită guvernului Regatului Unit „să acționeze cu bună-credință și să pună în aplicare pe deplin termenii acordurilor pe care le-a semnat”, inclusiv Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, și să le aplice pe baza unui calendar stabilit împreună cu Comisia Europeană.

Parlamentul urmează să fie implicat în monitorizare

Deputații subliniază că Parlamentul trebuie să joace un rol deplin în monitorizarea modului în care se aplică acordul, inclusiv prin implicarea în deciziile adoptate în legătură cu orice acțiune unilaterală a UE în temeiul acordului și prin luarea în considerare a opiniilor sale.

Tratamentul discriminatoriu în domeniul vizelor este criticat

Rezoluția salută, de asemenea, clauza de nediscriminare din textul acordului și „condamnă tratamentul discriminatoriu aplicat cetățenilor din unele țări ale UE” (Bulgaria, Estonia, Lituania, România și Slovenia), care nu beneficiază de aceeași taxă pentru vize ca cea aplicată de Regatul Unit cetățenilor din celelalte 22 de state membre ale UE în ceea ce privește taxele pentru vize de muncă și certificatele de garanție.

Citate

„UE și Regatul Unit au pus bazele unei relații între egali. Cel mai important este faptul că astăzi este un început, nu un sfârșit. Am convenit asupra a numeroase domenii importante, cum ar fi asigurarea accesului reciproc pe piață și construirea unei bune relații comerciale. Rămân multe de făcut în ceea ce privește politica externă și programele de schimb educațional. Pentru ca interesele cetățenilor să fie reprezentate, Parlamentul trebuie să fie implicat îndeaproape. Numai un parteneriat în care ambele părți își respectă angajamentele are un viitor”, a declarat Andreas Schieder (S&D, Austria), raportor al Comisiei pentru afaceri externe.

„Ratificarea acordului nu este un vot de încredere oarbă pentru intenția guvernului britanic de a pune în aplicare acordurile noastre cu bună-credință. Mai degrabă, aceasta este o poliță de asigurare a UE împotriva unor noi abateri unilaterale de la ceea ce s-a convenit de comun acord. Parlamentul va rămâne vigilent. Să convocăm acum Adunarea Parlamentară a Parteneriatului pentru a continua construirea de punți peste Canalul Mânecii”, a declarat Christophe Hansen (PPE, Luxemburg), raportor al Comisiei pentru comerț internațional.

Următoarele etape

Cu aprobarea Parlamentului, acordul va intra în vigoare după finalizarea procesului de către Consiliu înainte de 30 aprilie”.

Știrea inițială: Punct final al obositorului foileton Brexit, Parlamentul European s-a pronunţat marţi seară asupra acordului comercial al UE cu Regatul Unit, cel mai probabil în favoarea sa, chiar dacă rezultatele vor fi cunoscute oficial abia miercuri, notează AFP, citată de Agerpres.

Rezultatul acestui scrutin, pe fondul tensiunilor persistente dintre Londra şi Bruxelles, nu este pus la îndoială, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, salutând el însuşi în cursul serii un vot pentru „cel mai ambiţios acord încheiat vreodată de UE cu o ţară terţă”.

Acest tratat „poate constitui baza pe care să construim o nouă relaţie UE-Regatul Unit orientată spre viitor”, a adăugat el.

„Mă aştept ca textul să fie votat cu o majoritate de cel puţin trei sferturi”, a afirmat social-democratul german Bernd Lange.

Rezultatul va fi anunţat miercuri la orele 09.00 (07.00 GMT).

Unda verde a deputaţilor europeni cu privire la acest acord încheiat in extremis pe 24 decembrie devenise urgentă: aplicarea provizorie a textului, în vigoare de la începutul anului, se încheie vineri. Iar Regatul Unit exclude orice prelungire.

Scrutinul, după o dezbatere parlamentară de cinci ore care avut loc marţi dimineaţă, este însoţit de votul unei rezoluţii fără caracter obligatoriu, în care parlamentarii numesc Brexitul „o greşeală istorică”.

Rezoluţia subliniază, de asemenea, că Parlamentul European trebuie să fie pe deplin implicat în discuţiile viitoare cu Londra cu privire la guvernanţa acestui acord de 1.250 de pagini, cum a promis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Relaţiile dintre Londra şi Bruxelles au fost deja profund afectate de decizia britanică de a părăsi piaţa unică – oficială de la 31 ianuarie 2020, dar efectivă doar de la începutul anului.

Din punct de vedere comercial, exporturile europene către Regatul Unit au scăzut cu 20,2%, în timp ce importurile britanice în UE au scăzut cu 47% în primele două luni ale anului 2021, potrivit Eurostat.

La aceasta se adaugă o criză de încredere între cei doi parteneri, după ce mai multe decizii din Downing Street au pus sub semnul întrebării acordul anterior încheiat cu UE, tratatul din 2019 privind Brexitul, care organizează divorţul.

Europenii reproşează Londrei în special că a încălcat protocolul irlandez conţinut în acest tratat, amânând unele controale vamale şi sanitare care ar trebui efectuate între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, pentru a evita revenirea la o frontieră pe insula Irlanda.

În semn de protest, deputaţii europeni au întârziat mult timp să stabilească o dată pentru a da undă verde acordului comercial, mai scrie AFP.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „cel mai ambiţios acord încheiat vreodată de UE cu o ţară terţă” lol… Asta ecea mai mare realizare UE? Si cu o tara care a iesit din UE. A ajuns in zdrente UE. Nu ma mira, la halul in care este tratată pe unde se duce.