Punctul de observație de la Marea Neagră le oferă trupelor Diviziei 101 Aeropurtate o monitorizare mai clară asupra războiului din Ucraina
Analiză a publicației americane STARS AND STRIPES, preluată de Rador:
Soldații Diviziei 101 Aeropurtate de aici sunt poziționați suficient de aproape de Ucraina încât artileria lor se află în raza de acțiune a țării devastate de război, iar cei care adună informații pot monitoriza avioanele de luptă care roiesc în jurul Mării Negre.
Echipa de luptă a Brigăzii a 2-a, desfășurată în prima misiune operațională a Diviziei în Europa, de la cel de-al Doilea Război Mondial, funcționează drept cea mai avansată unitate americană în proximitatea luptelor din Ucraina, spun liderii militari.
Acum sunt aproximativ 5.000 de soldați de-a lungul flancului de sud-est al NATO, majoritatea plasați în locații strategice din apropierea liniei de coastă a României. „Ești gata dacă vine apelul”, a declarat luni comandantul brigăzii, colonelul Ed Matthaidess.
Trimisă în străinătate în iunie, unitatea face parte dintr-o încercare a SUA de a consolida terenul NATO și de a fi pregătită să răspundă în cazul în care războiul s-ar extinde pe teritoriul aliat.
În urma invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, România a devenit nodul central al eforturilor SUA de a descuraja agresiunea rusă în sudul Europei, în timp ce Polonia a devenit centrul de greutate al Armatei în nord.
„Suntem pregătiți pentru orice ni se va întâmpla și sunt foarte încrezător că vom îndeplini orice misiune care ne este încredințată”, a declarat generalul-maior JP McGee, comandantul Diviziei 101 Aeropurtate, în timpul unui interviu recent, la sediul bazei aeriene Mihail Kogălniceanu.
Săptămâna trecută, șeful de Stat Major al Armatei, generalul James McConville, a vizitat baza pentru a obține informații de securitate și pentru a se întâlni cu soldații Diviziei 101 Aeropurtate, mulți dintre ei fiind la primele lor desfășurări.
Într-o întâlnire cu o companie de pușcași, de aproximativ 120 de soldați, McGee a spus că a cerut să ridice mâinile cei care au experimentat o luptă cu muniție.
— Poate sunt vreo doi soldați, a spus el.
Deși nu este nicio luptă în România, a fi în miezul lucrurilor în Europa este motivul pentru care mulți infanterişti se înrolează, a spus McGee.
„Soldații noștri se alătură armatei pentru a face tot felul de lucruri”, a spus el. „Mulți dintre ei sunt nerăbdători. Aș spune că majoritatea se află aici pentru a fi desfășurați. Nu este Irak sau Afganistan, dar operează în străinătate. Fac ceva important.”
Comandanții americani din România au subliniat că nu se află într-o „desfășurare de luptă”, dar misiunea are un nivel de intensitate de neegalat în comparație cu rotațiile de trupe în Europa, din ultimii ani.
„Are un impact puternic asupra soldaților noștri juniori”, a spus Matthaidess. „Când pui (misiunea) în apropiere (de o luptă), asta o apropie de realitaate.”
Noi opțiuni strategice
Încă nu este clar viitorul misiunii Diviziei 101 în România și nici dacă Pentagonul va trimite o altă brigadă pentru a înlocui forța de rotație acolo, când desfășurarea acesteia se va încheia, în primăvară.
Dar oficialii militari spun că planificarea lor le va oferi liderilor politici opțiuni.
„Deci, orice ce s-ar întâmpla, am pregătit această parte de sud-est a flancului NATO pentru orice eventualitate”, a spus McGee.
Într-un fel, războiul din Ucraina a dat impuls unei viziuni a Pentagonului care datează de la începutul anilor 2000, când SUA au căutat să extindă rotațiile în statele mai noi ale NATO, cum ar fi România și Polonia, din așa-numita „nouă Europă”, mai degrabă decât să le înghesuie în garnizoanele „vechii Europe”, în Germania.
De la cartierul general avansat al Diviziei 101 Aeropurtate de la baza aeriană de lângă Constanța, cunoscută de soldați sub numele de „MK”, luptele dintre forțele ucrainene și ruse din regiunea Herson se află la o distanță ca de la Washington D.C. până la Virginia Beach, Virginia.
Amploarea războiului, estimările sumbre privind zeci de mii de victime și un grad de distrugere nemaivăzut în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial i-au implicat pe soldați în evenimente istorice, a spus McGee.
„Este puțin suprarealist să fii aici, în acest cadru”, a spus el. „Cred că semnificația istorică a întoarcerii noastre în Europa, importanța acestei misiuni soldații o simt și o văd.”
Misiunea Diviziei 101 Aeropurtate în Europa este în esență dublă: monitorizarea evenimentelor din Ucraina pentru potențiale răspândiri în țările aliate și asimilarea unor lecții de război pentru modul în care luptă forțele terestre americane, a spus el.
„În ceea ce privește protecția forței, în ceea ce privește protejarea soldaților care sunt aici, suntem foarte vigilenți să fim cu ochii pe orice ne-ar cauza îngrijorare”, a spus McGee.
Nu există semne imediate de criză pe teritoriul NATO. Dacă circumstanțele se schimbă, McGee este încrezător că echipa sa are „indicațiile și avertismentele adecvate pentru a putea vedea asta” și a acționa în consecință.
McConville, șeful de Stat Major al Armatei, a reiterat acest sentiment în timpul recentului său traseu prin teatrul european.
„Nu avem o amenințare iminentă asupra soldaților noștri… (dar) ceea ce vrem întotdeauna să facă soldații noștri este să aibă o planificare pentru situația cea mai gravă, astfel încât să fie pregătiți dacă se întâmplă ceva”, a spus McConville.
Lecții tactice învățate
Misiunea din Europa îi forțează pe soldații din teren să opereze în moduri noi, în timp ce se antrenează cu atenția îndreptată spre ruși.
Divizia 101 Aeropurtată, la fel ca unitățile americane poziționate în Polonia și în țările baltice și la principalul centru de antrenament al armatei de la Grafenwoehr, Germania, încearcă să aplice cât de repede poate lecțiile tactice învățate din situația din Ucraina, a spus McGee.
„Cred că unele dintre lecțiile esențiale pe care le-am învățat sunt în lucruri precum modul în care ne folosim artileria”, a spus el. „Ceea ce am învățat este că, dacă folosim artileria, în special artileria tractată, în modul în care ne-am antrenat, nu am supraviețui prea bine în acest tip de luptă.”
Imitarea unora dintre tacticile ucrainene de succes în dispersarea forțelor a fost o prioritate, a spus el.
Matthaidess, comandantul brigăzii, a spus că unitatea sa a pus accent pe modul în care îngrijirea trupelor rănite ar avea loc pe un câmp de luptă european.
Spre deosebire de Afganistan și de Irak, unde era, în general, posibil ca un elicopter să se apropie pentru o evacuare rapidă, astfel de operațiuni pot fi sever restricționate, având în vedere capacitatea unui adversar precum Rusia de a efectua lovituri antirachetă și de apărare antiaeriană.
Pentru a se adapta, medicii din armată practică un triaj mai lung pe câmpul de luptă, a spus Matthaidess.
Unitatea are, de asemenea, sisteme de tranșee asemenea celor folosite de ruși în Ucraina, oferind soldaților șansa de a exersa cum să atace pozițiile.
„Cred că a fost edificator pentru toată lumea”, a spus Matthaidess.
Divizia 101 Aeropurtată planifică, de asemenea, exerciții cu aliații, care se concentrează pe apărarea coastei Mării Negre și contracararea amenințărilor amfibie.
„Unul dintre lucrurile interesante despre a fi aici este că ai șansa de a te antrena chiar pe terenul pe care ar trebui să-l aperi”, a spus McGee.
Divizia 101 Aeropurtată are trupe în mai multe țări, inclusiv contingente mici în Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Dar România este nodul principal, cu militari poziționați în diferite teatre de antrenament din țară.
Cel mai avansat element pentru Divizia 101 este poziționat la doar 20 de mile de granița cu Ucraina, lângă orașul Babadag. Un număr mic de trupe, în general de dimensiunea unui pluton și a unei companii, se deplasează în și din zonă pentru a se antrena și a monitoriza posibile activități nefaste peste graniță.
Sergentul major Vitalia Sanders, în vârstă de 40 de ani, care s-a născut în vestul Ucrainei, a spus că își folosește legăturile personale pentru a le transmite soldaților săi importanța misiunii lor în România.
„Doar să fiu aici, atât de aproape de casă, mă face dornică să lupt și, sperăm, să le transmit această energie soldaților pentru a-i face să conștientizeze cât de important este acest lucru pentru toată lumea de acolo și, desigur, și ce facem noi aici”, a spus ea.
Sanders, care s-a mutat în SUA când avea 12 ani, are un frate și o familie extinsă în Ucraina. În ultimele săptămâni, a fost greu să mențină liniile de comunicare deschise, deoarece acestea se confruntă cu întreruperile de curent. Dar fac față, a spus ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii