Purtătorul de cuvânt al maternității Giulești, avertisment pentru părinții bebelușilor infectați cu stafilococ auriu: Ar trebui să fie foarte atenţi cu datul în judecată pentru că personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi
Un număr de 9 asistente şi 2 medici de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” (maternitatea Giulești – n. red.) au fost depistaţi cu stafilococ auriu, după data de 6 noiembrie, dar aceştia sunt purtători sănătoşi, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Doru Pană, potrivit Agerpres.
El i-a avertizat pe părinții bebelușilor infectați cu respectiva bacterie că dacă vor da în judecată maternitatea, există riscul ca personalul medical să plece din țară susținând că legile din România nu apără medicii, ci doar drepturile pacienților.
„Sincer nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată. Este opţiunea fiecăruia. Părinţii şi pacienţii din România ar trebui să fie foarte atenţi cu acest dat în judecată, pentru că dacă ei vor da personalul tot timpul în judecată, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. În România legea nu apără personalul medical. Personalul medical are doar obligaţii în România, nu există drepturile personalului medical, ci doar drepturile pacientului. Legea este făcută astfel încât pacientul să te poată da în judecată peste tot, iar personalul medical nu mai face faţă şi să se ducă în diverse locuri un de este reclamat şi la serviciu. (…) Ei trebuie să o facă când au dovezi clare”.
Pană a explicat că internările sunt oprite doar în momentul în care ai „nişte probe clare că s-a întâmplat pe secţia respectivă”.
„Noi toţi suspectăm că pe Secţia de neonatologie a fost transmiterea, dar atâta timp cât nu avem nişte probe clare aşteptăm raportul Direcţiei de Sănătate. Nu poţi nici să scoţi omul de la locul de muncă, pentru că te poate da în judecată, nu poţi nici să închizi secţia pentru că intri în alte probleme tehnice şi administrative şi legale şi atunci practic ai o perioadă de timp în care eşti legat de mâini şi de picioare. Nu poţi să faci decât să speri, să aştepţi şi să te rogi”, a spus purtătorul de cuvânt.
El a menţionat că potrivit programărilor la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” săptămâna viitoare urmau să fie operate 80 de persoane.
Referindu-se la posibilitatea ca nou-născuţii internaţi să contracteze stafilococul auriu, Pană a spus: „Acest risc există permanent. Dar în principiu s-au luat măsuri (…) Se spală de trei ori ca să pună mâna pe copil o dată”.
„S-au dispus măsuri de igienizare. Zona în care au lucrat angajaţii respectivi a fost eliberată, nu o dată, ci de mai multe ori. Ulterior, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică s-au creat nişte protocoale, în aşa fel încât să se limiteze o eventuală infectare a altor copilaşi”, a spus Pană.
Acesta a subliniat că fiecare este responsabil la locul de muncă „de ceea ce face şi cum face lucrurile”.
„Fiecare e important să îşi înţeleagă importanţa muncii, chiar dacă nu pare extraordinară. Din nefericire, nu suntem o ţară în care oamenii să fie foarte conştienţi de importanţa muncii pe care o fac şi de cât de importante sunt nişte măsuri minime. Nu pot să spun că există vreun vinovat, pentru că nu am depistat încă vreun vinovat şi nu avem încă rezultate definitive la probele luate de la DSP. Personalul care a fost depistat cu stafilococ auriu… Nici unul nu este bolnav. Nu am avut niciun caz clinic de îmbolnăvire cu stafilococ. Dacă am fi avut un caz clinic de îmbolnăvire cu stafilococ, lucrurile ar fi fost mult mai uşor de rezolvat. Aşa s-a depistat, li s-a spus să ia tratament, urmau să primească probe de control. Există protocoale în care tot personalul este învăţat cum să procedeze pentru dezinfecţia mâinilor şi a suprafeţelor. Există afişate aceste protocoale în sălile de intervenţie. În majoritatea cazurilor se respectă”, a adăugat Pană.
Direcția de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat maternității Giulești să sisteze toate internările, începând de vineri. De asemenea, personalul depistat ca fiind purtător de stafilococ va fi scos din activitate, iar pe măsură ce spaţiile se vor elibera, vor fi închise pentru curăţenie si dezinfecţie, transmite News.ro.
”Având în vedere situaţia apărută în cadrul unităţii spitaliceşti privind cazurile de infecţii nozocomiale cu Stafilococ Auriu MRSA, precum şi faptul că măsurile instituite nu au avut rezultatele aşteptate, conducerea DSPMB consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Stafilococ Auriu MRSA. Astfel, începând cu data 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească”, au transmis, joi seară, reprezentanţii DSP Bucureşti (detalii aici).
Sursa foto: pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii