G4Media.ro

„Puneţi cazurile de contact în carantină”, îndeamnă OMS autorităţile din Europa, în…

sursa foto: Pexels

„Puneţi cazurile de contact în carantină”, îndeamnă OMS autorităţile din Europa, în contextul unei intensificări îngrijorătoare a pandemiei de COVID-19

”Puneţi cazurile de contact în carantină”, îndeamnă autorităţile directorul OMS însărcinat cu probleme de urgenţă sanitară Michael Ryan, în contextul unei intensificări îngrijorătoare a pandemiei de COVID-19 într-o mare parte a Europei şi a Statelor Unite, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Dacă mi-aş putea pune o dorinţă magică pentru a îmbunătăţi un lucru pe care ar trebui să-l îmbunătăţim cu adevărat, aceasta ar fi să mă asigur că fiecare persoană care s-a aflat în contact cu un caz confirmat de Covid-19 este pusă în carantină pe perioada necesară, pentru a întrerupe lanţul transmiterii”, a declarat luni la Geneva, în conferinţa sa de presă bisăptămânală Michael Ryan.

”Eu nu cred că acest lucru se întâmplă sau că este făcut în mod sistematic”, iar acesta este ”unul dintre principalele motive pentru care vedem bilanţuri atât de mari”, a subliniat el.

Urmărirea cazurilor de contact este deficitară în numeroase ţări din Europa, iar cazurile dovedite de Covid-19 au ”explodat” literalmente pe Bătrânul Continent în ultimele două săptămâni, obligând autorităţile să reia o serie de măsuri mai mult sau mai puţin coercitive în vederea restrângerii pandemiei.

”Aproape jumătate dintre membrii regiunii europene a OMS (48 de state) au înregistrat o creştere cu 50% a numărului infecţiilor săptămâna trecută”, a insistat Michael Ryan.

Ceea ce-l îngrijorează pe dr. Ryan este că numărul spitalizărilor şi deceselor începe ”să imite” această tendinţă, chiar dacă a subliniat că OMS este intrigată şi analizează posibilitatea ca oamenii afectaţi ”să aibă doze mai slabe de expunere” şi să fie, astfel, în general, mai puţin atinse grav.

Dr. Maria Van Kerkhove de la OMS şi-a exprimat la rândul său uimirea faţă de faptul că ”conceptul de cluster (al infecţiei la adunări) nu este reţinut”, în pofida faptului că ”este una dintre mărcile coronavirusului”.

În Europa, invers faţă de Asia – unde eforturile de urmărire şi de plasare în carantină au fost menţinute -, perioadele de carantină din primăvară au fost urmate, în multe cazuri, de o relaxare, atât a autorităţilor, cât şi a oamenilor.

”Ştiu că oamenii s-au săturat, dar acest virus a arătat că dacă lăsăm garda jos poate reapărea în mare viteză şi ameninţa spitalele şi sistemele de sănătate”, a avertizat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Ar fi ideal ca fiecare contact direct al unui confirmat sa fie anuntat sa se poata autoizola. Poate ca nu toti ar respecta autoizolarea ,dar si cel mai mare sceptic tot ar evita contactul cu cei din propria familie ceea ce ar mai micsora rata de transmitere

  2. Bina ca in ianuarie, cand ar fi trebuit sa sune goarna, au pus batista pe tambal ca sa nu supere RPC si o tineau langa ca nu se transmite de la om la om. Demisia!!!!

    • OMS nu a sustinut niciodată ca virusul nu se transmite de la om la om.
      OMS au declarat pe 30 Ianuarie „Urgentă de sanate publica de interes international”. In acel moment erau 7,818 cazuri confirmate in 19 țări.

    • @sov: citezi un articol care face referire la data de 15 ianuarie.
      La 15 ianuarie nu existau cazuri de COVID-19 în altă parte decât în China.
      OMS a transmis informații ce i-au fost furnizate de colegul din China al lui Rafila (țară membru OMS). Dacă colegul din China al lui Rafila nu a fost de bună credință nu e vina OMS, e vina Chinei că furnizează date incorecte.
      OMS nu are autoritatea și personalul necesar pentru a face cercetări în mod independent pe teritoriul unui stat. Le poate face doar cu acordul statului respectiv, dacă e invitat.
      E la modă ca toată lumea să atace OMS ca și când ar fi fost Poliția Sanitară a planetei, când rolul lor e de centralizare a datelor, emitere de recomandări pe baza lor și coordonare și peer review pentru cercetarea medicală. Stil Trump…

    • @statesfericu
      Coboara din sferele inalte si citeste https://diginomica.com/how-canadian-ai-start-bluedot-spotted-coronavirus-anyone-else-had-clue . Care mai este rolul OMS daca se prind altii inainte de o treaba nasoala. La 15 ianuarie n-or fi fost cazuri in alta parte, dar tocmai asta era ideea: sa dea alarma si sa recomande interzicerea / carantinarea zborurilor/miscarilor dinspre China. Nu ma omor dupa Trump, dar e de bun simt ca OMS-ul a fost prins pe picior gresit. Daca isi da demisia Tedros / Rafila chinez, care-i problema?

    • @sov: acum dai un articol despre un startup nu prea cunoscut în lume bazat pe AI care semnala la 30 decembrie existența unei probleme de sănătate în China. Nu se știa nimic de existența unui nou virus, oficial chinezii descopereau fix în aceeași zi, pe 30 decembrie, că există Sars-CoV-2, dacă știau de mai devreme nu au spus nimănui.
      Vrei ca OMS să acționeze pe baza a ceea ce zice un startup de AI? Poate era bine, dar lucrurile în 99,9% din cazuri nu se întâmplă așa. Pentru că e normal să nu se întâmple așa.
      Exemple în care sisteme automate au dat erori sunt o mulțime în istorie. De la cazul din ’86 când era să ajungem la război atomic până la prăbușirile avioanelor 737Max. Erau proiectate sistemele prost? Da. Existau garanții că Bluedot nu se poate înșela? Nu.
      Articolul spune de o întârziere de 9 zile. E semnificativă, adică putea un răspuns mai prompt să ducă la oprirea pandemiei? Discutabil.
      Sunt absolut de acord că niște demisii ar fi poate necesare, atât în OMS cât și mai ales în China. Dar sunt tardive. Iar de la demisia directorului OMS până la a se demoniza toată organizația că ar fi vânduți Chinei e un salt care sfidează logica.

  3. Da, un guvern mondial lipsit de orice fel de putere de decizie. OMS poate emite doar recomandări, niciun stat nu e obligat să le aplice. Și în cele mai multe state nici nu se aplică.
    De-aia statele alea o duc foarte bine acum ca număr de infectări, în timp ce în state ca Noua Zeelandă, unde guvernul lor a respectat indicațiile OMS ba chiar le-a înăsprit un pic, virusul face ravagii! Au 33 de cazuri active! Niciun spitalizat! Cât de tragic!
    Mai lasă-ne…

  4. „OMS a devenit un fel de guvern mondial!?”
    – OMS nu au autoritate in niciun stat. Ei doar dau recomandari.
    ” Cine or fi cei care comanda?”
    – Nu comanda. REcomanda. OMS recomanda. E in titlul stirii.
    ” Cam cat credeti ca va dura pana vor cere ghetouri de concentrare?”
    Nu vor recomanda „ghetouri de concentrare” deoarece acestea nu ar aduce niciun aport preventiei raspandirii virusului.

  5. Deja in unele tari UE (Belgia), cei asimptomatici nu mai sunt testati. Asta inseamna raportari mai putine de noi infectari care nu ar corespunde cu realitatea. Invoca aglomerarea centrelor de testare, insa cred ca motivul este altul. Nu da bine sa mai raportezi 13000 de cazuri…

    • Conspiratiile sustin ori ca se musamalizeaza numarul de cazuri real ca sa „dea bine” ori ca se trec mortii de alte boli la covid.
      Adevarul este ca belgia este cea mai transparenta tara cu privire la comunicatele oficiale covid iar motivul invocat de ei este absolut plauzibil avand in vedere ca ei pot testa maximum 30.000 oameni pe zi.

  6. Eu am o mare nelamurire legata de durata de incubatie a virusului, cate zile trec in medie de cand te infectezi prin contact direct pana cand devii la randul tau contagios.
    Cred ca in multe din cazurile de infectare Covid afli prea tarziu ca cel/cea cu care ai avut contact este pozitiv(a): daca ai luat virusul la ultimul contact deja esti contagios si ai apucat sa il imprastii peste tot daca nu te-ai protejat. Ceea ce inseamna ca o carantinare nu ar rezolva decat o mica parte a problemei. Daca te-ai protejat, sigur te vei proteja si in continuare, deci nu are rost carantina.
    Sunt mult prea multe variabile in joc (esti asimptomatic(a) tu sau contactul confirmat anterior pozitiv, cat a trecut de cand au aparut simptomele contactului pana i-a iesit rezultatul testului pozitiv, cand ai avut ultima oara contact etc).
    Mi se pare FOARTE exagerata aceasta cerinta OMS, chiar periculoasa din punctul de vedere al libertatii. Mult mai logic ar fi ca OMS sa ajute guvernele tarilor sa convinga cetatenii sa se protejeze cat mai mult, nu sa ii inchida preventiv.

    • Ceea ce ceri tu nu se poate. Perioada de incubație, adică de când l-ai luat până când ai simptome, e oricât de la 2 la 25-26 de zile (dacă țin minte bine un articol din aprilie s-au raportat cazuri cu simptome apărute la mai mult de 20 de zile), dacă nu cumva ești asimptomatic total, lucru relativ rar dar posibil.
      De obicei, devii simptomatic între zilele 5 și 10. Dar nu există o regulă, și nici nu se știe în cât timp de la contact devii tu însuți contagios. Totul diferă de la persoană la persoană.

      Cerința nu e cerință, e recomandare, poate să îți pară ție exagerată, nu e necesar ca o recomandare să fie pe placul tuturor. E bazată pe ceea ce se cunoaște acum despre virus, pe experiența căpătată în 9 luni de pandemie, pe multiplele abordări încercate și pe exemplele țărilor care au avut succes în a ține lucrurile sub control.

  7. Desi e imposibil in tari democratice stoparea epidemiei intr-o zona se face doar prin ruperea lantului de transmitere daca nu exista vaccin.Desi nimeni nu isi permite sa faca ce a facut China ,din cauza repercusiunilor economice si sociale e singura metoda de gestionare a epidemiei. China a inchis o singura zona,restul tarii a functionat normal,si acum sunt tatucii lumii din punct de vedere economic.