G4Media.ro

Puterea de cumpărare a românilor, în creștere cu 14% față de anul…

Foto: Pexels.com

Puterea de cumpărare a românilor, în creștere cu 14% față de anul trecut. București, Timiș și Cluj sunt fruntașe în topul intern

Europenii au o sumă medie de 14.739 euro de persoană disponibilă pentru cheltuieli și economii în 2019. În România, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este de 5.881 euro, în creștere cu 14% față de anul trecut, potrivit unui studiul realizat de compania GfK.

România se află pe locul treizeci și doi în clasamentul european, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 5.881 euro. Românii se situează cu aproximativ 60% sub media europeană.

București conduce în clasament, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro. Această sumă echivalează cu 78% mai mulți bani decât în restul țării. Județe fruntașe sunt Timiș, Cluj, Ilfov și Brașov. La celălalt capăt al clasamentului se află județul Vaslui, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 3.706 de euro. Aceasta plasează Vasluiul cu aproximativ 37% sub media națională și cu aproximativ 75% sub media europeană.

Venitul disponibil variază semnificativ între cele 42 de țări europene

Venitul net disponibil variază semnificativ între cele 42 de țări studiate: Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au cea mai mare putere de cumpărare medie, în timp ce Moldova, Kosovo și Ucraina se situează la polul opus.

Europenii au avut la dispoziție puțin sub 10 trilioane de euro în 2019. Puterea de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproximativ 3,5 procente în 2019, ceea ce este semnificativ mai mult față de valoarea anului trecut. Aceasta corespunde unei puteri de cumpărare medii pe cap de locuitor de 14.739 euro. Clasamentele arată diferențe substanțiale între țările studiate în ceea ce privește suma disponibilă pentru europeni pentru alimente, întreținere, servicii, energie, pensii private, asigurări, vacanțe, cheltuieli de transport și de consum zilnic.

Liechtenstein ocupă din nou primul loc cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 67.550 de euro. Aceasta depășește cu mult valorile celorlalte țări și este de peste 4,5 ori mai mare decât media europeană. Cu 42.067 de euro de persoană, Elveția ocupă locul al doilea, la fel ca și anul trecut. Toate celelalte țări dintre primele zece clasate au, de asemenea, o putere de cumpărare semnificativ peste media europeană. Luxemburg a intrat în top trei în acest an cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 35.096 de euro, eliminând Islanda de pe locul trei, care acum ocupă locul al patrulea. Suedia face schimb de poziție cu Finlanda, coborând de pe locul al nouălea pe al zecelea.

Șaisprezece dintre țările luate în considerare de studiu au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie, în timp ce douăzeci și șase scad sub media europeană. Ucraina ocupă ultimul loc cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 1.830 de euro.

Studiul „GfK Puterea de cumpărare în Europa 2019” este disponibil pentru 42 de țări europene la nivel detaliat, pe regiuni, municipalități și coduri poștale, alături de hărți digitale.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Pamflet
    Bateti campii, vad ca toti care erau cu dreptatea, gen g4 media, rise project, v-ati dat cu pesedeul, puterea in medie a scazut datorita cresterii preturilor, chiar ieri ati avut un articol cu cat au crescut preturile vacantelor fata de 2017, datorita vaucherelor de vacanta…

  2. Pamflet
    Si la fel si cei de la digi24, care odata erau corecti, ar acum vad la ei tot felul de idiotenii. O reporterita spunea ca in targoviste, un orasel mic cu 80 mii de locuitori (???) sunt prea multe treceri de pietoni. Si reprosa ca in intersectii sunt treceri de pietoni. Iar in drumul ei cu masina prin oras, se vedea ca trecerile de pietoni nu erau nici multe nici dese dar si ea si cei din redactie se scalambaiau pe post ca vai, ce de treceri de pietoni sunt.
    Si tot la digi, un idiot, zicea ca e presedintele asociatiilor de parinti din romania ( cine l-o fi pus?), zicea ca e bine ca s-au redus numarul de ore ca ada copii stateau prea mult la scoala, dar ca trebuie, mai ales la tara, sa fie after schoolul obligatoriu. Pai aici e un non sens, elevii stau prea mult la scoala, dar trebuie sa stea si maiult la svoala. Si la tara cu cine da faca after school, ca profesorii si asa nu vin la ore, daca vin, vin beti, iau elevii sa le faca treaba acasa su le pun 10 daca ii ajuta. Iar cand vin profesorii nu vin elevii iar in final totul se regleaza prin spaga in diverse forme.
    Oameni total rupti de realitate cei care informeaza publicul…

  3. Cum, nene, că ieri o droaie de postaci se chinuiau să îmi explice că puterea de cumpărare a scăzut, și că vai ce prost o ducem, deși eu le spuneam că a crescut. De ce dezinformați g4media, postacii de serviciu știu mai bine ca voi

    • Raspunsul e simplu, au fost foarte bine spalati pe creier. Nici macar nu au citit ca studiul e facut de GFK.
      Acest fapt confirma exagerarile opozitiei, care brusc schimba tactica si vor sa majoreze salariul minim. Acum nu mai este criza, nu mai este presiune pe patronate, aduceți-vă aminte cum tipau cu un an/doi in urma.

  4. Pai ziceati ca a scazut pana mai ieri,ce va place sa manipulati.