Putin a semnat un decret prin care obligă cumpărătorii străini de gaze să plătească în ruble, începând de vineri: Plătiți în ruble sau vom rezilia contractele. Nu vom face acte de caritate
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care prevede că, începând de vineri, cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, iar contractele vor fi oprite în cazul în care aceste plăți nu sunt efectuate, relatează Reuters și BBC.
„Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, ei (cumpărătorii – n.r.) trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci rusești. Din aceste conturi se vor face plățile pentru gazul livrat, începând de mâine (1 aprilie – n.r.)”, a declarat Putin.
„Dacă aceste plăți nu vor fi efectuate, vom considera acest lucru o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg de aici. Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate – adică contractele existente vor fi reziliate”, a avertizat președintele rus.
Potrivit decretului, cumpărătorii de gaz rusesc vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești pentru a plăti livrările începând cu 1 aprilie. Putin a reamintit că blocarea activelor Băncii Centrale de către SUA și UE reprezintă o amenințare la adresa veniturilor în valută din exporturile de gaze, transmite Interfax.
„Contractele existente pentru furnizarea de gaze vor fi reziliate dacă cumpărătorii din țările «neprietenoase» nu respectă noile condiții de plată”, a subliniat Putin. El a mai spus că Rusia va continua să furnizeze gaze în volumele convenite și la prețurile convenite.
El a declarat că schimbarea legislației ruse privind exportul de gaze are scopul de a consolida suveranitatea Rusiei și că Moscova își va respecta obligațiile asumate în toate contractele.
Context
Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul european, astfel încât energia este cea mai puternică pârghie la dispoziția lui Putin, care încearcă să riposteze la sancțiunile occidentale drastice impuse după declanșarea invaziei în Ucraina.
Contractele dintre Gazprom și contractorii europeni (atât pentru transportul cât și pentru furnizarea de gaze) au fost actualizate și completate de mai multe ori de-a lungul relațiilor economice cu Rusia. În același timp, la baza unei astfel de revizuiri au stat atât negocierile dintre părți, cât și schimbările din cadrul de reglementare european. Acum, legislația rusă se schimbă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sistemul de conversie a plăților pentru gaz în ruble va fi „simplu, ușor de înțeles, transparent și fezabil pentru cumpărătorii europeni și internaționali”. El a explicat, de asemenea, că noile reguli de plată nu vor intra în vigoare de la 31 martie, deoarece „plata și livrările sunt un proces care se prelungește în timp”.
Companiile și guvernele occidentale au respins această măsură, considerând-o o încălcare a contractelor existente, care sunt stabilite în euro sau dolari. Ministrul francez al Economiei a declarat că Franța și Germania se pregătesc pentru un posibil scenariu în care fluxurile de gaz rusesc ar putea fi oprite – ceea ce ar ar arunca Europa într-o criză energetică serioasă, notează Reuters.
În prezent, Federația Rusă exportă gaze în valoare de aproape 10 miliarde de dolari pe lună. Spre exemplu, în ianuarie 2022, veniturile totale din exporturile de gaze au atins un nivel record de 9,75 miliarde de dolari, potrivit Interfax. În aceeași lună, Gazprom a exportat 7,146 de miliarde de metri cubi către statele occidentale în valoare de aproximativ 5,99 miliarde de dolari, conform calculelor Interfax bazate pe datele Serviciului Vamal Federal. Eșantionul acoperă livrările de gaze rusești către 20 de țări: Austria, Bulgaria, Elveția, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Croația, Italia, Lituania, Letonia, Macedonia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovacia și Ungaria.
Sursa foto: WANG Zhao / AFP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
93 comentarii