G4Media.ro

Purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi în aer liber. În tot…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi în aer liber. În tot mai multe oraşe şi regiuni europene purtarea măştii în spaţii publice a devenit obligatorie. Aşa se speră frânarea răspândirii COVID-19. Creşte totodată numărul „regiunilor de risc” din Europa

În mai multe oraşe din Europa, de pildă din Franţa, Spania şi România, trebuie purtată masca de protecţie şi în aer liber. În unele zone aglomerate din Toulouse, în sudul Franţei, această măsură a intrat miercuri în vigoare. Şi autorităţile pariziene au anunţat măsuri similare pentru pieţele şi zonele cele mai frecventate din capitală, cum ar fi malul Senei.

(analiză Deutsche Welle)

Deja de săptămâna trecută, adminsitraţiile regionale franceze pot lua astfel de decizii. 250 de oraşe au decis până acum aplicarea măsurii. Şi lista ar putea continua. Mai ales oraşe şi districte de pe coasta bretonă sau, de pildă, Nisa şi Montpellier, la Mediterană, cer ca oamenii să poarte masca de protecţie nu doar în pieţe ci oriunde pe stradă. Purtarea măşti în aer liber este obligatorie şi în nord, la Lille, de exemplu, pentru a se evita un al doilea val de infectări cu coronavirus.

Şi în diferite regiuni ale Spaniei există aceleaşi prevederi, precum şi în cartierele cu magazine din Rotterdam sau în cartierul roşu din Amsterdam, în Olanda.

Oraşul belgian Anvers, considerat „regiune de risc”

Tot mai multe regini sunt declarate „regiuni de risc”. Istitutul Robert Koch califică, începând de ieri seară, Anvers drept „regiune de risc”. Astfel, potrivit Ministerului de Externe de la Berlin, oraşul Anvers din regiunea flamandă a Belgiei, are acum acelaşi statut, sub aspectul infectărilor cu coronavirus, ca SUA, Brazilia, Luxemburg şi nordul Spaniei. Turiştii din aceste zone sau ţări sunt obligaţi, începând de sâmbătă, să se supună unui test obligatorui pentru coroavirus când intră în Germania.

Măsură aplicată în 25 de judeţe din România

Masca de protecție în aer liber este obligatorie în Bucureşti, nu doar în Centrul Vechi, ci în toate zonele aglomerate, în piețe, în stațiile de autobuz, gări și autogări. În România, tot mai multe județe impun obligativitatea purtării măștii sanitare în spațiile publice deschise. Între timp 25 de judeţe aplică măsura, propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) şi aprobată de guvern săptămâna trecută.

Germania înăspreşte pedepsele

În Germania nu se cere încă purtarea obligatorie a măştii în aer liber – nici în zone mai aglomerate. În schimb, se anunţă controale mai severe în transportul în comun, unde purtarea măştii este de mai multă vreme obligatorie. Autorităţile intenţionează să aplice amenzi mai severe, fără avertisment. În landul Renania de Nord-Westfalia, de exemplu, e vorba de amenzi de 50 de euro. „Cine nu poartă mască în transportul în comun este pasibil de amendă şi dat jos la prima staţie”, a declarat ministrul regional al Transportului, Hendrik Wüst, cotidianului „Rheinische Post”. Şi Saxonia Inferioară are de gând să mărească amenzile, care acum se ridică la 20 de euro, iar Schleswig-Holstein intenţionează abia acum să introducă astfel de amenzi. În Bavaria pedepsele se aplică deja şi sunt şi mai aspre – de 150 de euro.

Măsuri diferite în şcoli

Măsurile de protecţie din şcolile germane sunt diferite de la land la land. În tot mai multe landuri federale se cere, după reluarea cursurilor, la începutul noului an şcolar, purtarea măştii faciale.

Numărul persoanelor răpuse de coronavirus la nivel global se ridică la peste 700.000. Mai bine de 18,5 milioane de oameni s-au infectat cu SARS-CoV-2, dintre care aproximativ 10,9 milioane s-au însănătoşit.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Se incearca din partea presei inducerea ideii ca „peste tot e rau”, lucru care este fals. Va rog consultati statisticile de pe who.org.

    La noi e rau! Se reduce presiunea de pe guvern, care se codeste a carantina judetele centrale de unde se raspandesc cazurile in toata tara. Toate criteriile lor de carantinare sunt relaxate si urmaresc sa nu supere unii baroni locali.

    Va rog, faceti-va treaba ca presa. Comparati cu tarile care au succes contra virusului (Ungaria, Austria, Germania, mai toate din Europa continentala). E important!

  2. Eu am fost la Mega Image(cu masca) dar n-am vazut nici-un dezinfectant pt. cosurile de cumparaturi si n-am absolut nici-o garantie ca -s dezinfectate ‘realtime’, ceea ce cam face inutila lupta impotriva raspandirii virusului . Sa mai vorbim de cat de jegosi sunt banii ? Astea-s probleme ce nu pot fi rezolvate in timp util. Pur si simplu ne vom infecta cu toti mai devreme sau mai tarziu. E inevitabil. Pregatiti redemsivir-ul in farmacii.

  3. Nu exista consens legat de eficienta purtarii mastilor.
    Epidemiologistul sef al Suediei, Dr. Anders Tegnell, spune ca nu sunt foarte eficiente si ca poate da un „a false sense of security, reducing people’s motivation to practise proper social distancing”.

  4. Cind nu mai ai solutii bagi mastile si in aer liber. Ca doar nu numai ai nostri sint priceputi la teatru (de fapt ai nostri au imitat ce-au vazut la alti „destepti”, ca de obicei).