G4Media.ro

Purtătorul de cuvânt al MApN: Dronele folosite de Rusia atacă la înălţimi…

Sursa foto: stirileprotv.ro

Purtătorul de cuvânt al MApN: Dronele folosite de Rusia atacă la înălţimi mici, radarele obţin imaginea foarte greu / Niciun radar de oriunde din lume nu are posibilităţi de descoperire nelimitate

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spînu, a afirmat, miercuri, că dronele folosite de Federaţia Rusă sunt greu de reperat pe radare pentru că atacă la înălţimi mici şi foarte mici, relatează Agerpres.

Întrebat de ce radarele nu au identificat dronele care ar fi căzut pe teritoriul României, Spînu a explicat: „Dronele de atac respective folosite de Federaţia Rusă în aceste atacuri atacă la înălţimi mici şi foarte mici, până în 100 de metri. Este un principiu de radiolocaţie, de fizică. Mijloacele radar la aceste înălţimi mici şi foarte mici obţin imaginea foarte greu, pentru că în aceste înălţimi există relief, există elemente de infrastructură, există vegetaţie, există chiar păsări, iar dronele au dimensiuni asemănătoare cu ale păsărilor. Deci, există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de raiolocator din lume, oricât de performant ar fi, iar noi dispunem de aparaturi de radiolocaţie de ultimă generaţie şi de înaltă performanţă”.

El a adăugat că „niciun radar de oriunde din lume nu are posibilităţi de descoperire nelimitate”.

„Paleta de măsuri care să ducă la diminuarea riscurilor trebuie să includă şi include şi elemente de protecţie civilă şi un management al riscurilor din zona urgenţelor civile, astfel încât să fim siguri, atât cât se poate cu un război atât de violent la graniţe, că cetăţenii noştri sunt protejaţi prin toate măsurile care pot fi luate”, a declarat purtătorul de cuvânt al MApN.

Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, în jurul orei 11,30, în zona localităţilor Nufărul şi Victoria din judeţul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafaţă de câteva zeci de metri, a anunţat, miercuri, Ministerul Apărării Naţionale.

Conform procedurilor, un alt elicopter al Forţelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren şi ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Incompetenta maxima sau radare nefuncționale? Relief mai propice identificarii unor drone decât în zona aceea nu cred ca există, poate doar în desert.

  2. :-))))

    Sa ne explice atunci dl Spînu cum functioneaza Iron Dome in Israel.
    O sa ne spuna ca Iron Dome de fapt nu exista si este doar un mit 🙂

  3. Ucrainienii reusesc sa le doboare aproape pe toate. Deci pot fi detectate si chiar doborate.
    Daca Romania se trage pe fund si nu reuseste ca tara NATO sa obtina rezultate similare cu Ucraina, pai, sa ma scuzati, rusii nu asteapta invitatie mai buna decat dovada slabiciunii.
    Trebuie URGENT instalate mijloace de detectie si doborare, interceptate si doborate urmatoarele drone si facut din asta un EXEMPLU. Spatiul aerian al Romaniei e pazit. Nu inseamna ca intram in razboi cu rusii, doar ca suntem pregatiti sa ne aparam.

    • Eu cred ca, inainte de a dobora noi dronele, ar trebui ca tovarasii nostri conducatori sa faca niste mici eforturi diplomatice, sa iasa de sub pat si sa-l convoace pe ambasadorul sovietic la o partida de table.

  4. Bai nesimtitilor, nimeni nu pretinde ca se pot detecta toate insa voi impotentilor nu ati detectat NICIUNA.
    NICI MACAR UNA, toate descoperirile au fost facute ca urmare a plangerilor civililor la 112.
    Cand o sa inceapa urmatorul razboi o sa spuneti ca dronele nu apar pe radar si va duceti acasa sa va culcati?
    Ucrainienii cum de le detecteaza pe toate si singurul motiv pentru care nu le si doboara pe toate e ca nu au suficiente arme antiaeriene.
    Asta e si motivul nostru, nu are Romania si NATO suficiente arme ca sa detecteze si sa doboare 3 drone iraniene?