Puterea lui Dragnea este în mâinile UDMR și ale minorităților
Coaliția PSD – ALDE intră în sesiunea legislativă de primăvară – vară fără majoritate în Camera Deputaților și cu doar nouă parlamentari în plus față de minimul necesar menținerii în funcție a Guvernului. La Senat, în schimb, majoritatea este solidă, PSD având singur jumătate plus unul din numărul total al aleșilor din această Cameră. Chiar și fără majoritatea matematică în Cameră, PSD și ALDE au șanse să-și treacă proiectele doar dacă UDMR și minoritățile vor continua să sprijine coaliția de guvernământ.
Matematica parlamentară
După ce săptămâna trecută au demisionat din PSD mai mulți deputați, în frunte cu fostul premier Mihai Tudose, coaliția de guvernare a rămas cu doar 161 de membri în Camera Deputaților. Majoritatea este de 165 (jumătate plus unul din numărul total).
De anul trecut, pe fondul conflictului intern din PSD generat de contestatarii lui Liviu Dragnea, au demisionat din partid 18 parlamentari. Totuși, PSD a reușit recuperarea a trei dintre cei plecați, plus alți patru de la PMP, PNL și ALDE. Per total însă, partidul lui Liviu Dragnea a rămas cu un minus de 11 parlamentari.
Majoritatea demisionarilor din PSD au fost recuperați de Victor Ponta, a cărui formațiune, Pro România, a ajuns să dețină 21 parlamentari – 20 deputați și 1 senator. Ponta a ajuns la acest număr de aleși după ce i-a colectat în partid și pe foștii membri ai ALDE, plecați în 2017 din partid, după schisma dintre Tăriceanu și Daniel Constantin.
În schimb, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a pierdut anul trecut un singur parlamentar, pe senatorul Scarlat Iriza, transferat la PSD. ALDE a reușit însă atragerea a nu mai puțin de opt senatori și deputați de la PMP și PNL, reușind astfel să cârpească găurile din majoritate făcute de demisionarii din partidul lui Dragnea.
Consecințe
Din cauza pierderii efective a majorității în Camera Deputaților, coaliția PSD-ALDE ar putea întâmpina dificultăți serioase în adoptarea unor legi cu impact, așa cum au fost modificarea Codurilor penale în 2018 sau modificarea legilor Justiției, în 2017. Importanța Camerei Deputaților este net superioară Senatului din punctul de vedere al domeniilor de legiferare, ceea ce face ca un număr deficitar de parlamentari în acest for să fie o vulnerabilitate serioasă pentru orice partid aflat la guvernare.
Situația este cu atât mai complicată pentru Liviu Dragnea, cu cât opoziția a demarat deja procedura de demitere a sa din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Principalul motiv pentru care Dragnea nu a fost încă schimbat este simplul fapt că a refuzat să supună dezbaterii această propunere. Însă PNL și USR ar putea profita de orice moment în care vigilența PSD este scăzută, iar liderul social-democrat ar putea fi retrogradat la simpla calitate de deputat.
În fața acestei situații, Liviu Dragnea va fi dependent aproape total în Camera Deputaților de UDMR, un partid care a știut întotdeauna să profite de șansele pe care le-a avut pentru a-și urmări agenda proprie. Kelemen Hunor a avut săptămânile trecut o serie de ieșiri relativ contondente la adresa PSD, ceea ce ar putea fi semnul pregătirii terenului pentru o negociere în termeni duri și cu concesii puține spre deloc.
Un alt sprijin pe care mizează PSD în Cameră sunt câțiva dintre deputații minorităților naționale. Aceștia nu pot însă influența decisiv votul, în condițiile în care din PSD ar mai pleca oameni.
Practic, dacă încă zece parlamentari social-democrați ar mai demisiona din partid, coaliția rămâne fără majoritatea de 233 de senatori și deputați necesară menținerii în funcție a Guvernului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii