Putin afirmă că înghețarea activelor rusești în Occident este un „furt” care nu va rămâne „nepedepsit” / Condițiile liderului de la Kremlin pentru negocieri de pace cu Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a catalogat vineri drept „furt” înghețarea activelor rusești din străinătate, avertizând că această măsură „nu va rămâne nepedepsită”, transmite AFP.
Putin a declarat că țările occidentale încearcă să găsească „un fel de bază legală” pentru înghețarea activelor „dar, în ciuda tuturor trucurilor, furtul este tot furt și nu va rămâne nepedepsit”.
Vorbind la o întâlnire cu ministrul rus de externe, Putin a declarat că modul în care Occidentul a tratat Moscova a arătat că „oricine” ar putea fi următoarea victimă a unei înghețări similare a activelor.
Această declarație vine la o zi după ce națiunile G7 au convenit să acorde Ucrainei împrumuturi de ajutor în valoare de 50 de miliarde de lire sterline din activele rusești înghețate.
Condițiile lui Putin pentru negocieri cu Ucraina
Vladimir Putin a declarat că va negocia cu Ucraina doar dacă forțele ucrainene se vor retrage din cele patru regiuni pe care Rusia le revendică și după ce Kievul va renunța la aderarea la NATO.
„De îndată ce Kievul (…) va începe retragerea efectivă a trupelor (din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia) și de îndată ce va anunța că renunță la planurile sale de a adera la NATO, vom da imediat, chiar în acest minut, ordinul de încetare a focului și de începere a negocierilor”, a susținut Putin.
“Aproape de punctul fără întoarcere”
„Egoismul și ipocrizia țărilor occidentale” au dus la o „turnură periculoasă a evenimentelor” și ne-am „apropiat de un punct fără întoarcere”, a declarat Vladimir Putin, citat de Sky News.
Liderul de la Kremlin a acuzat din nou Washingtonul că subminează securitatea globală din cauza retragerii din pactele de armament.
„Washingtonul s-a retras în mod unilateral din diferite tratate de control al armelor”, a spus el.
„Ei au vrut să provoace o înfrângere strategică Rusiei, în ciuda arsenalelor sale nucleare.
„Fie nu înțeleg amenințările pe care le creează, fie cred pur și simplu în impunitatea și caracterul lor exclusivist. Ambele pot duce la tragedii”.
În 2019, SUA s-au retras în mod oficial dintr-un tratat nuclear cheie cu Rusia.
Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF) a fost semnat de fostul președinte american Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1987 și a interzis rachetele cu rază de acțiune între 310-3.400 de mile.
Însă SUA s-au retras din acest acord, susținând că acesta îi subminează interesele de securitate națională.
Apoi, în 2023, Rusia și-a suspendat participarea la Noul Tratat de reducere a armelor strategice (New START) încheiat în 2010 cu SUA, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care SUA și Rusia le pot desfășura.
În discursul său de la Ministerul rus de Externe, el a spus că „modelul occidental” de securitate globală se prăbușește și că este timpul să se creeze un sistem nou și mai stabil în locul acestuia.
„În mod evident, asistăm la prăbușirea sistemului de securitate euro-atlantic. Astăzi pur și simplu nu mai există, trebuie în esență creat din nou”, a spus el.
„Toate acestea ne impun ca, împreună cu partenerii noștri, cu toate țările interesate, și sunt multe, să elaborăm propriile noastre opțiuni pentru asigurarea securității în Eurasia, propunându-le apoi pentru o discuție internațională mai largă.”
„Este important să pornim de la faptul că viitoarea arhitectură de securitate este deschisă tuturor țărilor eurasiatice care doresc să ia parte la crearea ei. ‘Toți’ înseamnă, desigur, și țările europene și NATO”, a spus el.
„Trăim pe același continent. Indiferent ce se întâmplă, nu poți schimba geografia. Va trebui să coexistăm și să lucrăm împreună într-un fel sau altul”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii