G4Media.ro

Puterea lui Dragnea este în mâinile UDMR și ale minorităților

Puterea lui Dragnea este în mâinile UDMR și ale minorităților

Coaliția PSD – ALDE intră în sesiunea legislativă de primăvară – vară fără majoritate în Camera Deputaților și cu doar nouă parlamentari în plus față de minimul necesar menținerii în funcție a Guvernului. La Senat, în schimb, majoritatea este solidă, PSD având singur jumătate plus unul din numărul total al aleșilor din această Cameră. Chiar și fără majoritatea matematică în Cameră, PSD și ALDE au șanse să-și treacă proiectele doar dacă UDMR și minoritățile vor continua să sprijine coaliția de guvernământ.

Matematica parlamentară

După ce săptămâna trecută au demisionat din PSD mai mulți deputați, în frunte cu fostul premier Mihai Tudose, coaliția de guvernare a rămas cu doar 161 de membri în Camera Deputaților. Majoritatea este de 165 (jumătate plus unul din numărul total).

De anul trecut, pe fondul conflictului intern din PSD generat de contestatarii lui Liviu Dragnea, au demisionat din partid 18 parlamentari. Totuși, PSD a reușit recuperarea a trei dintre cei plecați, plus alți patru de la PMP, PNL și ALDE. Per total însă, partidul lui Liviu Dragnea a rămas cu un minus de 11 parlamentari.

Majoritatea demisionarilor din PSD au fost recuperați de Victor Ponta, a cărui formațiune, Pro România, a ajuns să dețină 21 parlamentari – 20 deputați și 1 senator. Ponta a ajuns la acest număr de aleși după ce i-a colectat în partid și pe foștii membri ai ALDE, plecați în 2017 din partid, după schisma dintre Tăriceanu și Daniel Constantin.

În schimb, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a pierdut anul trecut un singur parlamentar, pe senatorul Scarlat Iriza, transferat la PSD. ALDE a reușit însă atragerea a nu mai puțin de opt senatori și deputați de la PMP și PNL, reușind astfel să cârpească găurile din majoritate făcute de demisionarii din partidul lui Dragnea.

Consecințe

Din cauza pierderii efective a majorității în Camera Deputaților, coaliția PSD-ALDE ar putea întâmpina dificultăți serioase în adoptarea unor legi cu impact, așa cum au fost modificarea Codurilor penale în 2018 sau modificarea legilor Justiției, în 2017. Importanța Camerei Deputaților este net superioară Senatului din punctul de vedere al domeniilor de legiferare, ceea ce face ca un număr deficitar de parlamentari în acest for să fie o vulnerabilitate serioasă pentru orice partid aflat la guvernare.

Situația este cu atât mai complicată pentru Liviu Dragnea, cu cât opoziția a demarat deja procedura de demitere a sa din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Principalul motiv pentru care Dragnea nu a fost încă schimbat este simplul fapt că a refuzat să supună dezbaterii această propunere. Însă PNL și USR ar putea profita de orice moment în care vigilența PSD este scăzută, iar liderul social-democrat ar putea fi retrogradat la simpla calitate de deputat.

În fața acestei situații, Liviu Dragnea va fi dependent aproape total în Camera Deputaților de UDMR, un partid care a știut întotdeauna să profite de șansele pe care le-a avut pentru a-și urmări agenda proprie. Kelemen Hunor a avut săptămânile trecut o serie de ieșiri relativ contondente la adresa PSD, ceea ce ar putea fi semnul pregătirii terenului pentru o negociere în termeni duri și cu concesii puține spre deloc.

Un alt sprijin pe care mizează PSD în Cameră sunt câțiva dintre deputații minorităților naționale. Aceștia nu pot însă influența decisiv votul, în condițiile în care din PSD ar mai pleca oameni.

Practic, dacă încă zece parlamentari social-democrați ar mai demisiona din partid, coaliția rămâne fără majoritatea de 233 de senatori și deputați necesară menținerii în funcție a Guvernului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Kas-a-y romanul! PROST.

  2. Si tot de aceea isi permite Viktor Orban sa umileasca o tara-ntreaga prin prezenta sa la vizita Papei la Sumuleu-Ciuc.
    O tara de cacat, de cacat, de cacat, nu contenesc sa o spun!

    • Spui prostii. Viktor Orban este in acelasi timp ,,cetatean european” si cat timp Romania este in UE el are tot dreptul sa mearga unde vrea in Romania, inclusiv sa se intalneasca cu Papa unde vrea.
      Atat timp cat tu ai acceptat sa fie condusa Romania timp de 4 ani de zile de tiganul Adrian Nastase de ce esti atat de deranjat ca un alt tigan, Viktor Orban, se duce doar vreo 2 zile pana in Sumuleu Ciuc sa se intalneasca cu catolicul Papa ?

    • Marcele, fii serios, orban vine aci pentru ca nu se duce Papa la el, pe de alta parte, chiar asa? Oare de ce nu se duce Papa in Ungaria? Daca s-ar iesi temeinic la vot in 2020 la parlamentare, mai stii ca udmr n-ar trece de 5%, si salut partid-balama.

  3. Adică a hoților maghiari si a veneticilor care au venit in Rom ca sa o jefuiasca. Daca soarta Rom e in mana acestor lichele, atunci e vai si amar.

  4. Macedoneni, armeni, polonezi, evrei, italieni, greci, croati, bulgari, slovaci, cehi, sârbi, rusi lipoveni, turci, germani, ucraineni, romi, albanezi . ASTIA HOTARASC VIITORUL ROMANIEI.

    • Viitorul Romaniei a fost hotarat de romanii verzi care nu au iesit la vot sau au votat PSD si ALDE. Restul sunt povesti.

    • 85-90% sunt romani. Unde sunt?! Termina cu prostiile.

  5. ce vrea udemere pentru rumunia ? coruptie ce sa vrea ?
    tariceanu si dragnea si-au gasit si ei un licurici. ungaria.

  6. Mafia lui Dragnea este în mâinile UDMR și ale minorităților cu sustinere tacita ALDE – PNL.

  7. Ce nu inteleg si ma deranjeaza este cum un partid cu 40% din voturi poate avea 50%+1 din locurile in Senat (sau oricare camera). Ceva trebuie sa fie foarte putred la sistemul politic din Romania daca este posibil asa ceva. Si ne miram ca nu se duce lumea la vot, n-are treaba cu bunastarea ca s-au mai imbunatati lucrurile, dar vad chestiunilea astea si in loc sa se ambitioneze sa le arate politicienilor prefera sa inchida ochii si sa-si vada de alte treburi pana cand incepe sa le taie venituri.